Ayurveda si tratamentul oboselii

Generalitati

Oboseala poate avea multiple cauze, de la un regim de munca suprasolicitant insotit de un stil de viata dizarmonios pana la boli grave ale diferitelor organe.

Daca ne cofruntam cu aceasta stare este intelept sa n-o ignoram si sa vedem ce anume se ascunde in spatele ei, pentru a putea lua masurile cele mai potrivite pentru indepartarea ei.

In situatia in care oboseala nu se datoreaza unei boli deja instalate puem lua cateva masuri eficiente pentru indepartarea ei. In primul rand trebuie sa ne organizam programul zilnic astfel incat sa respectam toate nevoile fundamentale ale corpului, si anume nevoia de hranire, de relaxare si odihna si nevoia de activitate.

Medicina Ayurveda

Medicina Ayurveda se deosebeste de toate celelalte sisteme medicale prin faptul ca abordeaza fiinta in mod holistic si prin faptul ca tine cont de particularitatile individuale ale fiecarei persoane, particularitati determinate de tipologia ei constitutionala.

Dar, indiferent de tipologie, este important sa ne odihnim corespunzator si in special intre orele care asigura cea mai buna regenerare a sistemului nervos (22 - 6), sa folosim in alimentatie multe legume si fructe proaspete, cat mai putine alimente conservate si gatite excesiv, sa ne hidratam corespunzator (minim 2 litri de apa zilnic), folosind o apa de buna calitate, sa facem zilnic minim 20 de minute de gimnastica etc.

Ashwaganda Rasayan Tab

Ayurveda pune un mare accent pe ajutorul plantelor medicinale in prevenirea si tratarea starilor de dezechilibru care pot apare in universul individual al finite, inclusiv in prevenirea si tratarea oboselii. Pentru aceasta putem folosi cu rezultate foarte bune suplimentul alimentar ayurvedic Ashwaganda Rasayan Tab, cu actiune regeneranta, imunostimulatoare si reintineritoare.

Withania somnifera (Ashwagandha) continuta in Ashwaganda Rasayan Tab, care este, de asemenea, cunoscuta sub numele de Ginseng Indian, are o reputatie traditionala ca tonic sau planta adaptogena cu mai multe actiuni nespecifice care contracareaza efectele stresului si promoveaza bunastarea fizica si mentala a corpului.

Withania somnifera ii exercita efectele sale medicinale prin lactonele steroidale si alcaloizii continuti. Acestea actioneaza ca precursori hormonali care pot fi utilizati de organism, fiind convertiti in hormoni umani fiziologici atunci cand este cazul. Glicozidele din Withania somnifera au o semnificativa activitate antistres. Potrivit cercetarilor, ingredientul activ Withaferine-A ia parte la activitatile antibiotice si antitumorale.

Withania somnifera este cunoscuta ca o planta revitalizanta care asigura o nutritie corespunzatoare a tesuturilor, in special a muschilor si a oaselor, sprijinind in acelai timp functionarea corespunzatoare a glandele suprarenale si sistemului reproducator. Withania somnifera, in combinatie cu Chlorophytum arundinaceum are proprietati puternic afrodisiace, care ajuta la consolidarea organelor sexuale si promoveaza rezistenta de lunga durata.

Chlorophytum arundinaceum este o sursa bogata de saponine care prezinta si proprietati de stabilizare a membranei, este imunostimulent, hipocolesterolemiant si antitumoral. Chlorophytum arundinaceum este un tonic afrodisiac, potentiator de libidoului si anabolizant in actiune.

Asparagus racemosus, a treia componenta a produsului, are si ea actiune tonic nutritiva, regeneranta, antiinflamatoare, antifebrila si preventiv antitumorala.
Ashwaganda Rasayan Tab ajuta la eliminarea tulburarilor psihice generate de oboseala, precum si a celor legate de varsta inaintata, are actiune adaptogena (faciliteaza adaptarea la stresul cotidian).

Suplimentul Ashwaganda Rasayan Tab poate fi utilizat atat de catre barbati cat si de femei, actioneaza pentru a calma sistemul nervos si a genera un somn odihnitor, este un remediu bun impotriva imbatranirii, intareste capacitatea organismului de a-si mentine homeostazia, previne si reduce dezechilibrele care pot duce la boli, fie prin subnutritie, prin lipsa de somn, prin stres mental ori fizic sau cauzate de toxinele chimice din mediul inconjurator.

Ashwaganda Rasayan Tab ajuta la combaterea anxietatii, oboselii, stresului, contribuie la refacerea corpului dupa boli infectioase, ajuta la stimularea imunitatii, este adjuvant in terapia anti-tumorala.

In cazul in care oboseala este insotita si de anemie de mare folos este utilizarea suplimentului alimentar Globy Forte ce contine principii active care determina efecte de detoxifiere si tonifiere generala a ficatului si splinei, contribuind astfel la mentinerea calitatii optime a sangelui.

Acest supliment contine un amestec de plante foarte eficiente pentru corectarea anemiei;
- Emblica officinalis (Indian Goosberry, Amla) este un antioxidant puternic, contine minerale, vitamine, in special vitamina C, asigura o mai buna absorbtie a fierului in organism. Astfel, previne si trateaza anemia.
Actiunea antioxidanta a vitaminei C stabilizeaza acidul folic in alimente si in plasma. Vitamina C determina absorbtia fierului anorganic solubil prin chelare sau prin mentinerea lui in forma redusa (feroasa). De asemenea, planta are proprietati de regenerare, de tonifiere, puternic antioxidante, antiinflamatoare, imunostimulente si antitumorale.
- Punica granatum (Rodie, Dadhima) contine numeroase minerale( in special fier), acid folic si aminoacizi, are activitate antitumorala, este cunoscuta ca o sursa puternica de antioxidanti, scade absorbtia colesterolului, mareste excretia fecala de colesterol, reduce tensiunea arteriala sistolica in hipertensiune.
- Rubia cordifolia (Indian Madder, Manjistha) este utilizata pentru purificarea sangelui, inhiba agregarea trombocitelor, are actiune antioxidanta, radioprotectoare.
-Tinospora cordifolia (Tinospora, Guduchi) este un imunostimulent eficace, care marete eficienta actiunii protective a celulelor albe din sange si ajuta la consolidarea propriului sistem imunitar al corpului.
- Curcuma Amada (Amada) are proprietate antioxidanta puternica, contine vitamina A, proteine, acizi grai, minerale si carbohidrati, stimuleaza formarea sangelui, este foarte eficienta in diabet.

Globy Forte si Memo On

Globy Forte are efect egenerator si tonic general, fiind extrem de utila in perioada de convalescenta si persoanelor supuse unor suprasolicitari fizice si sihce de lunga durata.

In cazul in care oboseala este predominant psihica se recomanda utilizarea suplimentului alimentar Memo On, stimulent natural al memoriei. Compozitia sa din plante si extracte naturale din plante stimuleaza sistemul nervos, procesele mentale, imbunatatete capacitatea de stocare si de redare a informatiilor, contribuind astfel la creterea performantelor intelectuale si cognitive.

Produsul ofera un sentiment de optimism, incredere, prospetime si claritate la nivel mental. Diminueaza efectele oboselii mentale, epuizarii nervoase si anxietatii. Este recomandat in special elevilor, studentilor si persoanelor care depun un efort intelectual sustinut. Are un efect tonic asupra creierului, benefic persoanelor in varsta. Acesta poate fi, de asemenea, utilizat ca terapie adjuvanta in caz de tulburari ale sistemului nervos.

Spirulina Star

Persoanelor cu regim alimentar dezechlibrat le este recomandat suplimentul alimentar Spirulina Star. Spirulina ( Arthrospira platensis) este o specie de alga albastra cu o mare valoare biologica.

Ea contine 65% proteine foarte valoroase, similare celor din carne, peste, soia, etc. Contine aminoacizi esentiali si neesentiali, o gama larga de vitamine si cantitati semnificative ( A, E, D, K) si in special vitamine B12. Contine, de asemenea, saruri minerale si oligoelemente din care mai importante sunt:
calciu, sodiu, fier, potasiu, magneziu, crom, seleniu, zinc, cupru, mangan, cobalt, precum si acizi grasi polinesaturati.

Consumul constant de Spirulina, prin compozitia ei complexa si echilibrata, vine sa corecteze carentele in minerale si vitamine ale alimentelor excesiv prelucrate. Spirulina este indicata in special in regimurile alimentare hipocalorice si neechilibrate, persoanelor care tin regimuri de slabire, varstnicilor, copiilor, persoanelor care depun forturi fizice mari si sportivilor de performanta.

Spirulina reprezinta una din cele mai bune surse naturale de vitamina B12 in special pentru copii si pentru cei care recurg la regimuri vegetariene.
Are efect hipocolesterolemiant si este eficienta in prevenirea s tratarea afectiunilor vasculare ocluzive. Spirulina are actiune antivirala impotriva virusului HIV si virusului HSV1, responsabil de aparitia herpesului labial.

In produsul Spirulina Star efectele spirulinei sunt completate armonios de cele ale plantei Ashwagandha (Withania Somnifera), ale carei principale actiuni sunt : adaptarea la stres si suprasolicitari, tonic nervos si regenerant global, reintineritor si afrodiziac, imunostimulent, antiinflamator si antitumoral.

Produsul Spirulina Star este recomandat pentru corectarea tuturor deficientelor de principii nutritive naturale, pentru cresterea capacitatii de adaptare la efect fizic si psihic, pentru stimularea imunitatii, pentru efectele antitumorale si de protectia in cursul terapiilor radioactive si citostatice. Poate fi utilizat cu rezultate bune atat de copii, cat si de varstnici si persoane in convalescenta.