Ce efecte au de fapt ingredientele produselor de ingrijire a pielii

Generalitati

Ingredientele produselor de ingrijire a pielii sunt mentionate deseori in spoturi publicitare si reviste de frumusete, fara sa fie cu adevarat intelese de utilizatori.

Denumirile stiintifice intimidante le dau credibilitate, insa stiti ce efecte au de fapt aceste componente asupra sanatatii si esteticii pielii dumneavoastra Informatiile de mai jos va ajuta sa intelegeti mai bine actiunea acidului hialuronic sau a retinolului in mentinerea tineretii si supletei tesutului cutanat.

Principalele ingrediente in cosmeticele pentru piele

De-a lungul timpului, industria farmaceutica a colaborat cu cea cosmetica in introducerea pe piata a produselor cosmetice de ingrijire a pielii cu ingrediente tot mai performante. Acum acestea se regasesc pe etichetele cremelor scumpe hidratante, de reglare a excesului de sebum sau de prevenire a semnelor de imbatranire si sunt utilizate de milioane de persoane din intreaga lume. Cele mai importante dintre acestea sunt explicate mai jos.

Acidul hialuronic

Produsele dedicate ingrijirii pielii ce au in compozitie acid hialuronic sunt folosite, de regula, concomitent cu produse pe baza de vitamina C, care ajuta la absorbtia completa a formulelor. Acidul hialuronic (numit si glucozaminoglican) are rolul de a opri procesul de imbatranire a pielii si chiar de a-l inversa.

Acidul hialuronic este produs de organismul oamenilor si al animalelor, regasindu-se in mod natural in pielea tanara, unele tesuturi corporale si in fluidul articulatiilor. Aceasta substanta este o componenta de baza a tesuturilor conjunctive, actionand ca un tampon si ca un lubrifiant.

Odata cu imbatranirea, nivelul acidului hialuronic scade, inclusiv cel de la nivelul pielii. De aceea, multe produse cosmetice antiimbatranire il includ in compozitie, pentru ascunderea semnelor de imbatranire.

Retinolul

Retinolul este un derivat al vitaminei A, fiind deseori inclus in cremele, lotiunile si serurile dedicate ingrijirii pielii. Vitamina A are o structura moleculara suficient de mica, incat sa poata patrunde in straturile inferioare ale pielii, unde se regasesc si elastina si colagenul. Aici, retinolul reuseste sa imbunatateasca depigmentarea, liniile fine si ridurile, textura si nuanta pielii, precum si nivelul sau de hidratare.

Acizii alfa-hidroxizi

Acizii alfa-hidroxizi au devenit extrem de populari in ultimii 20 de ani, printre acestia numarandu-se acidul glicolic, acidul lactic, acidul tartaric si acidul citric. Produsele cosmetice cu acizi alfa-hidroxizi pot ajuta la remedierea aspectului liniilor fine, pigmentarii neregulate si petelor de imbatranire.

Este posibil ca acizii alfa-hidroxizi sa creasca sensibilitatea tesutului cutanat la iritatii si arsuri solare, de aceea persoanele cu piele sensibila are trebui sa opteze pentru produse cu o concentratie mica de astfel de substante. In plus, aplicarea zilnica a unei lotiuni de protectie solara poate fi utila in prevenirea efectelor secundare.

Acidul beta-hidroxid

Acidul beta-hidroxid sau acidul salicilic este un ingredient care s-a dovedit eficient in imbunatatirea texturii si nuantei pielii, ajutand totodata si la tratarea acneei. Studiile au descoperit ca acidul beta-hidroxid are un efect mai putin iritant asupra pielii decat acizii alfa-hidroxizi, avand efecte similare asupra tesutului cutanat.

Hidrochinona

Cosmeticele pe baza de hidrochinona sunt numite deseori creme de albire sau iluminatoare, fiind utile in acoperirea hiperpigmentarii (ce poate sa apara odata cu inaintarea in varsta, in urma sarcinii sau dupa terapia hormonala).

Acidul kojic

Un ingredient folosit mai des in ultimul deceniu pentru solutionarea problemelor de pigmentare a pielii este acidul kojic, care actioneaza similar cu hidrochinona. Aceasta substanta este extrasa dintr-o ciuperca si a fost preparata pentru prima oara in anul 1989. Cercetarile in domeniu au aratat ca acidul kojic are efecte reale asupra decolorarii zonelor intens pigmentate de pe suprafata tesutului cutanat.

Peptidele de cupru

Peptidele de cupru au ajuns sa fie folosite ca ingredient principal in cosmeticele destinate ingrijirii pielii, dupa ce s-a descoperit ca aceasta substanta stimuleaza productia de colagen si elastina. Totodata, peptidele de cupru actioneaza si ca un antioxidant, promovand productia naturala de glicozaminoglicani (asa cum este acidul hialuronic).

Enzimele dependente de cupru ajuta la cresterea fermitatii si supletei pielii mai bine decat orice alte substante din cremele anti-ageing, spun unele studii in domeniu. In plus, peptidele de cupru elimina colagenul si elastina defecte din piele si din tesutul cicatricial.

Acidul alfa-lipoic

Acidul alfa-lipoic este un ingredient dedicat estomparii liniilor fine, oferint pielii o stralucire sanatoasa si stimuland productia altor antioxidanti importanti pentru sanatatea tesutului cutanat, asa cum este vitamina C.

Mai mult decat atat, acidul alfa-lipoic poate patrunde in toate zonele celulelor corpului. Datorita acestei abilitati unice, ingredientul este considerat mai eficient ca orice alt antioxidant in lupta cu radicalii liberi, ce ataca structura normala a pielii.

Vitamina C

Vitamina C este singurul antioxidant capabil sa stimuleze productia de colagen, elementul-cheie al structurii tesutului cutanat. Astfel, vitamina C amelioreaza aspectul liniilor fine, cicatricilor si ridurilor. Modul in care este conceput si pastrat produsul cosmetic pe baza de vitamina C este foarte important, intrucat acest antioxidant isi schimba structura odata ce este expus oxigenului (devenind inutil in imbunatatirea sanatatii tesutului cutanat).

Dimetilaminoetanolul

Aceasta substanta este produsa in mod natural de creier, regasindu-se si in corpul hamsiilor, somonului si sardinelor. Rolul principal al dimetilaminoetanolului este de a stimula productia de acetilcolina, esentiala pentru functionarea corecta a functiilor mentale.

Testele de specialitate au descoperit ca produsele cosmetice care au in compozitie dimetilaminoetanol pot avea efecte remarcabile prin aplicare topica, reducand considerabil aspectul neplacut al ridurilor si al liniilor fine.