Vinul rosu – licoarea draga inimii

Francezii continua sa uimeasca lumea stiintei prin modul cum reusesc sa aiba inimi sanatoase tun, desi consuma cantitati impresionante de grasimi saturate.

Raspunsul la asa-numitul „paradox francez” e posibil sa il gasim intr-un pahar cu vin rosu. Mai precis, ar fi vorba de o substanta – rosveratrol – care se afla in struguri, rodii, vin rosu si alte alimente, sunt de parere unii cercetatori.

Oamenii de stiinta au ales casiva soareci de varsta medie si le-au administrat cantitati mici de rosveratrol. Cercetatorii au constatat ca aceasta substanta influenteaza puternic procesul de imbatranire si protejeaza considerabil inima. Mai precis, ei observat ca doze mici de rosveratrol simuleaza efectele unei diete sarace in calorii. Astfel de diete – cu 20-30% - mai sarace in calorii decat un regim obisnuit ar avea ca efect cresterea longevitatii, arata numeroase studii.

Cercetari mai vechi mentioneaza deja ca dozele mari de rosveratrol maresc durata de viata a nevertebratelor si reduc mortalitatea din randul soarecilor carora le-a fost administrat un regim bogat in grasimi. La acestea se adauga studiile recente care demonstreaza ca substanta este activa in cantitati mult mai mici decat se credea anterior. Aceasta descoperire ar putea explica de ce oamenii care traiesc in anumite regiuni din Franta au inimi atat de sanatoase in ciuda consumului foarte ridicat de grasimi.

Pe scurt, un pahar cu vin dupa masa poate reprezenta medicamentul ideal pentru o inima vesnic tanara.

Sursa www.fitclub.ro