Cauzele frisoanelor severe

Generalitati

Frisoanele sunt adesea doar rezultatul expunerii corpului la temperaturi scazute sau la schimbari rapide ale temperaturii. Acestea pot fi cauzate de o varietate de boli sau situatii, cum ar fi nasterea, dar si de unele boli care presupun tratament medicamentos.

Frisoanele severe care persista mai mult de o ora pot fi simptomul unor conditii mai rare, cum ar fi malaria sau hipotermia. In functie de situatie, frisoanele pot fi tratate la domiciliu, dar cazurile mai grave necesita ajutor medical.

Simptome

O persoana cu frisoane severe, in general, experimenteaza senzatia de frig, chiar si atunci cand este imbracata gros si se afla intr-o camera calduroasa. In functie de boala care sta la baza frisoanelor, persoana afectata poate avea perioade alternative cand ii va fi prea cald sau prea rece. In cazul multor persoane, frisoanele sunt insotite de febra si paliditate. Copiii pot fi apatici si somnorosi sau iritabili, in functie de cauza frisoanelor.

Frisoanele care provoaca tremuraturi violente, necontrolabile si prelungite, indica prezenta unei infectii care este raspandita in intreg corpul si ar trebui sa fie raportate medicului.

Cauze

Multe dintre afectiuni pot cauza frisoane severe, dar bolile bacteriene sau virale, cum ar fi gripa si pneumonia sunt printre cele mai comune. Alte infectii si inflamatii din organism, care pot cauza frisoane sunt: infectiile tractului urinar, racelile obisnuite, accidentul vascular cerebral, sindromul respirator acut sever, bolile reumatoide acute, trauma provocata de un abces dentar, o rana infectata, pleurezie , psoriazis sau meningita.

Crizele severe de frisoane si tremuraturi pot fi asociate cu alte tipuri de situatii, cum ar fi nasterea si avortul spontan si pot fi cauzate de anumite infectii. De aceea, daca frisoanele apar dupa nastere sau avort, trebuie anuntat medicul.

Efectele secundare sau reactiile alergice la medicamentele eliberate pe baza de prescriptie medicala pot inlcude frisoane severe.

Frisoanele pot sa apara si in timpul unor proceduri medicale, cum ar fi transfuziile de sange, interventiile cardiovasculare si lucrarile dentare.

- Hipotermia - Una dintre cele mai frecvent intalnite cauze ale frisoanelor severe este hipotermia, care face ca temperatura corpului sa devina prea scazuta. Organismul isi mentine, de obicei, o temperatura sanatoasa pe cont propriu, care se ridica si scade in timpul zilei si noaptea, ca reactie la ciclurile normale de temperatura interna si externa.

Totusi, anumite boli pot determina o temperatura anormala si periculos de scazuta. Printre acestea se numara bolile cardiovasculare, anorexia, hipotiroidismul sau abuzul de substante. In plus, daca bolnavul se afla in incaperi reci cu umiditate ridicata, temperatura sa poate sa scada considerabil.

Printre simptomele de hipotermie care vor indica necesitatea tratamentului medical se numara: frisoanele, vorbirea neclara, modificarea culorii pielii, respiratia lenta, confuzia, dificultati de coordonare si letargia. 

- Infectii ale vezicii urinare - Infectiile vezicii urinare sunt destul de frecvent intalnite la femei: aproximativ 20% dintre acestea manifesta infectii urinare pe parcursul vietii lor. La barbati, acest tip de infectie este mai rar intalnit. Frisoanele severe sunt un simptom secundar al infectiilor urinare si posibil sa insoteasca senzatia de arsura din timpul urinarii, frecventa crescuta a urinarii, urina puternic mirositoare etc. Toate aceste manifestari ar putea indica o infectie urinara inalta "simpla", sau o boala de rinichi, care ar putea pune in pericol viata unei persoane (tumora la rinichi, calculi renali etc.).

- Anemia - Anemia se inregistreaza atunci cand organismul are un nivel scazut de hemoglobina (o proteina care se gaseste in celulele rosii ale sangelui). Un simptom comun al anemiei sunt frisoanele fara febra. Alte semne ale anemiei sunt: oboseala, dureri in piept, ameteala, dificultati de respiratie si dureri de cap.

- Hipotiroidismul - Principala functie a glandei tiroide este de a elibera hormoni care regleaza metabolismul. Hipotiroidismul apare atunci cand glanda tiroida nu produce suficienti hormoni. Acest lucru poate cauza mai multe simptome: frisoane, constipatie, depresie, oboseala, dureri accentuate in timpul menstruatiei, dureri articulare, piele palida, unghii si par casante sau crestere in greutate.

Pe masura ce conditia progreseaza, apar si alte simptome: umflarea fetei, mainilor si picioarelor, vorbire lenta, subtierea sprancenelor, ingrosarea pielii si diminuarea simturilor din cavitatea bucala.

- Hipoglicemia - Este cauzata de nivelul foarte scazut de zahar din sange. Hipoglicemia este uneori un simptom al diabetului zaharat. Hipoglicemia poate fi insotita de frisoane, stare de confuzie, vedere dubla sau incetosata, palpitatii, anxietate, transpiratii, senzatie de foame si amorteala in jurul gurii.

- Tratamentele medicamentoase - Frisoanele pot fi un efect secundar al unora dintre medicamente, mai ales daca acestea vor fi administrate in mod abuziv. Acest tip de frisoane vor fi insotite de greata, varsaturi, reactii alergice, somnolenta, insomnie, probleme cardiovasculare si dependenta.

- Malnutritia - Malnutritia apare atunci cand organismului nu i se ofera suficiente substante nutritive. Exista diverse cauze pentru malnutritie, dar cel mai des sunt implicate dieta improprie, problemele de absorbtie a nutrientilor, tulburarile de digestie, dar si alte conditii medicale auxiliare. Aceste simptome vor fluctua in functie de principala cauza a malnutritiei. Totusi, frisoanele fara febra, oboseala, ametelile si pierderea in greutate, par sa fie prezente in majoritatea cauzelor de malnutritie.

- Muscaturi de paianjen - In mod normal, muscaturile de paianjen sunt inofensive. Daca acestea sunt cauzate de anumite specii ale acestei insecte, cum ar fi vaduva neagra sau paianjenul pustnic maro, posibil sa apara diverse simptome grave printre care: frisoanele, spasmele musculare, varsaturile, durerile de cap, greata, durerile abdominale, eruptiile cutanate si rigiditatea articulara.

Totusi, simptomele difera in functie de muscatura de paianjen. Daca muscatura este produsa de paianjenul pustnic maro, zona va fi inconjurata de o eruptie violacee incadrata de un inel alb care va fi conturat de o linie rosie. In mijlocul acesteia va exista o pustula umpluta cu lichid. Portiunea de piele muscata de vaduva neagra se va inrosi si vor aparea doua semne minuscule, rezultate in urma muscaturii.