Cicatrizarea pielii in probleme medicale frecvente

Generalitati

Cicatrizarea pielii este procesul natural prin care tesutul cutanat se vindeca in urma unor leziuni, precum bataturile, varicela, acneea, suturile, iritatiile sau dermatita de contact.

Cicatricele apar doar atunci cand pielea a suferit agresiuni adanci, la nivelul dermei si nu doar al epidermei. Aspectul cicatricelor variaza in functie de natura ranii, localizarea anatomica a acesteia si de factorii genetici individuali.

Tipuri de cicatrice

In functie de gravitatea lor, cicatricele se impart in 3 categorii principale:

- cicatrice cheloide: depasesc marginile leziunii dupa vindecarea ranii si sunt produse de excesul de substanta, provocand excrescente la nivelul pielii;
- cicatrice hipertrofice: se disting prin tenta rosie persistenta si dispar complet in timp;
- cicatrice atrofice: produc deformari ale tesutului cutanat (gauri) foarte dificil de indepartat.

Cicatricele provocate de bataturi

Cicatricele aparute in urma bataturilor fac parte din categoria celor superficiale, care se vindeca cu rapiditate si nu lasa semne permanente pe suprafata tesutului cutanat. Acest lucru se intampla deoarece stratul exterior al pielii (afectat de obicei de acest tip de leziuni) este compus din celule moarte, care sunt inlocuite de cele sanatoase in urma uscarii veziculei.

Intrucat nu exista leziuni structurale la nivelul stratului interior al pileii, celulele din proximitate nu trebuie sa se regenereze pentru a le inlocui pe cele pierdute. Suplimentarea productiei de colagen face ca portiunea de piele sa aiba un aspect diferit.

Chiar si asa, cicatricele pot fi mai grave, daca dimensiunea si adancimea bataturii sunt agravate de o agresiune continua a aceleiasi portiuni cutanate. In acest caz, pielea se poate ingrosa si deveni aspra, fenomen reversibil cu ajutorul hidratarii si protectiei zonei afectate.

Cicatricele in varicela

Varicela se manifesta, in general, printr-o eruptie cutanata insotita de prurit (mancarimi) si blistere apoase vizibile la suprafata pielii. Simptomele cutanate traverseaza trei stadii principale: umflaturi rosii, vezicule pline cu lichid si bubite acoperite de coaja.

Ciclul poate sa dureze cateva zile, timp in care scarpinatul, spargerea blisterelor sau frictiunea agresiva asupra leziunilor poate conduce la instalarea cicatricelor permanente, asemanatoare cu cele provocate de acneea inflamatorie.

Variantele de tratament pentru cicatricele provocate de varicela sunt injectiile cu colagen sau acid hialuronic.

Acneea si cicatricele sale

Acneea este o afectiune cutanata cu risc crescut de producere a cicatricelor, din pricina inflamatiilor cutanate distructive pentru colagen pe care le cauzeaza. Cicatricele in acnee apar in zonele in care au existat leziuni chistice si pot lua mai multe forme: atrofice (in general superficiale), extinse si mai putin adanci sau inguste si profunde.

Persoanele cu o nuanta inchisa a tenului pot observa si o hiperpigmentare a cicatricelor, pe cand cele cu o piele deschisa pot prezenta inrosirea acestora (eritemul).

In vederea eliminarii cicatricelor provocate de acnee, exista mai multe variante de tratament:

- peelingul chimic (cu acid glicolic, acid tricloracetic sau acid mandelic);
- micro dermabrazia;
- interventie cu laser CO2 (numita si skin resurfacing);

Cicatricele cauzate de suturi

Suturile sunt folosite, de regula, pentru inchiderea ranilor profunde sau a inciziilor rezultate in urma unei interventii chirurgicale. Ingrijirea atenta este esentiala pentru prevenirea infectiilor si reducerea riscului cicatricelor permanente.

De cele mai multe ori, leziunile cutanate care au nevoie de sutura lasa in urma cicatrice, insa semnele tind sa devina tot mai putin vizibile odata cu trecerea timpului.

Cicatricele provocate de iritatii

Iritatiile apar in urma expunerii pielii la agenti iritanti, precum anumite substante chimice, temperaturi ridicate, lama de ras sau frictiune agresiva cu un material aspru. Identificabile prin inflamatiile, roseata si aspectul patat caracteristice, iritatiile trebuie sa fie tratate in timp util, atat pentru prevenirea potentialelor infectii, cat si a cicatricelor.

Majoritatea iritatiilor nu produc cicatrice, daca pielea nu este supusa unei agresiuni mecanice sustinute (scarpinat). Iritatiile in care vasele de sange au fost afectate (vasculita) pot provoca cicatrice permanente.

Cicatricele in dermatita de contact

Dermatita de contact este o afectiune cutanata caracterizata printr-un raspuns inflamator al pielii, cauzata de expunerea directa la alergeni, agenti iritanti sau la razele soarelui.

Persoanele care supun portiunile de piele inflamate si iritate unei agresiuni suplimentare (prin scarpinat, haine aspre etc.), risca sa ramana cu cicatrice dupa vindecarea eritemului, ce pot fi remediate doar prin tratamente de specialitate (aplicarea de lotiuni si creme speciale, peeling chimic, micro dermabrazia etc.).

Pentru o regenerare cat mai rapida si estetica, fara durere si fara prurit este nevoie de un produs de cicatrizare eficient si sigur. Avand ingrediente biomimetice care regleaza mecanismele biologice implicate in cicatrizare, produsele din gama Cicabio asigura o cicatrizare rapida si estetica si te ajuta sa uiti de neplacerile procesului de cicatrizare.

Cicabio Pomada este singurul unguent cicatrizant, ultra-nutritiv, pentru leziuni severe, ce asigura o cicatrizare rapida si estetica fara durere si fara prurit si poate fi utilizat pe orice tip de leziune care necesita stoparea deshidratarii: arsuri, eczema, crapaturi, fisuri, cruste uscate, dermatite, laser, peeling. Textura sa oclusiva creeaza o pelicula protectoare, care inlocuieste bariera cutanata, alterata in cazul pielii lezate.

In plus Acidul Hialuronic, Glicerina si Xilitolul mentin nivelul optim de hidratare, factor major in calitatea cicatrizarii. Combinatia sinergica dintre Resveratrol, Cupru si Centella Asiatica favorizeaza regenerarea rapida, iar Zincul previne dezvoltarea bacteriilor, reducand astfel riscul de suprainfectare a leziunii.

Complexul biologic brevetat Antalgicine, o inovatie Bioderma, confera pentru prima data unui cicatrizant o actiune pseudo-opioida- reducand considerabil durerea si pruritul de la prima aplicare.

Daca iti faci griji pentru cei apropiati tie, unguentul poate fi utilizat de intreaga familie: adulti, copii si nou-nascuti. Se aplica un strat subtire de Cicabio Pomada pe zona lezata (fata sau corp), dupa ce zona a fost curatata si uscata in prealabil.

Imediat se va forma un film invizibil, hranitor si izolator. Pentru un rezultat optim, Cicabio Pomada se utilizeaza de doua ori pe zi, pana cand pielea este complet vindecata. Produsul este testat sub control dermatologic si pediatric. Nu contine parfum, alcool, parabeni sau coloranti.

Dupa 35 de ani de experienta in domeniu, cu peste 50 de brevet internationale si 3 centre de cercetare in Franta, Laboratoarele Dermatologice Bioderma folosesc inovatia in beneficiul pielii. Produsele Bioderma reactiveaza resursele naturale ale pielii pentru a-i spori rezistenta la factorii de mediu, patologii si medicatie.

Pentru mai multe informatii, suntem alaturi de voi pe www.bioderma.com/ro