Beneficiile pentru sanatate ale consumului de castraveti

Generalitati

Castravetele este una dintre cele mai indragite legume si nici nu este de mirare, de vreme ce are proprietati nutritive importante pentru organism si o multime de beneficii pentru sanatate.

Sarac in calorii, dar plin de vitamine si minerale, castravetele este un aliment excelent in orice anotimp si unul dintre putinele alimente care nu au contraindicatii.

Pentru a profita din plin de beneficiile catravetilor, este recomandat sa ii consumati atat in stare proaspata, in salate sau la aperitive, cat si murati ori sub forma de suc.

Calitatile nutritive ale castravetilor

Inainte de a fi consumati, castravetii care nu provin dintr-o cultura cunoscuta trebuie spalati timp de 1 minut sub jet de apa calduta, pentru a se elimina eventualele substante chimice cu care au fost stropiti in perioada de crestere. In general, este recomandat sa consumati castravetii cu tot cu coaja, deoarece in stratul exterior al legumei sunt concentratii importante de vitamine, minerale si fibre alimentare.

Pulpa si coaja castravetilor reprezinta surse excelente de vitamina A, vitamine din complexul B, vitamina C, vitamina E, acid cafeic, acid folic, enzime care imbunatatesc digestia, la care se adauga un continut ridicat de saruri minerale (calciu, potasiu, magneziu, zinc, siliciu si fier).

Castravetii sunt recunoscuti pentru proprietatile antioxidante, care contribuie atat la mentinerea frumusetii pielii, cat si la prevenirea efectelor nocive ale radicalilor liberi.

De asemenea, castravetele este o sursa excelenta de apa. Peste 90% din continutul unui castravete reprezinta apa, ceea ce inseamna ca aceasta leguma contribuie la hidratarea si detoxifierea organismului.

Din punct de vedere caloric, castravetii pot fi consumati cu incredere atat in dietele de slabire, cat si in cadrul unei alimentatii echilibrate. Un castravete de marime medie are doar 39 de calorii.

Valorile nutritionale ale castravetelui

- 2,4 grame fibre alimentare, adica 10% din doza zilnica recomandata de medici;
- 13% din doza zilnica recomandata de vitamina A
- 27% din doza zilnica recomandata de vitamina C
- 4% din doza zilnica recomandata de calciu

Beneficiile consumului de castraveti pentru sanatate

Contribuie la detoxifierea organismului

Gratie continutului ridicat de apa, castravetii contribuie la detoxifierea organismului si la eliminarea rapida a toxinelor acumulate. Pentru un efect optim, puteti adauga intr-o carafa plina cu apa plata 1-2 castraveti medii feliati. Apa de castraveti stimuleaza arderea grasimilor si combate retentia apei in organism, atat printr-o hidratare eficienta a tesuturilor, cat si datorita potasiului, un electrolit care imbunateste circulatia limfatica si combate retinerea sodiului in organism.

Combat cearcanele si imbunatatesc aspectul tenului

Castravetii sunt ingrediente de baza in multe produse cosmetice, datorita vitaminelor si antioxidantilor care se regasesc in continutul lor. Pentru iluminarea si revigorarea tenului, puteti prepara diferite masti pe baza de castraveti proaspeti. De asemenea, daca va confruntati cu cearcane cauzate de oboseala si lipsa somnului, puteti aseza cate o felie de castravete pe ochi.

Reduc riscul de cancer

Antioxidantii din castraveti, cum ar cucurbitacina si acidul cafeic, au rolul de a reduce riscul de cancer si de a impiedica raspandirea tumorii.

Scad tensiunea arteriala

In cazul in care aveti hipertensiune arteriala, este recomandat sa consumati cu regularitate castraveti. Datorita magneziului, potasiului si fibrelor alimentare, castravetii contribuie eficient la reglarea tensiunii arteriale si la prevenirea bolilor cardiovasculare.

Amelioreaza ulcerul gastric

Castravetii au o actiune alcalina, datorita substantelor minerale, si neutralizeaza aciditatea gastrastica, ceea ce inseamna ca amelioreaza ulcerul gastric.

Contribuie la regenerarea parului

Siliciul, vitamina A, vitamina E si alte vitamine si minerale din castravete contribuie eficient la cresterea si regenerarea parului.

Scad pofta de mancare

Acest beneficiu le revine castravetilor murati in saramura. Contrar credintei populare, castravetii murati au putine calorii, contin caroten, acid folic si calciu. Prin murare in saramura, castravetii nu-si pierd calitatile nutritive, deoarece produsul nu este tratat termic. Castravetii murati contin substante care va confera rapid senzatia de satietate si scad pofta de mancare. Tocmai de aceea, inainte de masa de pranz sau de cina este recomandat sa consumati un castravete murat. Veti manca mai putin, fara sa va ridicat flamand de la masa.

Combat formarea pietrelor la rinichi

Deoarece au efect diuretic, castravetii curata rinichii de sedimentele minerale care ar putea duce la formarea calculilor.

Combat indigestia

Daca urmeaza sa va delectati cu un festin culinar care cuprinde alimente bogate in grasimi saturate si proteine, este recomandat sa aveti pe masa si o salata de castraveti sau un bol cu castraveti feliati. Acestia previn indigestia si alte probleme digestive care ar putea aparea ca urmare a excesului culinar.

Previn diabetul

Consumati in stare proaspata, sub forma de suc sau ca atare, castravetii pot preveni diabetul, deoarece stimuleaza productia de insulina si echilibreaza nivelul glicemiei. Castravetii nu au efect curativ in caz de diabet, decat daca este vorba despre o forma usoara a acestei afectiuni.

Combat greturile matinale

Castravetii sunt un remediu natural eficient impotriva greturilor matinale specifice lunilor de sarcina. De fiecare data cand senzatia de greata apare, este recomandat consumul catorva felii de castravete proaspat cu tot cu coaja.

Combat durerile musculare

Efortul fizic care suprasolicita muschii poate duce la aparitia crampelor si a alor simptome asociate, insa gratie potasiului, castravetele reduce senzatiile de durere si amelioreaza contracturile musculare.

De asemenea, consumul de castravete este recomandat si pentru mentinerea sanatatii articulatiilor si a oaselor, gratie continutului de calciu si magneziu, care asigura mineralizarea tesutului.