Eliminarea ochelarilor si a lentilelor de contact sau tratamentul viciilor de refractie

Generalitati

Tratamentul laser prin tehnica LASEK

Corectia miopiei, a astigmatismului si a hipermetropiei se poate face cu ajutorul laserului cu excimeri prin tehnica LASEK (laser epithelial keratomileusis) in urmatoarele conditii:

1. Miopia sa fie mai mica -7D -8D si pacientul sa aiba peste 18 ani. Este foarte important ca miopia sa fie stabilizata. Daca miopia este asociata cu astigmatism, acesta trebuie sa aiba o valoare de maximum 4D in functie de miopia asociata. De exemplu, o miopie asociata cu astigmatism de 4D nu poate fi tratata cu laserul, daca miopia este mai mare de -2D. Oportunitatea corectiei laser se stabileste pentru fiecare caz in parte, in functie de grosimea corneei, de topografia corneana si nu in ultimul rand de experienta medicului oftalmolog care face tratamentul.

2. Astigmatismul miopic sa fie mai mic de 5D, in conditiile in care nu este asociat cu miopie.

3. Hipermetropia poate fi corectata cu laserul dupa varsta de 40 de ani, cand s-au stabilizat dioptriile pentru distanta. Un pacient de 45 de ani care are +1,50D la distanta si +2,50D la citit, dupa corectia laser va ramane fara ochelari la distanta. Ochelarii de citit vor fi de +1,00D.

4. Astigmatismul mixt corectabil cu laser trebuie sa nu depaseasca +3,50D.

5. Astigmatismul hipermetropic se poate corecta daca valoarea acestuia este mai mica de +2,50D.

Implantele refractive

Ce se intampla daca miopia este mai mare de -7-8D sau miopia este mai mica decat aceasta valoare, dar pacientul are o cornee prea subtire pentru a face tratamentul laser?

Datorita progreselor in domeniul chirurgiei refractive au aparut implantele refractive, niste mici lentile care se fixeaza pe iris in dreptul pupilei, printr-o operatie care dureaza 10 minute. Pacientii care au avut -15D au fost uimiti a doua zi cand au putut vedea foarte bine la distanta fara ochelari.

Consultatia preliminara corectiei laser

Ce trebuie sa faceti pentru a elimina ochelarii sau lentilele de contact cu ajutorul laserului?

Trebuie sa stiti ca este necesara o consultatie oftalmologica preliminara. Mai intai vi se masoara acuitatea vizuala, cu si fara ochelari sau lentile de contact. Apoi se efectueaza o autorefractometrie care furnizeaza date despre miopia si/sau astigmatismul dumneavoastra. Pe baza acesteia se calculeaza o corectie optica extrem de precisa.

Se examineaza polul anterior al ochiului cu biomicroscopul, pentru a detecta eventualele boli ale ochilor care ar putea impiedica acest tip de tratament. Dupa analiza fundului de ochi se face o topografie corneana computerizata si o pahimetrie ultrasonica (daca este cazul) si apoi vi se explica toate aspectele legate de acest tip de tratament.

Corectia laser prin tehnica LASEK si perioada de dupa tratament

Ce se intampla cu acuitatea vizuala dupa efectuarea corectiei cu laser prin tehnica LASEK? Cum vom vedea? Cat va trebui sa ne luam liber? Cand vom conduce?

Corectia laser prin aceasta tehnica este un tratament laser superficial si de aceea nu exista un risc de pierdere a vederii. Acest tratament dureaza circa 5 minute per ochi (ambii ochi se trateaza in aceeasi sedinta) si se realizeaza cu anestezie locala cu picaturi.

La sfarsit nu veti avea pansamente, ci lentile de contact terapeutice pe care le veti purta 4 zile fara a fi scoase.

Eliminarea miopiei, hipermetropiei si astigmatismului cu laserul prin tehnica LASEK nu este operatie, ci un tratament laser! Acesta procedura nu prezinta risc de orbire sau de deteriorare a vederii!


Dr. Radu Iulian Burcin

Clinica Oftalmologica Oftalux
Bd. Unirii 6, Bucuresti, Romania

www.oftalux.ro
secretariat
tel.: 0213351100
mobil: 0728012155