Cum sa tineti sub control artrita reumatoida pe vreme geroasa

Generalitati

Artrita reumatoida este mai dificil de tinut sub control pe vreme geroasa in cazul multor pacienti diagnosticati cu aceasta afectiune autoimuna frecventa.

Simptomele raspanditei forme de artrita, precum durerile articulare, edemul, rigiditatea incheieturilor si oboseala accentuata, se acutizeaza in sezonul rece, atat pe fondul disconfortului termic, cat si din pricina nivelului de activitate fizica mai scazut.

Specialistii recomanda o serie de metode prin care se pot gestiona problemele asociate cu agravarea manifestarilor clinice ale artritei reumatoide, pe care le puteti afla mai jos.

Complicatiile artritei reumatoide pe timp de iarna

Schimbarile conditiilor meteorologice sunt deseori cauze declansatoare ale episoadelor acute de artrita reumatoida, temperaturile foarte scazute numarandu-se pe locurile fruntase ale fenomenelor care agraveaza disconfortul provocat de inflamatiile articulare.

In aceste conditii, cunoasterea metodelor eficiente de a controla simptomele artritei reumatoide este o conditie de baza pentru pacientii cu acest diagnostic.

Agravarea durerilor articulare

Cu toate ca nu exista dovezi stiintifice care sa ateste faptul ca durerile articulare provocate de artrita reumatoida se agraveaza propriu-zis in anotimpul rece, un numar important de pacienti se plang de acutizarea senzatiilor dureroase odata cu expunerea la frig.

Un posibil motiv ar fi acela ca, pe vreme geroasa, se declanseaza mai multe spasme musculare, care accentueaza durerea resimtita la nivelul incheieturilor in mod normal. Totodata, frigul poate reduce circulatia sanguina la nivelul extremitatilor, amplificandu-se disconfortul simtitor. In aceasta situatie, specialistii va recomanda

- Sa va imbracati corespunzator, in straturi. Adoptati tinute cu mai multe straturi de haine confortabile, sosete groase si manusi, astfel incat sa va pastrati temperatura interna la un nivel confortabil.

- Sa utilizati haine usor de manevrat. Jachetele cu nasturi sau fermoar dificil de incheiat si desfacut pot fi o adevarata provocare, cand degetele sunt afectate de rigiditate si durere. Optati pentru sisteme de inchidere usor de manevrat sau atasati bucati mai mari de metal fermoarelor.

- Sa intrebati medicul despre analgezice usoare. Administrarea de medicamente impotriva durerii, non-steroidale si antiinflamatorii, va poate ajuta in controlul durerilor de la nivelul incheieturilor.

Cresterea predispozitiei la raceala si gripa

Artrita reumatoida este o boala autoimuna, in care functia imunitara a organismului ataca tesutul articulatiilor. Acest lucru inseamna ca pacientii cu acest diagnostic sunt mai vulnerabili contactarii racelii si a gripei in sezonul rece, intrucat sistemul imunitar este deja solicitat de inflamatii si nu mai este eficient in lupta impotriva infectiilor.

Mai mult decat atat, medicamentele pentru tratarea artritei reumatoide suprima sistemul imunitar si cresc predispozitia organismului la infectii. Inflamatiile provocate de artrita afecteaza, totodata, sanatatea pulmonara. Specialistii recomanda cateva masuri de prevenire a imbolnavirii

- Vaccinarea antigripala. Cea mai sigura metoda de prevenire a gripei si racelii, mai ales in conditiile unei vulnerabilitati la nivelul sistemului imunitar, este vaccinarea.

- Evitarea contactului cu persoane bolnave. Izolati-va pe cat posibil de persoanele cu simptome de gripa si raceala.

- Spalarea frecventa a mainilor cu apa si sapun. Mainile contaminate sunt calea cea mai frecventa de transmitere a virusurilor si bacteriilor in sezonul rece.

Lipsa de activitate fizica

Miscarea este o componenta importanta a tratamentului necesar in cazul artritei reumatoide, intrucat amelioreaza simptomele de rigiditate articulara si slabiciune musculara. Pe vreme geroasa, alternativele de a face sport sunt cu mult limitate, de aceea expertii propun cateva cai accesibile de a va tine corpul in miscare in sezonul rece.

- Plimbati-va in pauza de pranz. Scurtarea zilelor pe timp de iarna este un impediment major de a va implica in activitati dinamice dupa incheierea programului de lucru la serviciu. Asadar, profitati de pauza de pranz de la birou pentru a face o plimbare in aer liber de 15-12 de minute.

- Gasiti activitati placute pentru mediul interior. In afara de a va inscrie la un curs de fitness, aerobic, yoga sau tai chi, mai aveti la dispozitie si posibilitatea de a face gimnastica acasa (cu ajutorul unui DVD, de pilda) sau pur si simplu de a dansa pe muzica preferata in propriul living. Orice forma de miscare va ajuta in ameliorarea simptomelor artritei reumatoide.

- Incepeti fiecare antrenament cu o incalzire prealabila. Efectuati minimum 5 minute de exercitii de intindere sau mers pe loc, inainte de un antrenament de sport. In acest mod, ajutati sangele sa circule mai bine catre articulatii, pentru un confort sporit.

- Hidratati-va corespunzator. Consumul bogat de apa este la fel de important iarna, asa cum este vara, mai ales daca faceti miscare.

Acumularea kilogramelor in plus

O alta problema care agraveaza simptomele artritei reumatoide pe timp de iarna se refera la acumularea kilogramelor in plus, o tendinta generala in anotimpul rece. Acest lucru inseamna ca genunchii suporta o greutate mai mare si devin sursa unor dureri accentuate, dificil de suportat.

Faceti cateva schimbari in dieta si scapati de kilogramele excedentare. Daca de fiecare cand pasiti, genunchii suporta o presiune de trei ori mai mare decat greutatea corpului, chiar si un kilogram sau doua in minus contribuie la o stare fiziologica mai buna.

Deficitul de vitamina D

O expunere limitata la soare inseamna o productie mai mica de vitamina D in corp, nutrient esential pentru absorbtia calciului in oase. In cazul pacientilor cu artrita reumatoida, deficienta de vitamina D este asociata cu sindromul metabolic si prezenta unor lipide anormale in fluxul sanguin. De asemenea, persoanele cu acest diagnostic sunt mai predispuse fracturilor osoase, riscul crescand semnificativ pe fondul carentei in vitamina D.

Introduceti in dieta zilnica mai multe alimente care furnizeaza vitamina D (lapte fortificat, cereale fortificate, suc de portocale, iaurt, bauturi din soia si peste gras).

De asemenea, solicitati medicului administrarea unui simpliment nutritiv cu vitamina D, daca este cazul, pentru a tine sub control simptomele artritei pe vreme rece.