Ayurveda si patologia cardiaca

Generalitati

Bolile inimii si ale aparatului vascular au o mare raspandire in lume, evolueaza in majoritatea cazurilor in mod cronic si sunt relativ dificil de tratat.

Odata cu venirea anotimpului cald bolnavii cardiaci se confrunta cu serioase dificultati in ceea ce priveste mentinerea bunei functionari a aparatului cardio-vascular, deja afectat.

Cele mai raspandite boli ce afecteaza aparatul cardio-vascular sunt cardiopatia ischemica (manifestata prin dureri anginoase, uneori chiar infarct miocardic si tulburari ale ritmului cardiac) si hipertensiunea arteriala.

Medicatia alopata care se administreaza pentru ameliorarea acestor afectiuni are serioase efecte secundare, motiv pentru care s-au cautat si se cauta in continuare remedii pe baza de plante medicinale care sa nu aiba acest inconvenient important.

Presure Down

Suplimentul alimentar Presure Down, marca Ayurmed contine plante care ajuta la reducerea nivelului ridicat al tensiunii arteriale prin reducerea spasmelor vasculare, imbunatatirea activitatii inimii, stimularea eliminarii excesului de apa din organism, calmarea sistemului nervos si imbunstatirea capacitatii de adaptare a organismului la stres.

Presure Down are, de asemenea, actiune regeneranta, imunostimulenta, antitumorala, detoxifianta si antiinflamatoare.

Suplimentul contine:
- Tribulus terrestris (Gokshura) - are proprietati antisclerotice vasculare, analgezice si adaptogenice, ajuta la reducerea colesterolului, la scaderea tensiunii arteriale prin relaxarea tesutului muscular neted din peretii vaselor sangvine, inhiba agregarea trombocitelor, creste puterea de contractie a muschiului inimii, reduce sodiul si retentia de lichide. Imbunatateste fluxul coronarian, fiind utila in prevenirea crizelor de angina pectorala.

- Withania somnifera (Ginseng Indian, Ashwagandha) - scade nivelul total al colesterolului seric, al trigliceridelor si lipoproteinelor. Withania somnifera este clasificata in Ayurveda ca remediu rasayana, adica cu efect regenerant-reintineritor, care promoveaza sanatatea fizica si mentala, creste rezistenta impotriva bolilor si a factorilor nocivi de mediu si creste longevitatea. Exercita o influenta pozitiva asupra urmatoarelor sisteme: endocrin, cardio-pulmonar i a sistemului nervos central.
- Allium sativum (usturoi) - inhiba calcificarea vasculara la pacientii cu valori ridicate ale colesterolului. Efectul vasodilatator cunoscut al usturoiului este cauzat de producerea de hidrogen sulfurat prin catabolismul polisulfidelor. Hidrogenul sulfurat este o molecula endogena cardioprotectoare vasculara. Acesta reduce metabolismul glucozei la diabetici, incetineste dezvoltarea aterosclerozei si scade riscul de infarct miocardic la pacienii cu antecedente. Usturoiul contine un nivel ridicat de telur, seleniu i compui ai arsenicului care inhiba monooxigenaza si astfel contribuie la actiunile hipocolesterolemiante ale plantei.

Leptadenia reticulata ( Jivanti) - este vasodialatoare si are efecte inotropice, cronotropice si hipotensive prelungite.

Lyon Heart

Suplimentul alimentar Lyon Heart, marca Ayurmed ajuta la mentinerea functionalitatii normale a inimii prin creterea puterii i a eficientei de contractie a muschiului cardiac, prin normalizarea frecventei cardiace si prin reducerea spasmelor coronariene.

Are efect diuretic si sedativ, contribuind astfel la scaderea valorilor mari ale tensiunii arteriale. Efectul de regenerare general, de adaptare la stres si hipolipidemic contribuie la eficiena produsului.

Lyon Heart contine:
- Terminalia Arjuna (Arjuna) - imbunatateste functionarea muschiului cardiac si activitatea de pompa a inimii, are actiune antioxidanta, inhiba activarea endoteliala si agregarea trombocitara, reduce riscul de tromboza.

- Rosa centifolia (Trandafir, Satapatrika) - contine cupru, vitamina C, caroten, vitamine din grupa B i vitamina K, esentiala pentru hemotopoieza, conine calciu care influenteaza metabolismul si asimilarea produselor alimentare, contine potasiu, care este important pentru activitatea cardiaca normala. Este foarte util pentru tratare bolilor cardiace si a hipertensiunii arteriale.

- Withania somnifera (Ginseng indian, Ashwaganda) - imbunatateste rezistenta la stres, creste vitalitatea si promoveaza bunastarea generala, are efect de intinerire asupra organismului. Scade nivelul total al colesterolului seric, trigliceridelor si lipoproteinelor. Ingredientele ei active, withanolidele, contribuie la cresterea ritmului cardiac si a contractilitatii miocardului.

- Crataegus oxycantha (Paducel) este protector cardiovascular . Prin activitatea semnificativa antioxidanta, creste fluxul sangvin coronarian si aportul de oxigen, are efect inotrop pozitiv, stabilizeaza colagenul din peretii vaselor de sange, previne acumularea de colesterol in ficat prin stimularea degradarii colesterolului in acizi biliari, stimuleaza fluxul biliar si suprima biosinteza colesterolului. Are actiune diuretica si normalizeaza tensiunea arteriala.

- Commiphora Mukul (Guggul) este hipocolesterolemiant, antioxidant si stimuleaza sistemul imunitar

- Tribulus terrestris (Gokhru) este vasodilatator coronarian si sistemic, inhiba enzima de conversie a angiotensinei.

Utilizarea sistematica a remediilor pe baza de plante asociate cu medicatia alopata cardiovasculara atenueaza efectele secundare ale acesteia si poate duce la scaderea dozelor necesare pentru buna functionare a aparatului cardiovascular.