Regim alimentar pentru diabetul de tip 2

Generalitati

Diabetul de tip 2 este o afectiune care se dezvolta lent. Este mai frecvent intalnit decat diabetul zaharat de tip 1, reprezentand aproximativ 75% din totalul cazurilor de diabet. Diabetul de tip 2 apare adesea mai tarziu in viata, desi exista cazuri ale bolii, intalnite si in randul copiilor (in special, obezi) si la adultii tineri. Diabetul zaharat de tip 2 este puternic asociat cu obezitatea.

Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 trebuie, in primul rand, sa faca modificari in dieta si stilul de viata pentru ca boala sa fie tinuta sub control. In cazul bolnavilor de diabet zaharat, devine esentiala o gestionare eficienta a aporturilor de carbohidrati, fibre si grasimi.

Carbohidratii in dieta persoanelor care prezinta diabet zaharat de tip 2

Carbohidratii reprezinta una dintre cele mai importante categorii de alimente (celelalte fiind proteinele si grasimile) in dieta persoanelor cu diabet zaharat de tip 2. Carbohidratii ofera energie organismului, sub forma de glucoza. Glucoza este principala sursa de energie pentru toate celulele corpului.

Carbohidratii au un efect imediat asupra nivelului de zahar din sange, deoarece acestia sunt descompusi direct in glucide, in timpul digestiei. Carbohidratii se gasesc in principal in urmatoarele grupe de alimente:

Fibrele si nutritia diabeticilor

Fibrele sunt o parte nedigerabila din alimentele vegetale. Acestea joaca un rol important in procesul digestiv, deoarece ajuta la miscarea alimentelor prin tractul digestiv, adauga consistenta materiei fecale (care poate trece mai repede prin intestine catre anus, fiind mai usor de eliminat prin procesul defecatiei).

In plus, dietele bogate in fibre ajuta la diminuarea riscului de obezitate, hipertensiune arteriala, boli cardiovasculare sau accident vascular cerebral. Fibrele mai au si alte beneficii pentru sanatate, precum:

Expertii in nutrite recomanda consumul a 30 de grame de fibre in fiecare zi. Cel mai bun mod de a creste aportul de fibre, ca parte a planului de gestionare a diabetului zaharat de tip 2, este de a consuma mai multe din aceste alimente:

Grasimiele in dieta diabetului zaharat de tip 2

Deoarece diabetul zaharat creste riscul declansarii de boli de inima, este important sa includeti in dieta dumneavoastra alimente scazute in grasmi - in special grasimi saturate. In plus, limitarea aportului caloric de grasimi va poate ajuta sa reduceti din greutatea corporala, mai ales atunci cand apar si exercitiile fizice regulate.

Iata cateva modalitati prin care puteti sa beneficiati de un aport zilnic sanatos de grasmi: