Potasiul joaca un rol important in sanatatea inimii

Generalitati

Potasiul, un nutrient esential pentru mentinerea volumului de fluid in organism si important pentru reglarea echilibrului dintre acizi si electroliti, joaca un rol crucial si in mentinerea sanatatii inimii.

Raportul direct proportional dintre concentratia corporala de potasiu si sanatatea cardiovasculara a fost evidentiat de un studiu derulat de Organizatia Mondiala a Sanatatii in 2013, ce s-a concentrat pe efectele mineralului asupra corpului uman.

Rolul potasiului in mentinerea sanatatii

Rolul potasiului in organism se afla in stransa legatura cu relatia pe care acest mineral o are cu sodiul. In timp ce excesul de sodiu a fost intens discutat in cadrul demersurilor stiintifice despre consecintele abuzului de sare, carentele in potasiu raman inca insuficient discutate.

Potasiul influenteaza in mod direct capacitatea muschilor de a se contracta, intrucat asigura transmiterea semnalelor emise de muschi catre terminatiile nervoase. Totodata, potasiul are un impact semnificativ si asupra sanatatii inimii, intrucat previne aparitia unui infarct, regleaza tensiunea arteriala si activitatea cardiaca, fiind in acelasi timp un factor de prevenire a afectiunilor renale.

Alte roluri importante ale potasiului pentru sanatate includ:

- prevenirea si controlul starilor de anxietate si stres (aportul suplimentar de potasiu este recomandat persoanelor care sufera de tulburari emotionale sau mentale, precum stresul sau anxietatea);

- cresterea tonusului muscular (potasiul asigura cresterea optima a tesutului muscular si folosirea eficienta a energiei eliberate prin procesele metabolice - de aceea muschii, inclusiv cei cardiaci, sunt amenintati de paralizie, in cazul unei deficiente in potasiu);

- reglarea metabolismului - potasiul asista metabolizarea mai multor nutrienti, precum grasimile, proteinele sau carbohidratii;

- echilibrarea nivelului de hidratare al corpului - potasiul asigura cantitatea de apa necesara fiecarei celule specializate din organism, pentru a functiona normal;

- reglarea functionalitatii electrolitilor in organism;

- echilibrarea sistemului nervos;

- prevenirea accidentelor vasculare (persoanele care sufera un atac cerebral prezinta aproape intotdeauna carente in potasiu);

- tratarea afectiunilor musculare este necesara o anumita concentratie de ioni de potasiu in corp, pentru contractiile normale si relaxarea muschilor;

- ameliorarea crampelor musculare, cand acestea apar ca urmare a deficientei acute de potasiu (numita si hipocalemie);

- imbunatatirea memoriei si a capacitatii de invatare potasiul joaca un rol-cheie in mentinerea conductivitatii electrice la nivel cerebral (de aceea anumite boli mentale grave, precum epilepsia, sunt asociate cu un nivel scazut de potasiu in organism);

- anularea efectului sodiului asupra sistemului cardiovascular potasiul regleaza tensiunea arteriala, fiind un element vital pentru sanatatea inimii (de aceea este considerat un factor important de preventie in cazul bolilor cardiace si a hipertensiunii arteriale);

- prevenirea afectiunilor renale - potasiul asista rinichii in evacuarea toxinelor rezultate in urma procesului excretor;

In afara de faptul ca actioneaza ca un electrolit (substanta responsabila de o serie de particule electrice necesare organismului pentru a functiona normal), acest mineral este esential pentru mentinerea intr-o conditie buna a inimii, creierului, rinichilor, tesuturilor musculare si a altor organe corporale.

Deficientele in potasiu produc, in general, stari de oboseala cronica si slabiciune musculara. Alte simptome asociate cu carentele in potasiu includ

- reflexe intarziate sau inactive;
- aritmii (batai neregulate ale inimii);
- palpitatii cardiace;
- anemie;
- dureri de cap severe;
- hipertensiune arteriala;
- dureri intestinale;
- umflarea glandelor;
- cresterea nivelului de glicemie in sange;

Impactul potasiului asupra sanatatii inimii

O echipa de cercetatori de la Organizatia Mondiala a Sanatatii a monitorizat efectele aportului insuficient de potasiu asupra organismului, printr-un experiment desfasurat pe un esantion de 128.000 de participanti fara probleme de sanatate.

In urma a 33 de teste specialitate, oamenii de stiinta au descoperit ca un aport crescut de potasiu in alimentatie reduce considerabil tensiunea arteriala in cazul adultilor, fara sa afecteze nivelul colesterolului din sange, nivelul hormonal sau functionarea rinichilor.

Initiatorii studiului au depistat un risc cu 24% mai mic de aparitie a unui infarct in cazul subiectilor cu un nivel optim de potasiu in organism. Dupa interpretarea datelor, cercetatorii au putut emite si o serie de recomandari orientative despre aportul ideal de potasiu, preluat din alimentatia zilnica.

Astfel, adultii ar trebui sa isi asigure un aport de potasiu de 3,5 gramezi, pentru a beneficia de efectele pozitive ale mineralului asupra organismului si pentru reducerea riscurilor asociate cu bolile cardiovasculare.

Cu exceptia bolnavilor care urmeaza un tratament de tip dializa sau au fost diagnosticati cu o afectiune speciala, ce nu permite suplimentarea potasiului, supradozajul cu acest mineral este imposibil, pe cale alimentara.

Surse alimentare de potasiu

Potasiul preluat din surse alimentare naturale este considerat a fi sanatos si sigur pentru organism. Principalele alimente cu continut bogat de potasiu sunt:

- fasolea alba (561 mg/100 g)
- legumele cu frunze verzi - spanacul, varza kale, varza alba etc. (558 mg/100 g)
- cartofii copti (535 mg/100 g)
- fructele uscate - caisele, piersicile, prunele si stafidele (1162 mg/100 g)
- dovleacul copt (437 mg/100 g)
- iaurtul (255 mg/100g)
- pestele - somonul, halibutul, tonul, asoa, macroul, heringul etc. (628 mg/100 g)
- fructele de avocado (485 mg/100 g)
- ciupercile (396 mg/100 g)
- bananele (358 mg/100 g)
- ierburi aromatice - patrunjel, coriandru, busuioc, marar (4740 mg/100 g)
- rosii uscate (3427 mg/100 g)
- pudra de cacao si ciocolata neagra (2509 mg/100 g)
- pudra de zer (2289 mg/ 100 g)
- alge uscate - Spirulina (1363mg /100 g)
- fructe oleaginoase - fistic, nuci, alune etc. (1000 mg/ 100 g)