5 retete rapide si sanatoase pentru sarbatori

Generalitati

Aproape fiecare familie organizeaza cel putin o petrecere de sarbatori, ceea ce inseamna ca un meniu simplu de realizat cu aceasta ocazie poate fi mereu de ajutor in preajma Craciunului si a Revelionului.

Daca salata boeuf, ouale umplute si fripturile grele de porc nu mai suna la fel de tentant ca odinioara, exista alternative in afara sferei traditionalului, usor de preparat si apreciate de toate gusturile.

Cateva retete rapide si sanatoase pentru o petrecere reusita de sarbatori pot salva o buna parte din rezervele de timp si energie deja limitate in aceasta perioada a anului.

Branza Brie coapta Strata

Timp de preparare 25 min
Timp de gatire 30 min
Timp de racire 10 min
Timp total 55 min

Ingrediente

2 ardei iuti taiati transversal in felii subtiri;
spray pentru gatit;
200 grame de paine cu coaja tare, taiata cubulete;
50 grame de branza Brie taiata cuburi;
250 grame de rosii cherry taiate in jumatate;
4 oua batute mediu;
1 pahar lapte degresat;
50 grame ceapa verde maruntita;
1 lingura marar proaspat sau uscat;
1/2 lingurita sare;
1/8 lingurita piper negru;

Mod de preparare

Inabusiti ardeiul iute 2-3 minute intr-o tigaie medie acoperita, in care ati adaugat initial putin apa. Cand ardeiul devine fraged, scurgeti apa si lasati-l deoparte. Acoperiti fundul unei tavi de copt cu spray de gatit si imprastiati cuburi de paine (50% din intreaga cantitate) pe toata suprafata. Presarati branza peste paine, apoi asezati uniform ardeiul iute si rosiile. Puneti deasupra restul cuburilor de paine ramase.

Intr-un bol mediu, amestecati ouale batute, laptele degresat, ceapa verde, mararul, sarea si piperul. Turnati compozitia peste mixul din tava de copt, uniformizati totul cu spatele unei linguri si acoperiti tava cu folie din aluminiu. Lasati la copt timp de 30 de minute la foc mare, apoi inlaturati folia si continuati coacerea inca 25 de minute. Lasati preparatul la racit 10 minute inainte de servire.

Bruschette cu rosii si sos pesto

Timp de preparare 40 min
Timp total 40 min

Ingrediente

24 de felii bagheta frantuzeasca, prajite
30 grame branza Parmezan taiata fasii subtiri
250 grame rosii cherii taiate cubulete
200 grame rucola
1/4 cana branza Parmezan rasa
1 catel usturoi taiat in 4
1 lingura ulei de masline
1 lingura otet alb balsamic
1/4 lingurita sare
busuioc proaspat
nuci

Mod de preparare

Amestecati in recipientul unui blender sau al unui robot de bucatarie busuioc proaspat, rucola (sau spanac), branza Parmezan rasa, nucile, un sfert din catelul de usturoi, o lingura de ulei de masline, o lingura de otet balsamic si sarea. Procesati totul pana obtineti o pasta omogena. Adaugati cate o lingura de apa, pana obtineti consistenta unui unt moale.

Acoperiti feliile de paine prajite cu sosul pesto si garnisiti cu rosiile proaspete si branza parmezan taiata in fasii subtiri. Puteti asezona bruschettele cu busuioc si nuci.

Oua cu umplutura de crab

Timp de preparare 20 minute
Timp de racire 2 ore

Ingrediente

10 oua fierte tare
1/4 cana dressing de maioneza dietetica
1 lingura de ceapa verde taiata marunt
1 lingurita si jumatate de mustar Dijon
14 lingurita sare
14 lingurita piper rosu
2 lingurite de sos chutney de mango
1/2 lingurita pudra de curry
300g carne de crab gatita
1 lingurita paprika
3 linguri dressing de maioneza dietetica

Mod de preparare

Decojiti ouale fierte si taiati-le pe jumatate, pe lungime. Indepartati galbenusurile si puneti albusurile deoparte. Intr-o punga de plastic resigilabila, adaugati galbenusurile, 14 cana dressing de maioneza dietetica, ceapa verde, mustarul, 18 lingurita sare, 18 lingurita piper rosu si sigilati punga. Strangeti usor, pentru a amesteca gentil ingredientele. Taiati un colt al pungii si umpleti astfel albusurile taiate. Puteti folosi si un pos cu sprit pentru aceeasi operatiune.

Intr-un bol mic, amestecati sosul chutney de mango, cele 3 linguri de dressing pe baza de maioneza dietetica, pudra curry, sarea si piperul rosu ramase. Incorporati apoi usor carnea de crab, apoi intindeti compozitia obtinuta peste jumatatile de ou deja umplute. Acoperiti totul cu o folie din plastic si lasati la racit 1-2 ore. Puteti garnisi aperitivul cu paprika.

Cocktail festiv cu lapte de soia

Ingrediente

1 pahar lapte de soia;
250 ml suc de portocale;
1 banana medie;
1 lingurita extract de vanilie;
8 cuburi de gheata;
1/2 lingurita condimente asortate (scortisoara, nucsoara etc.);

Mod de preparare

Procesati intr-un blender sau intr-un robot de bucatarie laptele de soia, sucul de portocale, banana, extractul de vanilie si cuburile de gheata. Adaugati putina apa, daca nu obtineti o consistenta suficient de fluida. Turnati cocktailul in pahare si presarati deasupra mixul de condimente.

Cheesecake cu pere si ghimbir

Timp de preparare 40 de minute

Ingrediente

6 jumatati de pere taiate cubulete
1/3 cana de ghimbir cristalizat
1/2 cana apa
1 cana de cereale integrale (fara fructe uscate)
2 cani de branza de vaci degresata
2 cani de crema de branza dietetica
1/2 cana de zahar granulat
1/4 cana zahar brun
3 oua mari
1/3 cana faina alba
2 lingurite extract de vanilie

Mod de preparare

Preincalziti cuptorul la 160 de grade Celsius si tapetati cu spray de gatit o tava de copt cu diametrul de 22 cm. Adaugati perele, ghimbirul si apa intr-o tigaie si lasati sa dea in clocot, la foc mediu. Reduceti focul la minim si lasati totul la inabusit, pana cand fructele s-au inmuiat si lichidul a fost absorbit (timp de 10-14 minute).

Intre timp, procesati la robotul de bucatarie cerealele integrale, pana obtineti un praf fin, apoi adaugati-l in tava de copt si presati pe toata suprafata, inclusiv pe margini, pana obtineti un strat uniform. Transferati compozitia cu pere in robotul de bucatarie si mixati pana obtineti o pasta. Adaugati branza de vaca si crema de branza, procesand in continuare. Presarati deasupra zaharul si continuati sa procesati, apoi adaugati ouale, faina si vanilia. Lasati ingredientele sa se amestece, pana obtineti o crema fina.

Turnati crema obtinuta in tava tapetata cu praful de cereale si scuturati tava, pana cand compozitia este usor acoperita pe margini de cerealele procesate. Lasati placinta de branza la copt timp ce circa 50 de minute, iar dupa ce se raceste la temperatura camerei, introduceti desertul la frigider si asteptati aproximativ 4 ore inainte sa serviti.