Tratamentul depresiei prin terapie CranioSacrala

Generalitati

Din punct de vedere al medicinii clasice, depresia se manifesta prin diferite combinatii de simptome precum tristete, slaba putere de concentrare, insomnie, oboseala, dereglari ale apetitului, autoblamare excesiva si ganduri de sinucidere.

Netratata, aceasta poate duce catre alterarea activitatilor cotidiene sau chiar suicid. Oricat de dramatica ar parea, depresia poate fi tratata si cu rezultate impresionante.

Cauzele depresiei

De cele mai multe ori, in medicina vestica depresia este considerata ca are o patologie de etiologie necunoscuta, insa din prisma terapiei CranioSacrale, depresia are o cauza. Fiecare dintre noi avem un sistem de autoconservare prin care incercam sa „ingropam” acele evenimente din viata noastra, care din punct de vedere emotional ne-au marcat intr-un sens negativ.

Odata afectati de aceste evenimente, rana emotionala formata initial ajunge sa se mareasca din ce in ce mai mult pe masura ce mai adunam cate o trauma de acest gen. La un moment dat, aceste rani capata aspectul unui chist care incepe sa isi faca simtita prezenta atat la nivel psihic cat si la nivel fizic. Acestea se pot resimti fie prin patologii de ordin psihologic sau psihiatric, fie prin patologii care tin aparent doar de fizic.

Afectiunile pe care le descoperim atunci cand urmam un set de investigatii nu ne arata decat efectul acestor traume. Cauza, de cele mai multe ori, este una de ordin emotional. Diagnosticul pe care il obtinem reprezinta ecoul unei cauze care sta ascunsa in ceea ce numim subconstient. Acest subcontient nu este altceva decat locul de depozitare a perioadelor intunecate din viata noastra. Inca de la nastere suntem supusi diferitilor stimuli din mediul inconjurator. Fie ca vorbim despre cei fizici, fie ca vorbim despre cei emotionali, acestia exista.

Studii recente au ajuns la concluzia ca apa are memorie si isi schimba structura fizica in functie de gandurile, emotiile din jurul ei. Suntem apa in proportie de aproximativ 70%. Orice emotii sau ganduri pe care ajungem sa le dezvoltam modifica structura apei din interiorul nostru.

Faptul ca spunem ca incercam sa uitam un episod din viata noastra nu inseamna ca l-am si depasit si ca am inceput sa il privim cu alti ochi, inseamna doar ca l-am bagat in acel spatiu de depozitare, care treptat ajunge sa imprime atat de multe caracterisitici negative corpului si laturii emotionale incat incepe sa isi lase amprenta in mod vizibil, depresia fiind una dintre aceste amprente, aparent inexplicabile.

Tratament clasic versus tratament prin terapia CranioSacrala

In cazul depresiei, tratamentul clasic, respectiv cel prescris de medicul specialist, se bazeaza in cea mai mare parte pe administrarea de medicamente de sinteza, care au ca scop tratarea ecoului de care vorbeam anterior. Cu alte cuvinte, tratarea efectului, nu a cauzei.

In plus, aceste medicamente de sinteza au nenumarate efecte adverse, printre care cele mai intalnite sunt starea de greata si voma. Mai mult decat atat, in unele cazuri administrarea de antidepresive determina uscaciunea gurii, constipatie, vedere incetosata, ameteala, cresterea frecventei cardiace, tulburari de dinamica sexuala si agraveaza glaucomul, iar in cazul epilepticilor, medicamentele care combat depresia duc la aparitia convulsiilor.

O parte dintre aceste antidepresive au actiune sedativa, determinand stari de oboseala si somnolenta. Totodata, anumite antidepresive au efect stimulant si cauzeaza insomnie, iritabilitate si anxietate, stari care sunt adesea asociate cu schimbarea dispozitiei si cu stimularea apetitului.

In timp ce medicina alopata, clasica, inregistreaza aceste efecte negative, medicina complementara vine cu o solutie la tratamentul depresiilor prin tratarea cauzei, nu a efectului! Acest lucru este posibil prin tratamentele CranioSacrale, metoda Upledger.

Astfel ca prin aceasta terapie nu exista efecte adverse, pacientul avand atat in timpul sedintei cat si dupa terminarea acesteia o stare de relaxare din toate punctele de vedere si o reorganizare a vietii sale in urma constientizarii cauzelor care au dus catre acest efect, depresia.

Prin intermediul eliberarilor somatoemotionale ce pot avea loc spontan sau cu ajutorul dialogului dintre pacient si terapeut in timpul sedintei, persoana in cauza incepe procesul natural de recuperare prin propriile resurse. Din acest motiv, terapia este cunoscuta si pentru faptul ca incurajeaza pacientul, atat din punct de vedere fizic cat si emotional, sa se vindece prin mecanismele proprii.

Cum trateaza terapia CranioSacrala pacientii cu depresie

Prin tehnicile sale, terapia CranioScrala isi propune sa obtina detensionarea si functionarea sistemului nervos central in parametri optimi. In acest mod se poate corecta nivelul hormonilor care sunt responsabili de starea noastra emotionala, psihica.

In functie de efectul pe care anumite evenimente il au asupra noastra, organismul nostru raspunde prin descarcarea in sistemul nervos a unor anumite substante, precum aminele biogene (ex.: serotonina, noradrenalina, acetilcolina, GABA, dopamina), responsabile cu schimbarea starii noastre de spirit. Acesti stimuli exteriori care ne afecteaza pot fi: decesul unei persoane apropiate, nereusita intr-o anumita etapa a vietii, s.a.m.d.

Astfel, atat organismul cat si latura afectiva a pacientului au nevoie de detensionare, de reechilibrare, de realiniere. Terapeutul CranioSacral reuseste sa obtina aceste efecte benefice prin manipularea fina a anumitor segmente precum oasele craniene, portiunea sacrului din regiunea coloanei de la nivel lombar in care se inmagazineaza o serie de traume, relaxarea, prin anumite tehnici, a gatului care de asemenea inmagazineaza multa tensiune, aceasta manifestandu-se frecvent prin dureri de cap.

De cele mai multe ori, tehnicile de terapie CranioSacrala presupun o atingere de circa 5 grame la nivelul fascial. Fascia este acea membrana fina care ne „inveleste” fiecare portiune din corp, si anume cea care ne acopera fiecare structura din organism, care ne tine inchegati si nu ne lasa sa ne dezintegram.

Aceasta atingere la nivel fascial are ca scop detensionarea unei anumite arii de lucru, care permite implicit si organelor respective sa se relaxeze si sa functioneze la paramentri optimi. Un element important il constituie eliberarea somatoemtionala care ajuta la depistarea cauzei depresiei si de ce nu, la eradicarea acesteia din sistemul de functionare al pacientului.

Reactii la tratament

Tratamentul craniosacral nu trateaza pacientul pe sisteme sau pe regiuni, ci ca un tot unitar (holistic). Odata inceput un tratament, efectele acestuia nu sunt limitate doar la sfera asupra careia ne concentram.

De exemplu, daca suferiti de depresie si in acelasi timp aveti si dureri de spate, insa depresia este foarte puternica si ati dori sa incepem prin a o trata pe aceasta, este posibil ca la sfarsitul sedintei sa constatati ca nici spatele nu se mai simte la fel de dureros ca inainte de tratament, pe langa faptul ca ati capatat o stare de spirit mult mai buna, puteti sa zambiti si toate celalate simptome de depresie dispar treptat.

In terapia craniosacrala nu exista efecte adverse, pacientul este evaluat si tratat din prisma tuturor afectiunilor sale, iar accentul se pune pe rezolvarea cauzei si nu a efectului. Datorita tuturor acestor avantaje, depresia poate fi lesne de discutat cu un terapeut craniosacral fara a pune in pericol corpul si psihicul nostru, cum se intampla in cazul administrarii de antidepresive sau alt gen de medicamente din sfera medicinii alopate.

Asa cum incercam sa ne autoconservam prin a ”ingropa” anumite evenimente mai putin placute din viata noastra, asa avem puterea de a ne reface si de a ne autovindeca!

Dr. Gabriela Paula Florea (Sbarna)
www.holistichealing.ro