Depresia, prevestita si diagnosticata printr-un test de saliva

Depresia ar putea fi prezisa si diagnosticata de timpuriu la adolescentii de sex masculin cu ajutorul unui test de saliva, anunta cercetatorii britanici de la Universitatea Cambridge, intr-un studiu publicat in Proceedings of the National Academies of Sciences.

Cercetatorii din Marea Britanie au descoperit ca un simplu test de saliva ajuta la identificarea nivelului de cortizol din organism, hormonul responsabil pentru stres si simptome ale depresiei. Testul este relevant doar in cazul adolescentilor de gen masculin, care se considera a fi o categorie de varsta predispusa la depresie severa si risc de sinucidere.

Descoperirea facuta de britanici este foarte importanta, intrucat poate prezice care adolescenti sunt predispusi la depresie, astfel incat sa se ia masuri terapeutice timpurii, in faze incipiente, si sa scada astfel numarul sinuciderilor in radul tinerilor.

Potrivit oamenilor de stiinta, adolescentii care au concentratii crescute de cortizol in organism prezinta un risc de 14 ori mai mare de a suferi de depresie severa la maturitate.