Nevralgia Arnold

Generalitati

Nevralgia Arnold sau nevralgia occipitala este o afectiune neurologica in care nervii occipitali, care pleaca din varful coloanei vertebrale (de la baza gatului) si traverseaza toata suprafata scalpului, sunt inflamati sau prezinta leziuni. Deseori, nevralgia Arnold este confundata cu migrenele sau alte tipuri de dureri de cap, intrucat simptomele sunt foarte similare.

Nevralgia occipitala este o boala distincta, ce necesita un diagnostic precis si un tratament corespunzator. In cazul in care este confundata cu o alta afectiune neurologica, precum migrenele, medicamentele administrate nu isi vor face efectul.

Cauze

Nevralgia Arnold poate sa apara spontan sau ca urmare a atingerii radacinii unui nerv de la nivelul gatului (pe fondul artritei, de pilda).

Alte cauze ale nevralgiei Arnold sau ale nevralgiei occipitale sunt traumatismele care ajung sa lezeze intr-un fel sau altul nervii occipitali sau interventiile chirurgicale efectuate la nivelul craniului sau al scalpului.

Exista si situatii in care muschii tensionati situati in partea dorsala a capului ajung sa exercite o compresie continua asupra nervilor occipitali, declansand astfel afectiunea numita nevralgia Arnold.

Printre conditiile medicale asociate cu declansarea nevralgiei occipitale se numara:

- traumele spatelui si ale capului
- tensiunea musculara a gatului
- osteoartrita
- tumorile stabilite la nivelul gatului
- descendenta discului cervical
- infectiile
- guta
- diabetul
- inflamatiile vaselor de sange

Simptome

Nevralgia Arnold produce dureri ascutite intense, care pot fi percepute si ca junghiuri sau socuri electrice resimtite in spatele capului si al gatului. Alte simptome specifice nevralgiei occipitale sunt:

- o durere trepidanta sau o senzatie de arsura care porneste de la baza capului si radiaza pe toata suprafata scalpului;
- durere persistenta pe ambele parti ale capului;
- durere stabilita in spatele urechilor;
- sensibilitate la lumina;
- scalp foarte sensibil la atingere;
- durere la miscarea gatului;

Diagnostic

Pentru stabilirea unui diagnostic corect, medicul va adresa o serie de intrebari referitoare la istoricul medical al pacientului si la leziunile sau traumele suferite. Apoi, urmeaza un examen fiziologic, efectuarea unor teste de specialitate (cum sunt cele de sange) si a unor ecografii cu rezonanta magnetica.

Pentru stabilirea diagnosticului, se mai utilizeaza si administrarea unui analgezic nervos, pentru a se verifica daca durerea dispare prin aceasta masura, deci daca nervul sufera intr-adevar.

Diagnosticul stabilit in mod corect este foarte important in cazul nevralgiei Arnold, deoarece administrarea unui tratament standard pentru migrene nu va functiona in atenuarea simptomelor nevralgiei occipitale, in cazul unui verdict medical eronat.

Tratament

Tratamentul nevralgiei Arnold consta in eliminarea cauzei care a condus la lezarea nervilor occipitali, respectiv a iritarii sau a inflamatiei acestora. Prima masura terapeutica adoptata de medicul neurolog este atenuarea durerilor intense si foarte greu se suportat, prin mai multe masuri:

- aplicarea unei comprese calde la nivelul gatului;
- odihna intr-o incapere linistita;
- masajul de relaxare al muschilor tensionati din zona gatului;
- administrarea de medicamente anti-inflamatorii, cu naproxen sau ibuprofen;

In cazul in care masurile de tratament amintite nu functioneaza, medicul va prescrie medicamente mai puternice pentru tratarea nevralgiei occipitale, precum:

- relaxante musculare eliberate cu prescriptie medicala;
- medicamente anticonvulsivante, in special pe baza de carbamazepina sau gabapentina;
- medicamente antidepresive (nevralgia Arnold poate produce si tulburari psihice usoare);
- medicamente beta-blocante administrate temporar si injectii cu steroizi;

Se poate intampla ca singura metoda de tratament sa ramana interventia chirurgicala, cand episoadele dureroase violente nu dispar prin tratamentul medicamentelos si prin alte masuri alternative luate de pacient. Operatiile efectuate pentru inlaturarea simptomelor nevralgiei occipitale sunt:

- Decompresia microvasculara. In timpul acestei proceduri, medicul poate sa inlature sursa durerii prin identificarea si ajustarea vaselor de sange care ar putea sa exercite o compresie asupra nervilor occipitali. In acest fel, vasele sanguine isi recapata pozitia normala si nu mai exercita presiunea continua asupra nervilor, iar simptomele nevralgiei Arnold dispar si ele.

- Stimularea nervilor occipitali. Aceasta interventie presupune utilizarea unui neurostimulator, care transmite impulsuri electrice in nervii occipitali. Aceste impulsuri pot bloca receptionarea mesajelor dureroase de catre creier, pacientul devenind incapabil sa mai perceapa semnalele dureroase pe care creierul le intercepta inainte de procedura in cauza.

Exista si metode medicale de tratament invazive, menite sa blocheze nervul bolnav, care recurg la taierea chirurgicala a nervului, cauterizarea lui cu unde radio sau injectarea unei doze mici de toxine letale. Sigur ca orice procedura care omoara nervul afectat poate sa produca efecte secundare permanente, precum amortirea unei anumite regiuni a scalpului, consecinta destul de grava, cu repercusiuni asupra vietii normale a bolnavului.

Din acest motiv, medicii neurologi de renume prefera sa nu ia masuri drastice si sa incerce sa calmeze cumva nervul hiperactiv, cu atat mai mult cu cat multi pacienti reactioneaza excelent la metodele de tratament non-invazive.

Nevralgia occipitala nu este boala mortala, cele mai multe forme ale sale fiind suficient de usoare, pentru ca unii pacienti sa scape de dureri prin odihna si analgezice usoare. Cu toate acestea, persistenta simptomelor si agravarea lor impune o vizita medicala de specialitate, care sa verifice daca disconfortul pronuntat este sau nu provocat de nevralgia Arnold sau daca exista un alt motiv care sa se afle in spatele manifestarilor clinice in cauza.