Sfaturi pentru ingrijirea mainilor uscate

Generalitati

In general, pielea uscata nu este o afectiune grava, dar poate provoca disconfort, mai ales cand este afectata pielea mainilor.

In lunile de iarna, vantul si frigul pot provoca daune pielii mainilor, mai ales daca nu acordati atentie acestui aspect. Exista numeroase moduri in care va puteti ingriji mainile uscate in timpul sezonului rece. Urmati sfaturile de mai jos si mainile dumneavoastra vor arata bine toata iarna - indiferent cat de rece va fi.

Masuri pentru ingrijirea mainilor uscate

- Purtati manusi. Chiar daca pare o solutie extrema, multi oameni aleg sa nu poarte manusi atunci cand vremea de afara este urata (nu este vorba doar de temperaturile scazute, dar mai ales de zilele in care vantul bate cu putere). Cu toate acestea, ar trebui sa stiti ca manusile sunt esentiale pentru protejarea pielii fragile a mainilor. Asadar, purtati manusi chiar si atunci cand nu stati prea mult in aer liber, iar daca va numarati printre cei care isi uita mereu aceste accesorii acasa, puteti achizitiona doua perechi - una o puteti tine mereu in geanta.

- Atunci cand anotimpul rece isi face aparitia, expertii in sanatatea pielii recomanda inlocuirea sapunurilor conventionale cu geluri pentru spalarea mainilor. Sapunurile conventionale pot sa reduca si mai mult umiditatea din piele, de aceea este recomandat sa utilizati gelurile dezinfectante care au in compozitie, printre altele, agenti de hidratare. In plus, este important sa evitati spalarea frecventa a mainilor.

Daca nu agreati gelurile antibacteriene, folositi un sapun cu glicerina, aloe vera sau ulei de masline. Dupa ce va spalati pe maini, uscati-le prin tamponare cu un prosop dintr-un material moale si ungeti-le cu ulei pentru bebelusi sau chiar ulei pentru masaj.

- Hidratati-va corespunzator. Un pahar cu apa plata poate parea ultimul lucru de care aveti nevoie in timpul sezonului rece. Cu toate acestea, expertii sustin ca iarna este momentul cand aveti cea mai mare nevoie de apa.

Apa mentine corpul hidratat si contrabalanseaza efectul aerului uscat din interior (iarna, aerul este mai uscat in casa, din cauza surselor de caldura utilizate pentru incalzirea caminului). Consumati o cantitate adecvata de apa pe tot parcursul zilei pentru a va hidrata pielea, inclusiv cea de pe maini.

In plus, este indicat sa luati in considerare achizitionarea unui umidificator de interior, pentru a mentine o umiditate normala in aerul din casa dumneavoastra. Va fi necesar sa pastrati in limite normale umiditatea pielii cu ajutorul umidificatorului, care nu doar ca va imbunatati sanatatea mainilor dumneavoastra, ci va pastra si umiditatea membranelor mucoaselor micsorandu-se riscul aparitiei racelilor si gripei.

- Folositi creme hidratante. Cremele hidratante sunt esentiale pentru ingrijirea pielii mainilor pe tot parcursul anului. Iarna, actiunea lor de hidratare devine si mai importanta.

In afara de aplicarea regulata a cremelor, de-a lungul zilei (in special dupa spalarea mainilor), luati in considerare efectuarea unui tratament intensiv de hidratare a mainilor. Exista numeroase astfel de tratamente.

Incercati sa aplicati produsul cu rol de tratament dimineata - inainte de a pleca de acasa - si seara - inainte sa mergeti la somn. Pe timp de iarna sunt recomandate cremele care contin dimeticona si lanolina. Acidul lactic si ureea pot ajuta la calmarea pielii foarte uscate, iar acidul hialuronic contribuie la mentinerea umiditatii in piele. In plus, pe langa cremele hidratante pe care le folositi in mod normal, puteti utiliza si vaselina pentru tratarea pielii uscate a mainilor. Dupa ce aplicati crema pe maini, puneti deasupra manusi de bumbac pentru mentinerea umiditatii pielii.

Expertii recomanda sa evitati produsele care contin alfa-hidroxi, acizi care se gasesc in mod special in cremele anti-imbatranire, dar si lotiunile astringente, pentru a nu inrautati uscaciunea pielii.

De asemenea, ar putea fi o idee buna sa tineti mereu la indemana o sticluta mica cu o lotiune hidratanta cu care sa va protejati pielea mainilor atunci cand plecati de acasa.

- Manichiura de intretinere. Nimic nu se compara cu un tratament pentru maini, la domiciliu. Tratamentul poate include manichiura realizata in patru etape:

- Consumul de ulei de peste. Tot mai multe studii au demonstrat ca suplimentele de acizi grasi Omega 3 pot calma si ameliora problemele pielii uscate. In cadrul unui studiu de mare amploare, subiectii care au luat capsule de ulei de peste cu Omega 3 au raportat rezultate pozitive semnificative in sensul calmarii pielii uscate dupa numai patru saptamani.

Uleiul de peste ajuta la mentinerea sanatatii pielii, dar si a parului si unghiilor. De aceea, luati in considerare utilizarea de capsule cu ulei de peste pe timp de iarna, dar numai dupa ce aveti acordul medicului.

- Folositi apa calduta, nu fierbinte, atunci cand va spalati mainile. Apa fierbinte reduce umiditatea din pielea mainilor, agravand uscaciunea acestora. De aceea, expertii in ingrijirea pielii recomanda oamenilor sa se spele pe maini cu apa calduta, nu fierbinte. Sfat: chiar daca nu utilizati, in mod normal, apa fierbinte pentru spalarea mainilor, va puteti da seama ca apa este prea calda daca observati ca mainile tind sa se inroseasca in contact cu apa. In plus, nu ar trebui ca durata dusului sau baii calde sa depaseasca 15 minute.

- Limitati expunerea mainilor la produse de curatenie. Pentru a preveni uscarea pielii mainilor, incercati sa evitati pe cat posibil sa va expuneti mainile la solutiile pentru curatenia casei. Folositi manusi impermeabile atunci cand utilizati solutii de uz casnic sau manipulati produse alimentare acide, cum ar fi portocale, grapefruit, rosii si lamai. Aceleasi masuri ar trebui sa le luati si cand va ocupati de gradinarit, de exemplu.