Orezul brun vs orezul alb - beneficii si atentionari

Generalitati

Orezul brun detine o serie intreaga de beneficii pentru sanatate, fiind recomandat de medicii nutrionisti in detrimentul orezului alb.

Diferenta dintre aceste doua cereale nu consta doar in culoare, ci si in calitatile nutritionale oferite de fiecare in parte.

In timp ce orezul alb este mai apetisant si mai pufos prin gatire decat orezul brun, cel din urma recupereaza teren din prisma impactului pe care il are asupra sanatatii.

Orezul brun este forma integrala a cerealei, fiindu-i indepartat doar stratul superior prin macinare. Prin urmare, acesta pastreaza intreaga cantitate de fibre si germeni, partile cele mai bogate in nutrienti vitali.

Orezul alb este cereala care si-a pierdut prin macinare taratele si germenii de orez, fiind mai sarac in fibre si nutrienti. Acesta trece printr-un proces complex de rafinare, care inlatura stratul de aleuron, bogat in uleiuri esentiale (ce determina orezul integral sa rancezeasca mai repede decat cel alb, rafinat).

Beneficiile orezului brun vs beneficiile orezului alb

Orezul brun are mai multe beneficii pentru sanatate decat cel alb, deoarece nu si-a pierdut in urma macinarii nutrientii esentiali proteine, calciu, fibre, magneziu, zinc si potasiu. Orezul rafinat ajunge sa nu mai aiba aproape nicio valoare nutritionala, dupa procesare.

Mai mult decat atat, un studiu derulat de cercetatorii Scolii de Medicina Publica Harvard a descoperit ca oamenii care consuma 5 portii de orez pe saptamana sunt expusi unui risc mai ridicat de a se imbolnavi de diabet. Acest lucru se explica prin faptul ca orezul alb creste cu rapiditate nivelul glicemiei in sange, de aceea diabeticii sunt sfatuiti de specialisti sa il inlocuiasca in totalitate cu orezul brun.

Orezul brun mentine glicemia in limite normale si elimina lent glucoza, doua portii pe saptamana fiind suficiente pentru reducerea riscului de declansare a diabetului zaharat.

Alte efecte pozitive ale orezului brun asupra organismului, comparativ cu efectele celui alb, sunt

- furnizarea unui grad ridicat de energie, prin continutul generos de mangan (peste 80% din necesarul zilnic); mineralul creste si activitatea antioxidantilor si stimuleaza producerea hormonilor sexuali, ajutand totodata la sintetizarea acizilor grasi esentiali unui sistem nervos echilibrat.

- asigurarea nivelului optim de fibre in alimentatie, importante pentru sanatatea digestiei si mentinerea greutatii corporale.

- furnizarea unei cantitati duble de fosfor si mangan, comparativ cu orezul alb.

- completarea aportului zilnic de vitamine orezul brun contine de trei ori mai multa vitamina B3, de zece ori mai multa vitamina B6 si de patru ori mai multa vitamina B1, decat orezul alb.

- protectia impotriva imbolnavirii cardiace si a cresterii nivelului de colesterol in corp orezul alb contine anumite uleiuri naturale care reduc colesterolul rau (LDL).

- protectia vederii, prin continutul de vitamina E (substanta care nu se regaseste in orezul alb).

- completarea aportului zilnic necesar de fier, furnizand o cantitate de 2,5 ori mai mare a acestui mineral, comparativ cu orezul alb.

- protectia impotriva cancerului de colon, prin fibrele oferite si aportul generos de seleniu, mineral asociat de specialisti cu un risc scazut de dezvoltare a acestei maladii.

- facilitarea pierderii in greutate si tratarea disfunctiilor metabolice, spre deosebire de orezul alb, care favorizeaza acumularea de kilograme suplimentare.

- furnizarea de fitonutrienti puternici, eliberati de actiunea bacteriilor intestinale; aceste substante speciale sunt la fel de benefice sanatatii, precum fitonutrientii care se regasesc in legume si fructe. Orezul brun contine si enterolactona, substanta care previne instalarea cancerului de san si a altor tipuri de cancer cu cauze de natura hormonala.

Atentionari privind consumul orezului brun si a orezului alb

In ciuda diferentelor nutritionale dintre orezul brun si cel alb, exista o serie de atentionari emise de specialisti, cu privire la consumul celor doua forme ale cerealei. Termenul de expirare al orezului alb (de pana la 10 ani) este mult mai mare decat cel al orezului brun (6-8 luni). Explicatia consta in faptul ca procesul rafinarii prin care trece orezul alb indeparteaza uleiurile care cauzeaza oxidarea boabelor.

Totodata, cu toate ca orezul brun exceleaza la capitolul mineralelor si al vitaminelor furnizate, orezul alb contine totusi mai multe proteine, un aspect important in regiunile lumii unde hrana bogata in calorii este necesara supravietuirii.

Valoarea proteica ridicata a orezului alb il recomanda pentru consum in cazul persoanelor convalescente, cu sistemul imunitar si sistemul digestiv slabite. De asemenea, suferinzii de colon iritabil nu vor tolera fibrele furnizate de orezul brun, fiind mai bine sa il consume pe cel alb.

O alta atentionare importanta in cazul orezului brun este starea in care se afla acesta. Deoarece rancezeste mai repede, termenul de garantie trebuie sa fie verificat cu atentie. Ingerarea de grasimi rancede aduce mai multe deservicii sanatatii, decat beneficiile celorlalti nutrienti ai orezului brun. Medicii recomanda achizitionarea orezului brun in cantitati mici si pastrarea lui in conditii de umiditate scazuta, la temperatura inferioara (in camara sau chiar in frigider).

De asemenea, orezul brun si orezul alb ofera aceeasi cantitate de carbohidrati intr-o portie(o treime de cana furnizeaza aproximativ 15 grame de carbohidrati), iar indicele lor caloric nu difera in mod semnificativ. Pentru a realiza o distinctie clara, este necesara o analiza comparativa a etichetei produselor, acolo unde este inscrisa valoarea nutritionala a produsului.

Insumand toate aceste date, atat orezul brun, cat si cel alb, pot fi consumate in cadrul unei alimentatii echilibrate si sanatoase. Medicii inclina totusi balanta catre orezul brun, o cereala integrala care ajuta organismul sa se bucure la potential maxim de nutrientii care se regasesc intr-un aliment cat mai putin procesat industrial.