Atentie, atacul de cord are simptome diferite la femei si barbati!

Generalitati

Un simptom clasic al atacului de cord, durerea in piept, nu este relevanta pentru atacul de cord in cazul femeilor. Doar o mica parte dintre victimele femei au acest simptom. Prin urmare, este important sa stii ca atacul de cord se manifesta diferit la femei fata de barbati, pentru a-ti recunoaste simptomele in cazul in care esti in pericol.

Atacul de cord loveste mai des barbatii, dar cifrele arata ca femeile cu varste sub 55 de ani au un risc mai mare de deces atunci cand sufera un infarct, comparativ cu reprezentatii sexului opus. Motivul este acela ca la femei, durerea in piept nu este simptomul principal, de aceea ele nu cer ajutor de urgenta si, implicit, isi minimalizeaza sansele de supravietuire. Aceasta este concluzia unui studiu recent desfasurat in 1000 de spitale din Statele Unite potrivit caruia, mai putin de jumatate dintre victimele femei ale unui infarct au avut dureri in piept care radiaza pe brat. Acesta este de fapt, simptomul comun in cazul barbatilor, promovat ca atare de literatura de specialitate fiindca majoritatea studiilor au avut la baza subiecti barbati.

Greata si oboseala sunt frecvente la femei

Daca durerea in piept este specifica barbatilor cand fac infarct, in cazul femeilor, simptomele cel mai des intalnite par sa fie greata, oboseala, dificultatile de respiratie, dureri la nivelul maxilarului, bratelor, si spatelui. Durerile care radiaza la nivelul spatelui, gatului si maxilarului sunt mult mai comune femeilor decat barbatilor. Acest tip de durere poate aparea gradual, dar si brusc, iar daca infarctul se produce in somn, durerea va poate trezi.