Cum reuseste virusul gripal sa fenteze imunitatea

Virusul gripal este intr-o continua schimbare, dar medicii incearca sa previna ravagiile acestuia prin crearea unor vaccinuri eficace. Acum, oamenii de stiinta au descoperit o noua modalitate de a intelege cum reuseste virusul gripei sa fenteze imunitatea si sa imbolnaveasca organismul.

Conform unui studiu realizat de o echipa de experti de la Universitatea din Cambridge, virusul gripal reuseste sa pacaleasca sistemul imunitar cu o simpla schimbare care apare la nivelul proteinei numita hemaglutinina. La inceput, anticorpii identifica aceasta schimbare si pot combate virusul, dar odata ce apare o noua schimbare, ei nu recunosc noua tulpina, astfel ca devin ineficienti in combaterea ei.

De aceea este nevoie constant de imbunatatirea si de adapatarea vaccinurilor la noile tulpini ale virusului gripal.

"Aceasta descoperire este un pas mare in intelegerea modului in care evolueaza virusul si ar putea prezice evolutia tulpinilor. Daca am putea sa stim dinainte cum se va modifica virusul, vor putea face vaccinuri antigripale mult mai eficiente decat cele din prezent", a declarat profesorul Derek Smith, unul dintre autorii studiului.

O alta echipa de experti, de aceasta data de la Centrul de Colaborare pentru Referinte si Cercetari asupra Gripei din Melbourne a descoperit ca virusul gripal isi schimba constant structura proteinei hemaglutinina tocmai pentru a putea fenta sistemul imunitar si a se putea fixa pe celulele sistemului respirator.

Din cei peste 500 de aminoacizi care formeaza proteina hemaglutinina, doar 7 sufera modificari si se fac vinovati de evolutia virusului gripal.

"Noua din zece modificari importante au fost cauzate de acesti 7 aminoacizi", a declarat cercetatorul Ian Barr, autorul studiului.

Fiind vorba doar de 7 aminoacizi, este posibil ca oamenii de stiinta sa prezica modul in care virusul va evolua si vor putea lua masuri pentru a crea vaccinuri mai puternice.

Mai multe informatii gasiti pe Stop Gripa