Efortul fizic pe timp de canicula

Generalitati

Efortul fizic pe timp de canicula, indiferent de natura sa, necesita o serie de metode de precautie care sa previna aparitia diverselor probleme de sanatate, favorizate de conditiile meteologice cu un inalt disconfort termic.

Sportul efectuat in aer liber, cand vremea este caniculara, poate exercita un stres major asupra corpului.

In lipsa unor masuri de protectie adecvate, pot sa apara mai multe tipuri de disconfort, tulburari temporare sau chiar boli dificil de tratat.

Transformarile fiziologice in timpul efortului fizic pe canicula

Temperaturile ridicate si efortul fizic determina, laolalta, cresterea temperaturii interne a corpului. In incercarea de a se racori, organismul intensifica fluxul sanguin de la nivelul pielii, privand muschii de o cantitate importanta de sange.

Fenomenul conduce si el la intensificarea ratei cardiace, iar daca umiditatea este si ea crescuta, organismul se confrunta cu un stres in plus, intrucat transpiratia nu se evapora rapid de pe suprafata pielii. Acest lucru participa intens la cresterea alarmanta a temperaturii corpului.

In conditii de mediu normale, pielea, vasele de sange si nivelul transpiratiei se adapteaza eficient caldurii si regleaza temperatura corpului prin propriile mecanisme. Chiar si asa, procesul natural de racorire poate sa esueze, daca organismul este expus pentru o perioada prea lunga de timp la temperaturi ridicate si umiditate crescuta, iar lichidele pierdute prin transpiratie nu sunt compensate de un consum sporit de apa.

Din acest punct, pot sa apara o serie de boli cauzate de efortul fizic depus pe timp de canicula, care incep prin simptome usoare si pot degenera, daca nu sunt tratate la timp.

Bolile cauzate de efortul fizic depus pe timp de canicula

- Crampele termice. Sunt contractii musculare dureroase ce afecteaza in special gambele, cvadricepsul si muschii abdominali. Temperatura corpului poate sa para normala la palpare, insa tensiunea musculara se simte printr-o fermitate evidenta a fibrei musculare.

- Extenuarea termica. Tulburare ce apare dupa cresterea temperaturii corpului la peste 40 de grade Celsius si manifestata prin senzatii de greata, varsaturi, dureri de cap, stari de lesin, slabiciune corporala si piele rece si umeda.

- Insolatia. Este o urgenta medicala ce pune viata in pericol, aparuta dupa cresterea temperaturii corpului peste 40 de grade Celsius. Simptomele insolatiei sunt pielea fierbinte, incapacitatea corpului de a produce transpiratie, precum si starea de confuzie si de iritabilitate. Este necesara interventia medicala de urgenta, pentru prevenirea leziunilor cerebrale, insuficienta organica sau chiar moartea.

Simptomele imbolnavirii in timpul efortului fizic depus pe timp de canicula

Atunci cand depuneti efort fizic in zilele caniculare, este important sa verificati daca traversati unul sau mai multe din urmatoarele simptome, ce pot indica imbolnavirea pe fondul surmenajului fizic intr-un mediu supraincalzit

- crampe musculare
- greata sau varsaturi
- slabiciune generalizata a corpului
- dureri de cap
- ameteli
- stari de confuzie

Primul ajutor in cazul imbolnavirilor pe timp de canicula

Primul ajutor ce se impune odata cu aparitia simptomelor imbolnavirii cauzate de efortul fizic depus pe timp de canicula presupune reducerea rapida a temperaturii corpului si hidratarea. Sistati urgent antrenamentul fizic si retrageti-va intr-un mediu racoros si umbrit, bine ventilat.

Indepartati hainele in exces si beti cat mai multa apa. Daca este posibil, stropiti-va chipul si corpul cu apa rece sau expuneti-va direct unui ventilator. In cazul in care nu va reveniti in 30 de minute, consultati un medic. De asemenea, daca aveti simptomele insolatiei, solicitati imediat serviciul medical de urgenta.

Persoanele care au suferit in trecut de insolatie sunt mai susceptibile imbolnavirilor produse de depunerea efortului fizic pe timp de canicula. Din acest motiv, medicii le recomanda evitarea expunerii directe la temperaturi ridicarea si efectuarea miscarii in sali interioare bine ventilate.

Prevenirea imbolnavirilor cauzate de efortul fizic depus pe canicula

Efortul fizic depus pe canicula necesita o serie de masuri de prevenire a imbolnavirilor, chiar si in cazul persoanelor sanatoase, fara incidente medicale in trecut.

- interesati-va asupra conditiilor meteorologice inainte sa va angajati intr-o activitate fizica solicitanta in aer liber, urmariti buletinul meteo si verificati daca temperaturile preconizate permit miscarea fizica in exterior.

- permiteti corpului sa se adapteze conditiilor de mediu daca faceti sport intr-un mediu racoros de obicei, incepeti antrenamentele in aer liber cu o durata redusa si o intensitate medie; pe masura ce corpul se adapteaza treptat caldurii in demersul unei saptamani sau doua, puteti creste efortul depus, dar in mod gradual.

- tineti cont de conditia fizica pe care o aveti daca faceti sport dupa o perioada lunga de sedentarism, aveti o vulnerabilitate crescuta fara de imbolnavirile cauzate de efortul depus pe timp de canicula; faceti pauze dese si nu va suprasolicitati organismul.

- echipati-va corespunzator hainele usoare, care se asaza lejer pe corp si sunt confectionate din materiale naturale, ajuta transpiratia sa se evapore, astfel incat sa se mentina sub control temperatura corpului; evitati hainele de culoare inchisa, care absorb caldura.

- hidratati-va suficient deshidratarea este un factor principal al imbolnavirilor pe timp de canicula, chiar si fara depunerea efortului fizic; beti apa in cantitati generoase, chiar daca nu va este sete, preferabil bauturi pentru sportivi, care contin inlocuitori ai sodiului, clorurilor si potasiului pierdute prin transpiratie.

- evitati orele cu temperaturi extrem de ridicate depuneti efort fizic dimineata devreme sau seara, cand temperaturile de afara sunt blande cu organismul.

- folositi lotiune de protectie solara nu doar ca va reduceti riscul de aparitie a bolilor dermatologice, ci ajutati si organismul sa se racoreasca mai usor (arsurile solare cresc temperatura interna considerabil).

- evaluati-va obiectiv starea de sanatate anumite conditii medicale sau medicamente pot creste riscul imbolnavirilor cardiace survenite pe fondului surmenajului fizic pe timp de canicula; discutati in prealabil cu medicul si verificati daca starea de sanatate va permite sa faceti sport in zilele toride de vara.