Alimente care combat greata

Generalitati

Greata este o problema comuna si are o diverse cauze, multe dintre acestea fiind, totusi, minore. Deseori, greata va fi urmata de varsaturi.

Desi hrana este principalul factor declansator al senzatiei de greata, pentru estomparea acestui simptom este recomandat consumul anumitor produse alimentare. Exista totusi o conditie sa mancati aceste alimente in anumite cantitati si la momentul potrivit.

Cauze

Greata este o conditie ce poate afecta atat copiii, cat si adultii, dar tinde sa fie mai frecvent intalnita in cazul anumitor persoane. De exemplu, intre 50 si 90 la suta dintre femeile gravide experimenteaza greata, mai ales in primul trimestru de sarcina.

De asemenea, bolnavii care urmeaza anumite tratamente impotriva cancerului (cum ar fi chimioterapie si radiatii) sunt susceptibili de a manifesta greata. Alte cauze includ raul de miscare, durerile intense cauzate de anumite conditii, traumatisme, toxiinfectii alimentare, stresul emotional, mirosurile nedorite si diverse virusuri care afecteaza tractul intestinal.

Alimente si lichide ce pot ameliora senzatia de greata

- Mere. Alimentele care contin fibre sunt o modalitate buna de a combate substantele chimice din organism care induc senzatia de greata. Totusi, cresterea aportului de fibre trebuie facuta treptat, deoarece o cantitate prea mare va poate face sa va simtiti si mai rau. Merele sau legumele crude sunt alegeri alimentare inteligente in cazul in care va confruntati cu greata. Daca aveti probleme cu digestia alimentelor solide, puteti incerca sucul de mere.

- Alimentele bogate in amidon - cum ar fi biscuitii sau painea prajita - absorb acizii din stomac si au abilitatea de a reduce senzatia de greata. Daca va confruntati cu senzatia de greata, asigurati-va ca aveti intodeauna la indemana o cantitate mica de gustari ce contin amidon (in afara de biscuiti si batoane cu cereale, painea prajita este o alegere buna pentru ameliorarea senzatiei de greata).

- Ghimbir. Ghimbirul este o planta perena care poate fi consumata ca medicament, condiment sau delicatesa. Acesta este deseori utilizat pentru a trata greata si a ajuta digestia. Ghimbirul contine mai multi compusi chimici, printre care si shogaols si gingerol, carea imbunatatesc functia digestiva. Specialistii recomanda ca adultii sa nu depaseasca 4 grame de ghimbir pe zi.

Ghimbirul, in special ceaiul de ghimbir, este o modalitate eficienta de a reduce senzatiile de greata si varsaturi. Ghimbirul poate fi intalnit in compozitia sucurilor (niciodata acidulate, daca va confruntati cu senzatia de greata), biscuitilor, prajiturilor si bomboanelor.

- Apa. Greata poate fi, uneori, cauzata de deshidratare. Pentru a remedia aceasta problema, asigurati-va ca ramaneti hidratati de-a lungul intregii zile, iar pentru acest lucru apa este cea mai indicata. Beti inghitituri mici si dese de apa, mai ales daca v-ati confruntat deja cu varsaturile.

- Nuci. Lipsa de proteine poate cauza greata si senzatia de rau. In acest caz, optati pentru alimente bogate in proteine, cum ar fi nucile sau chiar untul de arahide (in cazul in care nu sunteti alergic). Aceste alimente sunt usor de digerat si contin o cantitate importanta de proteine, care ofera mai multa energie.

- Supa limpede de pui. Supa de pui este indicata atunci cand sunteti raciti, dar poate, de asemenea, ameliora senzatia de greata. Cel mai bine, incercati sa beti supa mai putin fierbinte, deoarece lichidele prea incalzite pot accentua simptomele de greata.

- Bauturi pentru sportivi. Cele mai multe bauturi sportive contin electroliti de sodiu si potasiu, care ajuta la restabilirea nivelului de nutrienti din organism, care se pot epuiza in timpul acitvitatilor sportive. Astfel, bauturile sportive sunt de ajutor atunci cand suferiti de greata.

- Banane. Daca senzatia de greata este insotita de deshidratare sau daca experimentati varsaturi, bananele pot fi de utile pentru echilibrarea valorilor potasiului din organism. O cantitate substantiala poate fi pierduta ca urmare a simptomelor acute de diaree si varsaturi. De asemenea, banana este un aliment considerat bland pentru sistemul digestiv inclusiv datorita texturii sale.

- Menta. Una dintre cele mai eficiente si rapide metode de a scapa de senzatia de greata este consumul de menta. Menta este disponibila in foarte multe variante, de la bomboane la ceaiuri. Mentolul este un compus chimic benefic, care se gaseste din abundenta in menta. Acesta ofera o senzatie de racire, care ajuta la calmarea simptomelor de greata. Daca nu aveti bomboane de menta, un ceai cald din aceeasi planta poate sa functioneze la fel de bine. Pentru cazurile severe, sunt necesare mai multe cesti de ceai de menta penru ameliorarea manifestarilor neplacute.

- Alimente bogate in piridoxina. O anumita forma a vitaminei B, numita piridoxina (B6), poate ajuta la ameliorarea senzatiei de greata asociata cu sarcina. Cu toate acestea, piridoxina poate cauza efecte secundare serioase, printre care si senzatia de greata, atunci cand este luata in cantitati prea mari. Discutati cu medicul dvs. inainte de a creste aportul de alimente ce contin vitamina B6, deoarece supradoza poate cauza, pe langa greata sau varsaturi, dureri de cap, diaree, eruptii cutanate si modificari de culoare sau cantitate a urinei.

Sfaturi suplimentare

In primul rand, trebuie sa evitati consumul de alimente prajite si grase, cel putin pana cand sezatia de greata se estompeaza. Consumati gustari sau mese mici la fiecare doua ore, deoarece un stomac gol poate accentua aceasta senzatie.

Rugati pe cineva sa va ajute la prepararea alimentelor, astfel incat sa puteti evita eventualele mirosuri pe care organismul dvs. le considera neplacute si care declanseaza senzatia de greata. La fel de important este sa mancati la masa si sa ramaneti cel putin 20 de minute in pozitie verticala, pentru a imbunatati procesul de digestie al alimentelor.

Daca starea dvs. este cauzata de anumite tratamente (cum sunt cele impotriva cancerului), medicul poate fi in masura sa prescrie diferite medicamente anti-greata. In plus, asigurati-va ca mancati o masa sanatoasa si consistenta inainte de sedintele de tratament.