Trei lucruri pe care trebuie sa le stii despre artrita

Generalitati

Varsta inaintata, loviturile si sportul de performanta pot deteriora cartilajul care imbraca articulatiile, iar factorii genetici contribuie si ei la instalarea artritei.

Aceasta afectiune duce la uzarea cartilajului, produce inflamarea articulatiilor si, ulterior, osul se deformeaza iar articulatia isi pierde flexibilitatea

Artrita reumatoida este forma cea mai frecventa

Peste 100 de afectiuni articulare inflamatorii sunt reunite sub denumirea de artrita. Dintre toate, cea mai frecventa forma si, in acelasi timp, printre cele mai dureroase, este artrita reumatoida.

Cauza ei nu se cunoaste cu exactitate, dar afectiunea este inclusa in categoria bolilor autoimune. Acest lucru inseamna ca sistemul imunitar al organismului produce anticorpi care ataca propriile tesuturi.

Debutul consta in inflamatia cronica a membranei care captuseste interiorul articulatiilor. Apoi, inflamatia se extinde catre alte structuri articulare precum cartilajul, tendoanele, ligamentele, muschii si oasele.

Durerea articulara si lipsa flexibilitatii sunt simptome alarmante

Articulatiile afectate de artrita reumatoida sunt dureroase, se umfla si iti dau senzatia de caldura locala. Dimineata, in special, acestea pot fi intepenite, iar oboseala este un alt simptom care insoteste durerea ce poate fi resimtita si noaptea. Starea generala poate fi proasta, asemanatoare cu racelile, adica febra, stare de slabiciune si lipsa poftei de mancare.