Ce risc aveti sa dezvoltati tumori cerebrale

Generalitati

Este dificil sa stabiliti cu precizie sansele pe care le aveti sa dezvoltati tumori cerebrale, de vreme ce medicii nu stiu care sunt cauzele exacte ale acestora.

In schimb, factorii de risc pot fi repere importante in calcularea predispozitiei la cele peste 100 de tipuri de tumori care se pot instala la nivelul creierului sau al maduvei spinarii.

Ce sunt tumorile cerebrale

Tumorile cerebrale sunt acumulari sau mase de celule anormale la nivelul creierului. Intrucat craniul este rigid, orice excrescenta in interiorul sau poate sa cauzeze probleme de sanatate importante. Tumorile cerebrale pot fi canceroase (maligne) sau necanceroase (benigne). Cand acestea incep sa creasca, produc o crestere a presiunii in interiorul craniului, ceea ce poate conduce la leziuni cerebrale sau chiar la deces.

Tumorile de la nivelul capului sunt clasificate ca fiind primare sau secundare. Tumorile cerebrale primare isi au originea in creier si, potrivit Universitatii Maryland din SUA, aproape jumatate dintre acestea sunt benigne. Cele secundare apar atunci cand celulele canceroase se raspandesc catre creier de la un alt organ bolnav, asa cum sunt plamanii sau tesutul mamar.

Tumorile cerebrale, fie ele maligne sau benigne, pot afecta numeroase activitati si actiuni cotidiene, precum capacitatea de gandire, simtul tactil, miscarile corpului sau chiar respiratia.

In timp ce medicina a reusit sa distinga peste 100 de tipuri de tumori cerebrale, cauzele raman inca un mister neelucidat. Unele tumori pot sa apara din pricina unei afectiuni genetice, precum neurofibromatoza (in care tesuturile nervoase dezvolta excrescente tumorale), insa acestea acopera doar 5% din cazurile diagnosticate in randul copiilor si adultilor. Celelalte 95% au cauze incerte.

Eforturile oamenilor de stiinta in stabilirea sanselor ca o persoana sanatoasa sa dezvolte tumori cerebrale s-au concentrat in randul studiilor dedicate acestui subiect important. O cercetare, numita "Glicogene", a strans informatii de la pacienti si membrii familiei acestora, din toate colturile lumii, pentru a stabili daca exista o cauza ereditara in aparitia unei tumori cerebrale primare, numita gliom.

Gliomul este cea mai frecventa tumora cerebrala si se formeaza din celulele nervoase numite celule gliale (ele alcatuiesc tesutul de sustinere a creierului). Studiul, la care au participat echipe de cercetatori din Statele Unite Ale Americii, Marea Britanie, Suedia, Danemarca si Israel, se afla inca in desfasurare si presupune prelevarea de moste de sange si de tesut tumoral din randul a circa 15.000 de pacienti sau rudele acestora.

Daca se va identifica o legatura genetica in cazul gliomului, cresc sansele depistarii unui tratament mai eficient pentru tumorile cerebrale, dar si masuri de prevenire a instalarii si dezvoltarii acestora.

Estimarea riscului de dezvoltare a tumorilor cerebrale

In cazul in care doriti sa aflati care sunt sansele dumneavoastra de a dezvolta o tumora cerebrala, singurele repere pe care le puteti folosi sunt factorii de risc cunoscuti in acest sens. Faptul ca va identificati cu unul sau mai multi dintre acestia nu inseamna ca va veti imbolnavi cu siguranta. In acelasi timp, daca nu va regasiti in factorii de risc de mai jos, nu aveti nicio garantie ca nu veti dezvolta o tumora cerebrala intr-un anumit moment al vietii.

Prin urmare, aveti o predispozitie crescuta la instalarea tumorilor cerebrale, daca:

- Sunteti de sex masculin. Tumorile cerebrale si cele ale maduvei spinarii apar mai frecvent la pacientii barbati decat la femei, cu exceptia meningioamelor (preponderente la pacientii de gen feminin).

- Sunteti caucazian. Tumorile de la nivelul creierului apar mai des in randul populatiilor caucaziene, comparativ cu alte rase. Exceptie fac meningioamele, care sunt diagnosticate mai frecvent in randul persoanelor de culoare.

- Sunteti in varsta. Cele mai multe tumori cerebrale sunt diagnosticate la pacientii de peste 70 de ani sau mai mult. Chiar si asa, exista si cazuri depistate in randul copiilor, de regula mai mici de 8 ani.

- Aveti cazuri similare in familie. Ereditatea joaca un rol important in predispozitia dezvoltarii tumorilor cerebrale. Daca un membru al familiei a fost diagnosticat cu gliom, de pilda, sansele sa capatati aceeasi problema de sanatate sunt mai mari, potrivit specialistilor.

- V-ati expus la radiatii. Expunerea in fata radiatiilor este un factor de risc cunoscut in raport cu instalarea tumorilor cerebrale. Studiile au descoperit ca persoanele care lucreaza in industria nucleara au o susceptibilitate crescuta in acest sens. De asemenea, daca ati urmat un tratament cu radioterapie in trecut, in special in zona capului, este posibil sa prezentati un risc crescut de meningiom (tumoare benigna a meningelor, cele trei membrane care invelesc creierul si maduva spinarii).

- Aveti o boala genetica. Persoanele care au o boala genetica prezinta, totodata, o predispozitie accentuata catre dezvoltarea mai multor tipuri de tumori cerebrale, printre care se numara: neurofibromatoza (de tip 1 si de tip 2), boala Von Hippel-Lindau, scleroza tuberoasa, sindromul Li-Fraumeni, sindromul Turcot (de tip 1 si de tip 2), sindromul Klinefelter si sindromul de carcinom bazocelular Nevoid.

- V-ati expus la formaldehida. Studiile de specialitate au demonstrat ca unii angajati expusi la formadelhida (produs gazos obtinut prin dehidrogenarea alcoolului metilic, intrebuintat la fabricarea rasinilor, a unor coloranti, medicamente, explozive, tananti, ca dezinfectant etc.) dezvolta frecvent cancer cerebral. Acestia sunt, mai exact, patologii si muncitorii in fabrici. Pentru alte categorii profesionale care implica expunerea la formadelhida nu s-au facut constatari in raport cu riscul crescut de tumori cerebrale.

- V-ati expus la clorura de vinil. Utilizata in industria plasticelor, clorura de vinil a fost asociata de catre cercetatori cu o predispozitie crescuta la dezvoltarea tumorilor cerebrale.

- V-ati expus la acrilonitril. Expunerea prelungita la acest material utilizat in industria textila si a materialelor plastice este, de asemenea, asociata cu un risc crescut de dezvoltare a tumorilor cerebrale.