6 deserturi delicioase care combat inflamatiile

Generalitati

Inflamatiile aparute la nivelul articulatiilor pot provoca durere si disconfort, mai ales in realizarea activitatilor simple de zi cu zi. In timp, inflamatiile se pot dezvolta in afectiuni precum artrita reumatoida, care se caracterizeaza printr-o degradare a partilor moi ale articulatiilor. La nivel mondial, aproximativ 1% din populatie sufera de artrita reumatoida.

Alimentatia joaca un rol important in ameliorarea inflamatiei, insa pana acum nu a fost creata o dieta speciala pentru persoanele care manifesta aceasta problema. In general, este recomandata evitarea alimentelor bogate in grasimi saturate (carne de porc, unt, smantana nedegresata), precum si a dulciurilor rafinate si a altor produse care trec printr-un proces de rafinare inainte de a ajunge pe rafturile magazinelor. Daca la carnea grasa sau la produsele de tip fast food multe persoane cu artrita reumatoida pot renunta, nu acelasi lucru se poate spune si despre deserturi.

Alegerea unor deserturi cu un continut caloric scazut, dar bogat in substante antioxidante si antiinflamtorii poate contribui la ameliorarea inflamatiilor, dar in acelasi timp poate satisface pofta de dulce a persoanelor care se confrunta cu aceasta problema.

Iaurt cu fructe de padure si granola

De fiecare data cand simtiti nevoia de a consuma ceva dulce, puteti prepara un mic rasfat din iaurt, fructe de padure si granola. Plin de vitamine, antioxidanti, proteine, probiotice si fibre, acest desert contribuie la reducerea inflamatiilor si la ameliorarea disconfortului creat de acestea.

In cazul in care nu doriti sa consumati granola, puteti opta pentru cereale integrale simple, cum ar fi taratele de ovaz, sau pentru o mana de fructe oleagionase (migdale, nuci, alune). Este bine sa stiti ca fructele oleaginoase contin cantitati insemnate de acizi grasi esentiali omega-3 pe care medicii ii considera utili in lupta cu inflamatiile.

Prajitura intoarsa cu ananas

Ananasul este un fruct recomandat persoanelor care sufera de artrita reumatoida, deoarece contine o enzima numita bromelaina, despre care specialistii spun ca poate combate inflamatiile. In zilele in care va doriti un desert delicios, puteti prepara o prajitura cu ananas. Cum persoanele care sufera de artrita reumatoida trebuie sa manance sanatos si sa-si tina sub control aportul caloric, este recomandat ca acest desert sa fie preparat in forme mici. Astfel, tentatia de a consuma prea multa prajitura dispare.

Prajitura intoarsa cu ananas, pentru 4 portii, se prepara din

- 4 felii de ananas din conserva
- 100 g faina alba
- jumatate de plic de praf de copt
- 50 g zahar tos
- 40 g unt
- 10 g zahar vanilat
- 4 cirese fara samburi
- 3 oua
- coaja de portocala, de lamaie sau amestec din cele doua

Primul pas este pregatirea caramelului. Dupa preparare, acesta se toarna in cantitati egale in fiecare forma, dupa care se asaza deasupra cate o felie de ananas, iar in mijlocul fructului cate o cireasa. Apoi se pregateste compozitia prajiturii din unt, zahar, oua, faina, praf de copt si coaja de portocala sau lamaie. Compozitia se toarna in cantitati egale peste ananas, iar formele se introduc in cuptorul preincalzit pentru aproximativ 25 de minute. Cand compozitia este coapta, se scot formele din cuptor, iar prajiturile se intorc imediat.

Daca vi se pare dificil sa preparati acest desert, este bine sa stiti ca medicii recomanda consumul unui pahar de suc proaspat de ananas in fiecare zi, pentru a va lua doza de compusi antiinflamatorii atat de benefici in cazul artritei reumatoide.

Branza de vaci cu fructe de padure si scortisoara

Scortisoara este un condiment bogat in antioxidanti si vitamine, adica substante care combat inflamatiile si reduc nivelul de colesterol. Branza de vaci este bogata in calciu, o substanta minerala care contribuie la imbunatatirea sanatatii oaselor si a articulatiilor. Persoanele care sufera de artrita reumatoida pot consuma cu incredere un desert delicios preparat din branza de vaci cu fructe de padure si scortisoara.

Ciocolata neagra cu cirese

Ciocolata neagra, in combinatie cu ciresele, reprezinta un desert recomandat atat persoanelor sanatoase, cat si celor care sufera de artrita reumatoida. Ciocolata neagra, care contine in proportie de 60-80% cacao, este bogata in antioxidanti, dar si in substante minerale precum fier, magneziu si cupru.

Specialistii sustin ca un consum moderat de ciocolata neagra (28 g pe zi) poate avea efecte benefice pentru persoanele care se confrunta cu inflamatii ale articulatiilor. De asemenea, ciresele au si ele o actiune pozitiva asupra articulatiilor, gratie continutului ridicat de antioxidanti si vitamine.

Salata de fructe

Banala salata de fructe este desertul perfect pentru persoanele care sufera de artrita reumatoida, deoarece furnizeaza organismului un cocktail de substante antiinflamatorii.

In principiu, nu exista restrictii in ceea ce priveste fructele care pot fi utilizate pentru prepararea acestui desert delicios, insa medicii le recomanda pe cele care au cea mai mare concentratie de antioxidanti. Este vorba despre afine, zmeura, mure, capsuni, fragi si coacaze rosii, la care se adauga fructe citrice (portocale, pomelo, grapefruit), mere, pere, nectarine, piersici, prune si visine.

Iaurt cu banana si curry

Desi la prima vedere combinatia de ingrediente nu pare cea mai potrivita, specialistii sustin ca acest desert este un rasfat sanatos pentru persoanele care sufera de artrita reumatoida. Curry-ul este un condiment indian din ce in ce mai apreciat, atat pentru aroma intensa pe care o ofera mancarurilor, cat si pentru beneficiile lui asupra sanatatii.

Cu o aroma inconfundabila, curry-ul este o sursa excelenta de compusi antiinflamatorii si antioxidanti, care contribuie atat la ameliorarea inflamatiilor articulare, cat si la imbunatatirea functiei cognitive.

Desertul pe baza de iaurt, banana si curry poate fi consumat fie ca atare, cu iaurtul proaspat scos din frigider, fie poate fi tinut la congelator pentru cateva ore. In final, se va obtine un desert inghetat numai bun pentru a fi consumat in zilele toride de vara.