Tipuri de nuci excelente pentru sanatate

Generalitati

Nucile sunt alimente nutritive care sunt adesea subestimate.

Consumul de nuci proaspete este asociat cu diminuarea valorilor colesterolului rau, scaderea in greutate, reducerea riscului aparitiei de cancer si boli cardiovasculare.

Efectele pozitive ale nucilor pentru sanatate

- Nucile au in mod special efect antiinflamator. Pe langa faptul ca nucile contin o cantitate mare de antioxidanti care ajuta la protejarea organismului de daunele celulare ce cauzeaza diferite boli, nucile sunt bogate si in acizi grasi Omega 3. Consumul de nuci poate fi o modalitate deosebita de a obtine aceste grasimi nesaturate sanatoase, mai ales daca nu sunteti adeptii consumului de peste. O gustare compusa din nuci poate reduce simptomele sindromului premenstrual la femei, datorita continutului ridicat de mangan al acestora.

- Migdale ajuta la mentinerea unui sistem digestiv sanatos. Migdalele contin multe fibre in comparatie cu alte nuci - aproximativ 3 grame de fibre per 28 grame portie - si sunt bogate in vitamina E, un alt antioxidant puternic. S-a demonstrat ca migdalele ajuta la lupta impotriva obezitatii si sunt ferm recomandate de nutritionisti in dietele pentru slabit.

Alte cercetari arata ca migdalele sunt deosebit de sanatoase pentru oamenii care au probleme cu nivelul de zahar din sange. Migdalele au capacitatea de a reduce totalul de colesterol din sange. In plus, unul dintre cele mai importante benefiicii pentru sanatate oferite de migdale il reprezinta modul in care acestea influenteaza inmultirea bacteriilor benefice din flora intestinala.

- Caju imbunatateste functia cognitiva. Caju sunt deosebit de bogate in fier si zinc. Fierul ajuta la furnizarea de oxigen catre celulele intregului organism (prevenind astfel anemia), iar zincul este esential pentru sanatatea sistemului imunitar si al vederii. Caju sunt, de asemenea, o sursa buna de magneziu - 28 grame de caju ofera aproximativ 25% din cantitatea zilnica recomandata. Magneziul ajuta la imbunatatirea memoriei si ofera protectie impotriva declinului cognitiv la persoanele in varsta.

- Nucile pecan previn ateroscleroza. Nucile pecan nu sunt doar gustoase, ci pot, de asemenea, imbunatati sanatatea inimii. Nucile pecan sunt printre cele mai bogate alimente in antioxidanti. Acestea ajuta la prevenirea formarii placii de aterom in artere si ajuta la scaderea colesterolului rau (LDL) din sange.

Oamenii de stiinta au asociat consumul de nuci pecan cu intarzierea progresiei unor boli degenerative neurologice cum ar fi scleroza laterala amiotrofica, cunoscuta si sub numele de boala Lou Gehrig.

- Fisticul este o gustare cu putine calorii. Fisticul are foarte putine calorii - mai putin de 4 calorii per bucata. Fisticul este bogat in antioxidanti printre care si gamma-tocoferol (o forma a vitamiei E, foarte importanta in prevenirea oricarui tip de cancer), iar cercetatorii au descoperit ca 50 de grame de fistic pe zi pot reduce riscul formarii de cancer pulmonar. In plus, fisticul este bogat in potasiu, un mineral esential pentru sanatatea sistemului nervos si a muschilor si este o sursa buna de vitamina B6 (imbunatatestea starea de spirit si fortifica sistemul imunitar).