Cum ajuta Terapia CranioSacrala in ADD/ADHD

Generalitati

Dupa cum bine se stie, aceste patologii sunt tulburari comportamentale care afecteaza mai ales copiii si se manifesta prin imposibilitatea acestora de a se concentra asupra unui anumit subiect sau unei anumite actiuni.

Pentru fiecare sarcina pe care o persoana o are de indeplinit, zone diverse din creierul nostru sunt angrenate pentru ca acestea sa fie executate intr-un mod armonios, adesea insa in cazurile de ADD/ADHD (Tulburare de deficit de atentie) / (Deficit de Atentie si Tulburare Hiperkinetica) o parte din aceste zone sunt activate la un nivel scazut (hipoactive) sau foarte intens (hiperactive).

Ce efect are Terapia Craniosacrala

Terapia CranioSacrala poate avea un efect pozitiv profund asupra functiilor creierului si maduvei spinarii. Din experienta clinica reiese faptul ca intr-un numar mare de asemenea cazuri, factorii principali sunt restrictiile structurale ale corpului, in special la nivelul osos cat si la nivelul straturilor care inconjoara creierul si maduva spinarii (meningele).

Aceste restrictii pot interfera cu miscarile normale ale fluidelor si nutrientilor vitali de la nivelul creierului care il fac sa functioneze in mod optim.

Intr-o maniera blanda, terapia craniosacrala poate ajuta la eliberara acestor restrictii pentru a imbunatati functionarea creierului, reducand tulburarile de ADD/ADHD. Miscarea fluidelor este esentiala in functionarea optima a creierului.

Ce anume ar putea cauza asemenea disfunctii?

Poate fi vorba de o lipsa de fluide de la nivelul tesutului cerebral. Este important ca fluidele sa circule intr-un mod nelimitat la nivelul creierului pentru ca acesta sa functioneze optim. Fluidele precum sangele sau lichidul cefalorahidian transporta elementele vitale esentiale necesare celulelor, iar in acelasi timp indeparteaza deseurile periculoase.

Disfunctiile pot sa apara in momentul in care celulele nu sunt capabile sa primeasca nutrientii de care au nevoie sau atunci cand mediul in care traiesc nu este lipsit de toxicitate din cauza ca acele deseuri nu pot fi eliminate.

Daca exista tensiune la nivelul orificiilor si vaselor care patrund in aceastea pentru a intra la nivel cranian, fluxul fiziologic al lichidelor poate fi compromis. La nivelul craniului exista anumite orificii care permit vaselor de sange sa intre in cutia craniana pentru a drena creierul si lichidul cefalorahidian la acest nivel. In proportie de 85% acest drenaj are loc prin intermediul venelor jugulare.

Baza craniului poate fi blocata la nivelul segmentului superior al coloanei vertebrale in urma unor evenimente fizice stresante cum ar fi procesul nasterii sau alte traume. Cand au loc asemenea episoade se poate localiza o tensiune la baza craniului, la nivelul straturilor membranare din interiorul craniului, in special in zona in care exista deschiderile prin care se produce drenarea fluidelor.

Ce se intampla cand asemenea tensiuni exista la nivelul orificiului in care vena jugulara intra in craniu?

Poate sa apara o presiune venoasa anormala care scade drenajul lucru ce determina aparitia unei presiuni inadecvate la nivelul creierului. Aceasta duce catre congestie celulara, toxicitate intracraniana, presiune anormala la nivel celular si flux sangvin scazut la nivelul creierului.

Stresul la nivelul celulelor cerebrale le poate determina sa reactioneze devenind hiperactive ca raspuns la tensiune, sau hipoactive datorare conditiilor daunatoare; aceleasi celule sau grupuri de celule pot fi atat hiperactive cat si hipoactive in momente diferite.

Oricare dintre aceste raspunsuri pot duce catre o imensitate de conditii precum dureri de cap, probleme motorii, dificultati in vorbire si una sau mai multe din principalele caracteristici de ADD/ADHD precum lipsa de concentrare, impuslivitate si hiperactivitate.

Terapia craniosacrala este o terapie manuala blanda care se adreseaza restrictiilor de la nivelul sistemului craniosacral compus din membranele si fluidele care inconjoara si protejeaza creierul si maduva spinarii. Acest sistem vital fiziologic se desfasoara de la nivelul oaselor craniului, fetei si gurii coborand spre sacrum, coccis. Terapia craniosacrala elibereaza tensiunea si imbunatateste fluxul de fluide.

Aceasta metoda de tratament prin tehnicile proprii este extrem de eficace in eliberarea presiunii si restrictiilor astfel incat sa permita miscarea fluidului pe toata suprafata creierului, maduvei spinarii si a intregului corp. Miscarea fluidului ajuta celulele cerebrale sa primeasca cantitatea normala de nutrienti esentiali pentru ca acestea sa functioneze eficient si in sincron cu celelalte celule.

De asemenea confera un mediu propice creierului care este curatat in mod continuu de deseuri si iritanti toxici. In momentul in care este eliminat stresul creat de curgerea fluidelor compromisa din zonele creierului care erau foarte active si/sau slab active se pot normaliza.

Frecvent, rezultatul consta in obtinerea unui sistem nervos central echilibrat cu posibilitatea ca organismul sa se intoarca la nivelul sau fiziologic de activitate. Ajutatand corpul sa corecteze nivelul biochimic necesar prin care permite creierul sa functioneze la capacitatea lui optima, terapia craniosacrala poate alina afectiuni de tip comprtamental, clasa din care fac parte si ADD/ADHD.

Dr. Gabriela Paula Florea (Sbarna)
www.holistichealing.ro