De ce copilul are frecvent infectii ale urechii?

Generalitati

Cauzele infectiilor urechii sunt bacteriile si virusurile. In timpul racelilor, sinuzitelor, infectiilor de la nivelul gatului, canalul numit tubul lui Eustache, ce uneste urechea interna cu gatul, se blocheaza. De aceea, lichidele nu se mai dreneaza si devin un loc de cultura, propice pentru inmultirea virusurilor si bacteriilor.

Infectiile bacteriene sunt la baza celor mai multe infectii ale urechii, iar cele mai comune sunt cele cu Streptococcus pneumonia, numit si pneumococ, cu Haemophilus influenzae si cu Moraxella catarrhalis. In ceea ce priveste virusurile, cel mai des sunt incriminate virusurile sinctial respirator si virusul gripal.

Care sunt simptomele?

Probabil ca iti pui intrebarea, “cum stiu ca cel mic are o infectie a urechii?”. In primul rand, acestea apar dupa raceli, iar copii pot spune ca aud mai slab. De asemenea, simt durere, care poate persista chiar si cateva ore. In cazul copiilor mici, durerea poate persista mai multe zile, de aceea plang si sunt agitati. In toata aceasta perioada sistemul imunitar lupta cu infectia, dar este putin probabil ca problema va fi eradicata fara niciun pic de ajutor suplimentar.

Tocmai de aceea, pentru a preveni complicatiile se recomanda administrarea preventiva, la simptomele de raceala a unor produse care sa previna aparitia infectiilor. In cazul in care acestea apar, este indicata folosirea unor suplimente alimentare adjuvante.