Terapia CranioSacrala

Generalitati

Terapia CranioSacrala are ca scop atingerea unei stari de echilibru la nivelul sistemului nervos central. Motivul pentru care se urmareste evaluarea si corectarea problemelor la acest nivel este dat de faptul ca sistemul nervos central este cel care „dicteaza” calitatea functionarii tuturor organelor din corp, indiferent de localizarea acestora.

Totodata, aceasta forma de terapie se adreseaza si persoanelor care prezinta disfunctii de ordin emotional, cum ar fi depresia, anxietatea si multe altele. Probabil ati realizat ca problemele emotionale sunt in stransa legatura cu problemele fizice.

Altfel spus, terapia craniosacrala este o metoda de evaluare si corectie, care stimuleaza procesul natural al corpului de autovindecare, precum si mecanismul individual de disipare a efectelor negative aparute dupa traumatisme fizice sau emotionale.

Terapia CranioSacrala este o abordare neagresiva, noninvaziva asupra sanatatii intregului organism. Ca principiu, terapeutul foloseste aproximativ 5 grame de presiune (adica greutatea unei monede de 5 bani) prin care evalueaza sistemul craniosacral concentrandu-si atentia asupra miscarii si ritmului lichidului cefalorahidian.

Dupa aceasta evaluare se folosesc tehnici manuale pentru a elibera restrictiile de la nivelul fasciei, membranelor si tesutului care influenteaza fiziologia sistemul craniosacral. Acest sistem se axeaza foarta mult pe proprietatile unei structuri numite „fascie”.

Ce este fascia?

Inchipuiti-va un invelis subtire ca o panza de paianjen formata din tesut conjunctiv. Aceasta „fasie” de tesut conjunctiv ne inveleste din cap pana in picioare, imbracand fiecare structura din organism. Acest sistem fascial are o miscare constanta care corespunde ritmului craniosacral prin ambele directii si sisteme osoase care il delimiteaza.

Tendoanele care ajuta la insertia muschilor pe oase, capsulele articulare si ligamentele fac parte din aceasta structura anatomica care se numeste fascie. In unele zone, fascia este subtire ca un dres, insa in altele, cum ar fi tractul iliotibial, aceasta poate fi mult mai groasa. Fascia inveleste fiecare fibra musculara, iar la capatul manunchiurilor alcatuite din fibre musculare adunate numite muschi, fasciile se unesc si formeaza un tendon, care ajuta la insertia muschiului pe os.

Fascia poate de asemenea sa fie afectata de diverse traume precum accidente, cazaturi si lovituri, iar daca la acestea se mai adauga si un sentiment puternic care a fost resimtit in timpul evenimentului, in tesutul afectat se va stoca acea informatie, acel sentiment, iar in felul acesta recuperarea nu se va putea face prin tratarea efectului, ci va trebui gasita cauza pentru care nu se elibereaza.

Dr. Upledger a dezvoltat o metoda de a facilita eliberarea acestor sentimente din tesuturi si a facut-o publica sub numele de Eliberarea SomatoEmotionala (SomatoEmotional Release). Este, ca si alte metode dezvoltate de dr. Upledger, parte integranta a terapiei CranioSacrale si de foarte multe ori reprezinta cheia in descifrarea si vindecarea afectiunii respective.

Cand a fost dezvoltata Terapia CranioSacrala?

Radacinile Terapiei CranioSacrale dateaza de la inceputul secolului XX, cand doctorul William Sutherland a fost impresionat de faptul ca oasele craniene sunt organizate in asa fel incat le este permisa miscarea. Pentru mai mult de douazeci de ani, el a explorat aceasta teorie, efectuand numeroase experimente pe el cu un dispozitiv asemanator unei casti astfel conceputa incat sa se poata aplica o anumita presiune pe diferite parti ale capului. Sotia sa a inregistrat schimbarile aparute ca raspuns la aceste presiuni aplicate in mod diferit.

Ce reprezinta Terapia CranioSacrala?

Terapia CranioSacrala este o terapie holistica cu radacinile in osteopatie, fiind dezvoltata de-a lungul timpului de dr. John Upledger prin integrarea numeroaselor informatii din ramuri medicale occidentale si orientale, precum acupunctura. In acest fel, putem spune ca aceasta forma de terapie integreaza informatii din ambele sisteme de vindecare folosite pentru tratarea, dar si pentru evolutia si dezvoltarea armonioasa a fiecarui individ la toate nivelurile.

Terapia CranioSacrala este o explorare a proceselor mentale, sentimentelor, emotiilor si manifestarile lor fizice. Constientizarea de catre pacient a propriilor procese personale reprezinta, de asemenea, o parte integranta din aceasta terapie. De la o sedinta la alta se poate ajunge catre o procesare si eliberare a traumelor emotionale vechi sau a sabloanelor, precum si trecerea catre niveluri superioare de constientizare.

Nu in ultimul rand, Terapia CranioSacrala se foloseste de capacitatea interioara a fiecarui individ de a se autovindeca si de a-si regasi modul fiziologic de functionare prin sisteme proprii de refacere. De-a lungul timpului si prin numerosii pacienti tratati prin Terapia CranioSacrala, s-a demonstrat ca aceasta metoda de tratament ajuta la intretinerea sanatatii, reduce stresul acumulat la mai multe niveluri, intareste/inlesneste functiile sistemului nervos central si imbunatateste rezistenta la boli.

Informatii pretioase pot fi extrase in urma palparii ritmului evaluand frecventa, amplitudinea, simetria si calitatea acestuia. Spre exemplu, constatarea unei lipse a simetriei poate ajuta la determinarea unei probleme patologice care poate corespunde unei disfunctii musculoscheletale, raspuns inflamator, adeziuni, traumatism, cicatrici postchirurgicale, accidente vasculare si altele. Dupa ce simetria a fost reinstaurata, in cele mai multe cazuri problema este rezolvata sau in curs de rezolvare.

Palparea ritmului lichidului cefalorahidian, prin care se evalueaza frecventa, amplitudinea, simetria si calitatea acestuia, poate genera informatii pretioase. Spre exemplu, lipsa unei simetrii poate indica existenta unor probleme patologice care pot corespunde unei disfunctii, unui traumatism, cicatrici post-chirurgicale, accidente vasculare si altele. Dupa ce simetria a fost reinstaurata, in cele mai multe cazuri problema este rezolvata sau in curs de rezolvare.

Pentru timpurile noastre, in care suntem bombardati cu o varietate extrem de mare de medicamente, dintre care unele au drept scop contracararea efectelor secundare ale substantelor de sinteza folosite in alte medicamente, formele de terapie holistica ne arata ca suntem responsabili pentru deciziile pe care le luam in legatura cu organismul nostru si ca trebuie sa ne privim ca facand parte din acest corp si nu in afara lui.

Prin urmare, solutia poate fi cautata si in interiorul nostru, nu doar in exterior. Desigur ca nu putem ignora beneficiile aduse de medicina vestica in situatiile de urgenta, acute sau a interventiilor chirurgicale in extirparea unor tumori sau inovatia adusa prin dezvoltarea numeroaselor clase de antibiotice.

De ce sa apelez la terapia CranioSacrala?

Motive pentru care ai apela la terapia CranioSacrala, dar care nu se limiteaza doar la lista de mai jos:

Poate fi folosita de asemenea preventiv, pentru intarirea sistemului imunitar si a rezistentei la imbolnavire.

Cum se desfasoara o sedinta?

O sedinta dureaza in jur de 50 de minute, timp in care veti sta intins pe masa de tratament, complet imbracat, iar terapeutul va aplica anumite tehnici noninvazive la anumite niveluri.

Metoda de tratament consta in plasarea palmelor terapeutului in zonele cheie de pe pacientul tratat, mai exact in zonele de mari “intersectii” musculare, cum ar fi zona bazinului (muschii pelvini), zona in care se termina coastele (diafragma toracica), zona gatului (toti muschii gatului de la baza gatului si de sub mandibula), dar si la nivelul capului. in afara de aceste zone se mai urmaresc articulatiile osoase si in functie de caz, zone care pot fi dureroase in momentul in care pacientul vine pentru tratament.

La ce sa va asteptati in urma unui tratament?

Imediat dupa incheierea sedintei, s-ar putea sa va simtiti foarte relaxat, maret, profund la nivel emotional sau extraordinar de energic. Cei mai multi pacienti au nevoie de timp pentru a reveni la realitate.

Experientele sunt diferite de la pacient la pacient, dupa modul de raspuns al fiecarei persoane in functie de modul de raspuns al corpului si de traumele sale, si pot fi, de asemenea, diferite chiar de la o sedinta la alta. Nicio sedinta nu se aseamana cu alta.

Cateodata reactiile sunt foarte linistite, calme, pacientul scufundandu-se intr-o stare de relaxare profunda, iar altele pot fi insotite de miscari usoare numite „unwinding”, cand muschii, tesutul conjunctiv si oasele elibereaza dezechilibrul dobandit in urma anumitor experiente negative traite din perspectiva pacientului.

In alte sedinte este implicata partea emotionala sau eliberarea energetica ce se poate manifesta prin schimbari de temperatura a corpului, un val neasteptat de emotii sau chiar reamintirea unor sentimente sau retrairea unor experiente de mult uitate. Fiecare pacient este unic, fiecare corp are propriul sau sistem de a colecta experientele prin care a trecut, astfel ca fiecare sesiune de tratament va fi diferita.

Rezultatul final va fi un sentiment coplesitor de bunastare, precum si senzatia ca te-ai descoperit, te-ai vazut la nivel interior, la nivel de sine. Fizic, rezultatul este o senzatie de libertate in propriul corp si o perceptie mai clara a ceea ce sinele are nevoie pentru ca pacientul sa se vindece.

Efectele fiind atat de variante, recomandarea este ca dupa tratament sa nu fii nevoit sa pornesti catre o activitate solicitanta, cum ar fi un drum lung, o sedinta ori o reuniune de familie imediat dupa ce parasesti cabinetul, pentru a avea timp sa te reintegrezi in ritmul cotidian si pentru a putea procesa schimbarile produse.

Dr. Gabriela Paula Florea (Sbarna)
www.holistichealing.ro