Conjunctivita poate avea si cauze alergice

Generalitati

De fiecare data cand vorbim despre conjunctivita ne gandim automat la inflamarea si roseata ploapelor din cauza unei infectii provocate de un virus sau de o bacterie.

Atentie insa, conjunctivita poate fi cauzata si de factori alergeni, situatie in care produsele alese pentru ameliorarea afectiunii trebuie sa mearga in aceasta directie.

Conjunctivita alergica versus conjunctivita virala

Conjunctivita, ca termen general, denumeste o inflamatie a mucoasei ploapelor, adica a tesutului conjunctiv, zona rosie, umeda, situata in imediata apropiere a globului ocular. Tesutul conjunctiv are rolul de a mentine umed globul ocular si de a-l proteja de impuritati si alte elemente.

Conjunctivita poate sa apara in urma unei infectii la nivelul tesutului conjunctiv, provocata de un virus (adenovirus-36) sau de o bacterie (Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae i Staphylococcus aureus). In acest caz, conjunctivita este contagioasa si poate fi transmisa de la o persoana la alta prin contactul direct cu obiecte infectate.

In schimb, conjunctivita alergica nu este transmisibila. Aceasta apare atunci cand sistemul imun raspunde exagerat la factori cu potential alergen care actioneaza la nivelul zonei ochilor.

Cum se manifesta conjunctivita alergica

Praful, veninul insectelor, poluarea si fardurile cosmetice sunt elemente care pot cauza conjunctivita alergica. In acest caz, apare o senzatie de mancarime la nivel local, ochii se pot inrosi, iar lacrimarea, desi abundenta, nu este cu puroi. Conjunctiva oculara incepe sa secrete lichid si, in unele cazuri, ploapele se umfla, fenomen numit si edem ocular.

De cele mai multe ori, o persoana care este afectata de conjunctivita alergica prezinta si alte forme de alergii. Printre acestea, se numara cel mai des rinitele alergice sau bronsitele alergice.