Acupunctura in afectiunile oncologice

Generalitati

Din ce in ce mai multe studii stiintifice investigheaza potentialul unor terapii precum acupunctura in tratamentul neoplaziilor (cancerelor), fie ca tratament principal fie ca adjuvant postchirurgical, fie ca terapie pentru combaterea efectelor secundare ale radioterapiei sau chimioterapiei.

Rezultatele sunt incurajatoare, dar evident, depind de stadiul bolii.

Tratamentul cu intentie de vindecare

Tratamentul direct al tumorilor cu acupunctura nu s-a dovedit a da randament de unul singur, decat in anumite tumori benigne (noduli, etc). In schimb sunt rezultate foarte incurajatoare cu medicina traditionala chineza (partea de fitoterapie chineza).

Aceasta are aceeasi baza teoretica ca si acupunctura, se face acelas diagnostic, dar in loc sa foloseasca ace in puncte de acupunctura, foloseste diverse remedii naturale.

Studii facute in Israel de Prof. Dr. Yair Maimon si colaboratori, pe tumori maligne in diverse stadii de dezvoltare (inclusiv in faza de metastaze) au aratat regresul acestor tumori si un procent excelent de supravietuire la 5 si la 10 ani (acestea sunt metode standard in evaluarea succesului terapeutic in tratamentul cancerului).

Acupunctura ca adjuvant post-chirurgical

Daca in tratamentul direct al tumorilor maligne acupunctura nu a dat foarte bune rezultate, ea in schimb este foarte buna ca tratament adjuvant. Orice interventie chirurgicala este invaziva, atat prin interventia in sine cat si prin anestezia pe care o presupune. Interventiile chirurgicale in neoplazii sunt foarte agresive, deoarece este necesara atat excizia tumorii propriu-zise cat si a unei "marje de siguranta oncologica".

Acupunctura ajuta la vindecarea cicatricii post-chirurgicale cu sanse cat mai mari de a trece peste acest prag fara complicatii (infectii, etc). In al doilea rand acupunctura face ca discomfortul local in zona operatiei sa scada simtitor si asigura o vindecare mai rapida a cicatricii.

In al treilea rand acupunctura sustine pacientul la nivel psihic/emotional, deoarece acesti pacienti sunt traumatizati de gravitatea bolii lor, de posibila iminenta a mortii lor precum si de intregul periplu de analize, consultatii si tratamente prin care trebuie sa treaca.

Acupunctura ca adjuvant in chimio- si radioterapie

Chimioterapia provoaca reactii secundare extrem de neplacute care de multe ori, chiar daca prelungesc viata pacientului, ii scad simtitor calitatea vietii si adesea il scot din uz. Acupunctura este foarte apreciata datorita faptului ca reuseste foarte bine sa minimizeze aceste efecte, permitandu-i pacientului sa aiba un confort semnificativ mai mare pe perioada tratamentului cu chimioterapice.

Radioterapia provoaca daune mai localizate decat chimioterapia, dar acolo unde le provoaca acestea pot fi extrem de neplacute. Tesuturile isi modifica semnificativ textura si vitalitatea precum si functionalitatea. Tratamentul cu acupunctura readuce treptat tonusul si vitalitatea in zonele iradiate, reducand semnificativ suferintele provocate de radioterapie.

Reactii la tratament

In multe cazuri, reactiile la tratament pot fi catalogate ca spectaculoase, acupunctura reusind sa neutralizeze semnificativ efectele secundare ale chimio- si radioterapiei. Problema apare insa la urmatoarea runda de chimio- sau radioterapie, cand efectele secundare ale acestora reapar.

Cu toate acestea, pendularea continua intre efectele secundare si neutralizarea partiala a acestora cu ajutorul acupuncturii mentine un grad semnificativ mai mare de confort decat cel al pacientilor care trec prin acelasi tratament dar nu fac acupunctura.

Deloc de neglijat sunt si efectele la nivel psihic/emotional ale acupuncturii - ea ajuta pacientul sa treaca mai usor peste socurile emotionale aferente conditiei lui si ii dau putere sa lupte si sa isi mentina un grad de optimism.

Concluzii

Acupunctura, desi eficienta doar izolat in tratamentul direct al afectiunilor neoplazice cu intentia de a le vindeca, este totusi extrem de folositoare in tratamentul efectelor secundare ale interventiei chirurgicale, chimioterapiei si radioterapiei, precum si la nivel emotional pentru pacientul cu afectiuni oncologice. Impreuna cu tratamentele clasice scade numarul si amplitudinea efectelor secundare ale tratamentelor clasice si creste calitatea vietii pacientului.

Dr. Octavian Sbarna - Acupunctor