Sfaturi pentru a ramane tanara

Programati-va un control general

Cu intentia de a face bilantul starii noastre generale, pentru a nu ne face griji de nimic... vom face un tur de orizont al examenelor care ne vor binele.

Speranta de viata a crescut, intr-adevar, dar acesta nu este un motiv pentru a va lasa in voia sortii.

Oasele: osteodensiometria este un examen radiologic foarte simplu, care nu provoaca durere, permitandu-va sa va masurati densitatea oaselor si riscurile de osteoporoza. Solicitati acest examen medicului generalist sau radiologului. Programati-l la fiecare 5 ani.

Intestinele: testul hemocult va permite sa identificati prezenta sangelui in materiile fecale si sa depistati, astfel, cancerul de colon. E bine sa-l faceti in fiecare an, de la 45 de ani, chiar mai devreme in cazul in care aveti rude care au suferit de cancer de intestin.

Aparatul genital: datorita frotiurilor vaginale s-a redus cu 70% mortalitatea cauzata de cancerul de col uterin. Efectuati acest test din 2 in 2 ani, incepand cu varsta de 20-25 de ani.

Sanii: mamografia detecteaza cancerul de san si trebuie facuta in mod regulat de toate femeile care au peste 50 de ani, chiar de la 40 de ani, pentru femeile cu riscuri. Aceasta evaluare se completeaza prin palparea la fiecare vizita la medic si prin autopalpare.
Fiti vigilenta, acest cancer, care afecteaza 22.000 de femei in fiecare an, inregistreaza o crestere de 2% pe an, fara sa stim de ce.

Inima: analize de sange complete pentru a masura nivelul de trigliceride, colesterol si glicemie si pentru a preveni accidentele cardiovasculare. Acest control trebuie facut anual dupa varsta de 60 de ani, iar pana atunci, la fiecare 2-3 ani.

Ochii: prin verificarea tensiunii intraoculare, la oftalmolog, puteti depista un eventual glaucom, care va fi mai putin ingrijorator daca va fi tratat imediat.

Urechile: controlul auditiv se face practic, de la varsta de 60 de ani, mai ales daca simtim nevoia sa crestem sistematic sonorul televizorului.

Dintii: vizita anuala la dentist (eventual si detartrare) este indispensabila de la cea mai frageda varsta.

Pastrati-va sanatatea oaselor

Cunoscuta sub numele de osteoporoza, aceasta fragilitate a oaselor, care se accentueaza cu varsta, afecteaza mai mult femeile decat barbatii. Se poate totusi preveni: trebuie limitata, cat mai repede posibil, pierderea densitatii osoase.

Cum putem detecta osteoporoza?

Osteoporoza poate fi detectata prin osteodensiometrie - un examen radiografic simplu, care ne permite sa masuram densitatea osului, dar si cu ajutorul unei intregi serii de mici semne, cum ar fi: o relaxare generalizata a muschilor, pielea si parul prea fine.

Din nefericire, daca osteoporoza este depistata, atunci nu mai exista niciun medicament miracol.

Totusi, puteti reduce consumul de carne si alimente bogate in proteine - care accelereaza pierderea de calciu prin urina si pierderea osoasa, puteti evita cofeina si alcoolul.

Precautii

Pentru a avea mai tarziu oase sanatoase, trebuie indeplinite 2 conditii:

- faceti sport;

- consumati mult calciu, care este un veritabil constructor de oase.

Necesarul zilnic?

In jur de 700-800 mg/zi, pe care il gasiti in lapte, dar mai ales in ape minerale, fructe uscate.

Un reflex bun de adoptat: cateva stafide, doua caise uscate sau doua smochine taiate in bucati, amestecate in cerealele de dimineata sau pastrate in buzunar, pentru micile gustari din timpul diminetii.

Hraniti-va sanatos

Dorim sa stim totul despre alimente, despre binefacerile si necazurile pe care le aduce cateodata abuzul de anumite alimente:

Ce inseamna de fapt a te hrani sanatos?

Inseamna "a manca orice, in catitati rezonabile", repeta in cor nutritionistii; fara exces, fara retineri, pentru a nu intra in cercul celor care sunt mereu la regim.

Mentineti echilibrul:

O nutritie echilibrata inseamna:
- 15-20% proteine;
- 20-30% lipide;
- 50-55% glucide.

O femeie care isi supravegheaza greutatea fara sa se priveze de nimic are nevoie de 1.800 - 2000 de calorii; daca vrea sa slabeasca, trebuie sa consume cu 25-30% mai putin.

Hraniti-va constient:

A ne hrani bine inseamna si a manca atunci cand ne e foame; inseamna sa fim atente la ceea ce mancam si la cum mancam:

- sa nu mancam rapid, pe un colt de masa;

- sa nu mancam privind la televizor;

- sa nu inghitim mancarea in mod mecanic;

- sa mancam incet, constienti de gustul alimentelor, de senzatia pe care ne-o ofera, de satietatea care se instaleaza putin cate putin.

Articol adaptat din cartea 60 de sfaturi pentru a ramane tanara. Secretele echilibrului, Autor Copyright Marie Claire, editura House of Guides.