Sunt vitaminele si mineralele singurele benefice pentru energie si imunitate?

Generalitati

Cu fiecare anotimp organismul mobilizeaza resurse importante pentru a se adapta trecerii de la temperaturi ridicate la frig, la umezeala si precipitatii, la un alt program de alimentatie, precum si la un alt ritm al activitatilor.

Pentru a ne mentine sanatatea in contextul unor solicitari diverse, specifice fiecarei perioade, trebuie sa acordam o atentie deosebita anumitor aspecte in functie de sezonul pe care il traversam.

Atentie la energie si imunitate

In perioadele cu temperaturi scazute, iarna si inceputul primaverii, apar probleme din cauza numeroaselor virusuri care pot sparge bariera de aparare a sistemului imunitar. Actiunea lor este favorizata de vanturile puternice, care usuca mucoasa nazala si favorizeaza patrunderea agentilor patogeni in organism.

Trecerea frecventa de la temperaturile scazute de afara la cele mai ridicate din interior si viceversa, permit de asemenea instalarea mai usoara a virozelor si a racelilor. Rezultatul este o stare generala proasta, lipsa energiei, precum si aparitia simptomelor suparatoare ca tusea, frisoanele, temperatura sau stranutul.

Stresul din aceasta perioada, somnul insuficient mai ales cand sunt demarate numeroase proiecte noi, programul incarcat de la locul de munca, astenia de primavara si lipsa unei alimentatii adecvate sunt motive in plus pentru care suntem mai vulnerabili si pentru care nivelul de energie ajunge la valori minime.

Daca nu suntem atenti la alimentatie, avem tendinta sa ocolim fructele si legumele proaspete, surse importante de vitamine si minerale, si sa alegem varianta preparatelor culinare preponderent din carne si carbohidrati, solutie mai rapida pentru timpul nostru dar mai greu de gestionat pentru organism. Sunt insa vitaminele si mineralele singurii nutrienti care contribuie la starea de energie si imunitate?

Antioxidanti, aminoacizi, enzime digestive, acizi grasi

Antioxidantii

Antioxidantii sunt raspanditi peste tot de la banalele alimente pe care le consuman frecvent, pana la vinul pe care il bem in momentele festive sau seara cand ne relaxam si pana la cremele pe care le folosim pentru un ten sanatos, insa pe ce nu punem accentul este faptul ca promisiunile date de catre furnizori pot fi inselatoare si chiar daunatoare.

Ce trebuie sa stim este faptul ca antioxidantii provin din surse diverse, unii se produc in mod natural in organism, iar altii ii dobandim din alimentele pe care le consumam. De aceea exista doua tipuri de antioxidanti si anume cei naturali sintetizati fiziologic in propriul organism si al doilea tip cei sintetici sau artificiali regasiti sau adaugati in alimente pentru diverse beneficii.

Rolul acestor antioxidanti este de a impiedica oxidarea la nivel celular si de a reduce distrugerea celulara respectiv prevenirea imbatranirii celulare.
O dieta bazata pe un echilibru alimentar sustine o stare de sanatate buna prin antioxidantii rezultati din tot procesul,sustinand intreg sistemul imunitar.

Vitaminele si mineralele sunt primele categorii de suplimente la care ne gandim atunci cand dorim sa obtinem energie, imunitate si o stare de sanatate optima. Pe langa acestea, sunt insa si alti nutrienti benefici, de care organismul are nevoie si pe care trebuie sa le avem in vedere. Este vorba despre antioxidanti, aminoacizi, enzime digestive si acizi grasi.

De exemplu, antioxidantii protejeaza organismul impotriva stresului oxidativ, intaresc sistemul imunitar si cresc rezistenta organismului la infectii. Aminoacidul L-glutamina este un alfa aminoacid, inrudit cu acidul glutamic si care contribuie la sinteza proteinelor, asemeni celorlalti aminoacizi, la stimularea sistemului imunitar si la refacerea organismului dupa efort fizic si stari de convalescenta, inclusiv ofera un rol protectiv asupra toxinelor acumunalate in exces, ajutand la eliminarea lor din organism.

Enzimele digestive sunt niste substante complexe cu rol catalizator al reactiilor chimice de la nivelul organismului si sustin digestia,respectiv absorbtia nutrientilor necesari organismului.

Aceste enzime digestive dupa cum le spune si numele se regasesc la nivelul tractului digestiv si intervin in digestie,ajutand la o buna absorbtie a nutrientilor benefici organismului, dar ce nu stim este faptul ca ele sunt produse o parte de catre pancreas si discutam de enzime pancreatice care si ele intervin in digestie si o alta categorie de enzime este produsa de catre intestin si poarta denumirea de enzime intestinale ce au rolul de a descompune alimentele nedigerate.

In cazul in care apare un deficit enzimatic apar si simptomele sugestive cum ar fi:
- discomfort abdominal
- crestere in greutate
- balonare
- flatulenta
- senzatie de satietate sau plenitudine imediat dupa masa
- tranzit intestinal lent.

Acest deficit enzimat poate fi corectat fara probleme de catre medicul curant prin suplimentarea cu medicamente ce contin enzime digestive ,dar si prin corectarea stilului de viata. Se prefera consultarea cu un medic specialist pentru a stabili daca se initiaza tratamentul medicamentos imediat cum au aparut simptomele sau dupa efectuarea unor analize suplimentare fie de sange, fie probe de scaun.

De altfel, calitatea enzimelor din organism este in stransa legatura cu nivelul de energie, vitalitate si sanatate.

Acizii grasi

Acizii grasi sunt grasimi polinesaturate ce se gasesc in principal in preparatele din peste, dar si in cereale sau carnea alba de pui, curcan sau iepure.

Cei mai cunoscuti acizi grasi sunt omega 3 si omega 6 deoarece sustin sistemul imunitar mai ales in sezonul rece si ajuta la o dezvolatre optima a organismului in randul copiilor.

Ce nu stim este faptul ca exista o diferenta intre acizii grasi omega 3 si omega 6 plus acizii omega 9. Diferenta este legata de structura lor, totusi au in comun faptul ca atat acizii omega 3 si 6 sunt esentiali, dar nu sunt produsi de catre organismul uman si de aceea trebuie sa ne suplimentam dieta cu ei. In schimb acidul gras omega 9 nu sunt esentiali deoarece ei pot fi produsi de catre organismul uman in urma metabolizarii altor grasimi, dar cantitatea fiind insuficienta tot trebuie suplimentata pentru un aport optim.

Acizii grasi Omega 3, 6 si 9 combat variatiile starilor emotionale, ajuta la odihna si la reducerea impulsivitatii, regleaza functiile cerebrale si au efect hipocolesterolemiant si protector cardiovascular.

Necesarul de acizi grasi omega 3,6 si chiar 9 difera in functie de varsta, afectiuni existente si perioada de stare existenta la momentul initierii tratamentului suplimentar.

Important este cum ne dam seama ca avem un deficit de acizi grasi? Raspunsul este simplu si cuprinde patru semne si simptome concrete:
1.Oboseala fizica marcata;
2. Piele uscata si exfolianta;
3. Instalarea dermatitei pe fondul pielii uscate;
4. Probleme de concentrare.

Concluzii

Vitaminele, mineralele si acizii grasi sunt doar cateva surse de energie si vitalitate, insa secretul consta in alimentatia corecta, eliminarea alcoolului din dieta, evitarea factorilor agresivi asupra organismului si mentinerea unui echilibru emotional pentru o minte sanatoasa intr-un corp sanatos.