Vaccinul antihepatita A optional, dar in acelasi timp esential pentru copii

Vaccinul antihepatita A nu este inclus in Programul National de Imunizari, motiv pentru care parintii au optiunea de a-l cumpara din farmacii pentru a-si imuniza copiii.

Chiar daca efortul achizitionarii acestui vaccin este mare, sanatatea copiilor este nepretuita, iar vaccinul este cea mai buna modalitate prin care se poate evita dezvoltarea bolii infectioase.

Ce este hepatita A

Hepatita A este o infectie a ficatului cu virusul hepatitic A. Spre deosebire de hepatita B, pentru care exista un vaccin obligatoriu, inclus in schema nationala de imunizare, hepatita A nu provoaca o infectie cronica a ficatului. Virusul poate fi contactat prin

- uitarea spalarii mainilor dupa utilizarea toaletei
- ingerarea apei sau a alimentelor contaminate
- utilizarea unor obiecte folosite anterior de o persoana infectata

De asemenea, exista si alte cauza ale raspandirii virusului hepatitic A. Este vorba despre calatoria in tari cu prevalenta ridicata de hepatita A, dezastrele naturale cand apa potabila este contaminata etc.

Vaccinarea antihepatita A

Cum nu exista un tratament specific pentru tratarea hepatitei A, cea mai buna solutie este prevenirea imbolnavirii. Aceasta se poate realiza prin intermediul unei igiene exemplare, insa uneori nici macar spalarea frecventa a mainilor nu se dovedeste a fi eficienta pentru prevenirea imbolnaririi.

In acest caz, cea mai buna solutie este vaccinarea. Peste 99% dintre persoanele care au primit vaccinul antihepatita A dezvolta imunitate impotriva virusului si nu se infecteaza.

Administrarea vaccinului antihepatita A se realizeaza in 2 doze, la interval de 6-12 luni intre ele. Vaccinul se poate administra incepand cu varsta de 1 an. Este nevoie de doua doze de vaccin antihepatita A deoarece dupa prima doza organismul are o imunitate de aproximativ 90%, iar dupa cea de-a doua doza are o imunitate de 99%.

Vaccinul antihepatita A se administreaza doar intramuscular, in zona superioara a coapsei.

Mai multe informatii gasiti pe Stop Gripa