Cum sa mentineti casa curata fara efort

Generalitati

Cu atatea responsabilitati care necesita atentie, nu este de mirare ca uneori, treburile casnice sunt impinse in partea de jos a listei cu lucruri care trebuie indeplinite. Insa o casa murdara nu este doar inestetica, dar poate reprezenta si un pericol pentru sanatate. Acarieni, mucegai, bacterii si virusuri, toate se pot multiplica intr-o casa murdara, cauzand astm, alergii, eruptii cutanate, infectii si alte boli.

Vestea buna este ca pentru a mentine casa curata nu este nevoie de foarte mult efort. Investind 10 minute in fiecare zi, puteti sa aveti o casa mult mai curata decat daca va rezervati o ora sau mai mult, la un interval mai mare de timp. Puteti face curatenie mai repede, puteti cheltui mai putina energie si va puteti ocupa mai repede de alte activitati. Urmati aceste sfaturi pentru a invata cum sa faceti curat in fiecare camera, mai rapid si mai eficient.

Sfaturi pentru a avea o casa curata

- Faceti curat intr-o singura camera. Concentrandu-va asupra fiecarei camere in parte pentru a termina curatenia mai repede si a evita sa fiti coplesiti de volumul de munca. Nu sunteti siguri cu ce incapere ar trebui sa incepeti? Este simplu incepeti cu acea camera care este cea mai folosita (de exemplu, camera de zi sau bucataria). Dupa ce veti finaliza ce v-ati propus veti avea un sentiment de implinire si veti trece la curatenia altei camere, cu mai mult entuziasm.

In plus, incercati sa va feriti de activitatile care va pot distrage atentia de la curatenie - cum ar fi vorbitul la telefon sau utilizarea computerului. Faceti alte actiuni numai dupa ce ati incheiat munca in cel putin o camera, drept recompensa pentru efortul depus.

- Curatenia in bucatarie. Nimic nu este mai stresant pentru o gospodina decat o bucatarie murdara. Totusi, exista cateva trucuri pe care le puteti incerca pentru a va simti confortabil intr-o bucatarie curata. Unul dintre secrete este sa faceti curat pe masa pe care mancati imediat dupa ce ati terminat. Este mai usor sa stergeti eventualele murdarii de pe masa atunci cand sunt proaspete si nu sunt lasate sa se intareasca. De exemplu, stergeti imediat orice va cade din farfurie si spalati vasele imediat dupa ce ati terminat de mancat.

Pastrati obiectele de bucatarie (vesela, tacamuri si alte ustensile) in dulapuri pentru a va fi mai usor sa faceti curat pe rafturile si blaturile din bucatarie. Pastrati carpele de praf, buretii, dezinfectantii si alte instrumente pentru curatenie intr-o cutie portabila, pentru a fi simplu sa alegeti produsele si obiectele pentru curatenie. Incercati sa stergeti zilnic chiuveta si aparatele de uz casnic din bucatarie, sa aruncati gunoiul si sa dati cu aspiratorul. Introduceti aceste activitati in rutina zilnica pentru a evita acumularea unui volum mare de munca in gospodarie.

- Curatenia din baie. Probabil cel mai vizitat loc din casa, baia poate deveni cu usurinta un mediu propice pentru multiplicarea virusurilor si a bacteriilor. Inainte de a utiliza produse dezinfectante, asigurati-va mai intai, ca este ordine. Acest lucru inseamna ca obiectele precum prosoapele sau halatele de baie sunt la locul lor. Periutele de dinti, sapunurile si produsele de igiena personala trebuie sa fie in locurile special amenajate (ideal, acestea ar trebui ferite de apa).

Curatati aceasta camera la fel ca bucataria in mod constant. Curatati zilnic chiuveta, vasul de toaleta si daca este posibil, spalati cat mai des podelele cu dezinfectant. De asemenea, fiecare membru al familiei trebuie sa urmeze aceasta, regula dusul sau cada vor fi curatate dupa utilizare, de catre cel care le-a folosit.

- Camera de zi. Cel mai important sfat pentru curatenia celei mai folosite camere a casei este de a aseza lucrurile la locul lor in loc sa le colectati intr-o singura camera. Gasiti un loc pentru fiecare obiect in parte - fie ca este vorba de telecomanda de la televizor, teancul de reviste sau ziare. Acest lucru ii ajuta pe membrii familiei (chiar si pe cei mai mici dintre acestia) sa mentina curatenia. Apoi, incercati sa puneti in aplicare aceasta regula de fiecare data cand un membru al familiei iese din camera, el sau ea trebuie sa puna un obiect acolo unde ii este locul.

- Curatenia in dormitor. Aici, cheia este sa mentineti ordinea. Faceti patul in fiecare dimineata. Aranjati rufele curate imediat - nu le lasati sa se adune undeva, intr-un colt, necalcate. Puneti hainele murdare in cosul de rufe si nu le lasati imprastiate pe pat, cuier sau scaune. Asezati obiectele din buzunar pe o tava, intr-un loc prestabilit, pentru a va fi mai usor sa le gasiti dimineata. Luati in considerare stocarea tuturor documentelor si a lucrurilor care va servesc in activitatile de relaxare sau meserii intr-o alta camera de depozitare pentru a mentine ordinea in camera in care dormiti. Ideea de baza este ca minimizand dezordinea veti evita si acumularea de praf in dormitor.

- Implicati membrii familiei in activitatea de curatenie a casei. Cel mai usor lucru in mentinerea curateniei este si va ramane prevenirea dezordinii. Pentru acest lucru este necesar ca toti membrii familiei sa fie responsabilizati in acest sens. Copiii ar trebui sa fie raspunzatori, in functie de varsta, de ordinea din propriile lor camere sau alte sarcini relativ simple, cum ar fi aspirarea suprafetelor dintr-o anumita camera, stersul prafului sau golirea masinii de spalat vase. Dati instructiuni detaliate pentru a va asigura ca membrii mai mici ai familiei inteleg ceea ce au de facut. Multi parinti gasesc o cale de comunicare in acest sens atunci cand implica compensatii materiale (dulciuri, jucarii sau chiar bani).

- Faceti o lista cu ceea ce ar trebui sa faceti si includeti curatenia zilnica in aceasta lista. O modalitate simpla de a tine pasul cu treburile casnice este de a alcatui o lista zilnica in care sa includeti eventualele treburi casnice pe care doriti sa le rezolvati. Avand o astfel de lista, veti evita sa uitati ceea ce aveti de facut, iar daca mentineti aceasta lista la vedere, este posibil sa fiti mai motivati sa faceti ceea ce este mentionat pe lista. In plus, veti avea un sentiment de implinire atunci cand veti bifa, rand pe rand, treburile finalizate de pe aceasta lista.