Pericolele aportului prea mare de calciu

Generalitati

Calciul este un mineral esential pentru oasele organismului. De aceea, este foarte important sa va asigurati ca obtineti un aport adecvat de calciu din dieta si suplimente alimentare.

De fapt, fara calciu suficient, se poate dezvolta osteoporoza, dar si alte conditii medicale serioase. Calciul ajuta, de asemenea, la imbunatatirea contractiilor musculare, a tensiunii arteriale, are un rol important in coagularea sangelui dupa un prejudiciu si previne atacul de cord, sindromul premenstrual si cancerul de colon.

Cu toate acestea, in ciuda tuturor acestor beneficii importante, este posibil sa se ajunga la supradozaj, atunci cand valorile zilnice recomandate sunt depasite. Daca se intampla acest lucru, persoanele in cauza pot suferi de probleme medicale la fel de grave ca atunci cand este prezent deficitul de calciu. Iata cateva indrumari pentru a evita supradozarea cu calciu.

Care este aportul adecvat de calciu?

Majoritatea oamenilor nu trebuie sa isi faca griji in legatura cu aportul prea mare de calciu, deoarece cei mai multi au parte de un deficit de calciu in organism. Acesta este principalul motiv pentru care foarte multe persoane au nevoie de suplimente de multivitamine si minerale, care sa includa si calciu.

Ca o regula generala, cantitatea maxima de calciu pe care un adult normal poate sa o consume, in conditii de siguranta, este de 2500 mg in fiecare zi. In realitate, nu este nevoie de o cantitate atat de mare. Pentru majoritatea adultilor, 1000 mg de calciu este un aport suficient. Adultii peste 50 de ani pot creste aportul la 1200-1400 mg de calciu pe zi, pentru a preveni deteriorarea oaselor, cauzata de imbatranire. La fel este si cazul femeilor care pierd o cantitate semnificativa de calciu odata cu ciclul menstrual.

Calciul este si mai important pentru nou-nascuti si copii. Bebelusii ar trebui sa beneficieze de aproximativ 210 mg calciu/zi, copiii de peste 7 luni de 270 mg calciu/zi si copiii mai mari, cu varsta cuprinsa intre 5 si 8 ani, de 500 mg calciu/zi. Intre 9 si 18 ani, copiii ar trebui sa ii furnizeze organismului un aport zilnic de calciu de aproximativ 1300 mg, deoarece sunt in perioada de crestere, cand oasele se solidifica si apar dintii noi.

Efecte secundare a supradozei de calciu

- Simptomele acute ale supradozei de calciu includ greata, varsaturi, slabiciune musculara, diaree sau constipatie si somnolenta.

- Un aport prea mare de calciu poate cauza, in timp, ritm cardiac neregulat si poate scadea tensiunea arteriala. In cazurile grave, prea mult calciu poate dauna creierului. Acest lucru poate cauza convulsii, confuzie si pierderea constientei. O cantitate prea mare de calciu in sange (calcifiere) poate determina aparitia bolilor cardiovasculare.

- In mod ironic, cei care doresc sa isi protejeze sanatatea osoasa pot avea probleme serioase daca iau prea mult calciu. Studiile au demonstrat ca persoanele care iau prea mult calciu pot avea probleme articulare si au un risc semnificativ mai mare de a dezvolta pietre la rinichi.

Este important sa beneficiati de un aport adecvat de vitamine si minerale, in fiecare zi, iar acestea sa fie in special obtinute in mod cat mai natural, prin dieta. Daca va confruntati cu deficit de calciu sau de alte minerale esentiale, discutati cu medicul dumneavoastra, pentru a gasi cea mai buna metoda de a creste nivelul acestora.