Acupunctura si problemele curente in sarcina

Generalitati

O femeie se asteapta ca in momentul in care devine gravida sa apara niste schimbari in corpul ei. Deunazi vorbeam cu o viitoare mamica si ea imi spunea cu o usoara parere de rau ca desi se apropie de luna a treia nu are nici pofte, nici greturi, nici senzatia de urinat mai des, nici nimic. Ideea ca aceste neplaceri sunt inerente sarcinii este destul de adanc inradacinata in mentalitatea noastra.

Mai mult decat atat, au ajuns sa fie „placute” sau chiar „dorite” caci semnaleaza ca persoana este insarcinata. Acest mod de gandire nu poate fi posibil decat daca asociem aceste fenomene cu o stare de normalitate a gravidei. In perspectiva medicinii chineze/ acupuncturii acestea nu sunt in nici un caz un semn de sanatate. Nu te speria! Nu esti „bolnava” daca le ai!

Ele sunt doar semne care sugereaza faptul ca acolo pe undeva exista un dezechilibru care face ca lucrurile sa nu mearga tocmai struna. Ia gandeste-te: nu ar fi mult mai placut si comfortabil sa ai o sarcina care merge brici, copilul e sanatos, tu esti sanatoasa, si nu simti nimic deosebit pe parcursul sarcinii? Nu e S.F., chiar se poate, si chiar se poate si pentru tine, chiar daca ai avut probleme de acest gen – poti scapa de ele cu acupunctura.

Greata matinala

Un clasic in viata – greata matinala este probabil cel mai cunsocut semn de graviditate. Si desi pentru mamicile care abia asteapta cele doua liniute roz de pe testul de sarcina, greata matinala este un factor care confirma inca odata sarcina, parca e totusi de preferat sa te simti bine, nu?

In acupunctura greata matinala se explica prin faptul ca in momentul in care apare copilul, anumite canale energetice (Chong Mai si Ren Mai) care au roluri diferite in sarcina si inafara ei, nu se adapteaza cum ar trebui conditiei de gravidie, si atunci apare ceea ce se numeste Qi rebel in acestea. Adica in loc ca energia sa se duca in jos in aceste canale, ea se duce in sus – datorita noului obstacol reprezentat de sarcina – si ducandu-se in sus, determina aparitia greturilor, deoarece Chong Mai are legatura stransa cu stomacul.

De ce sunt matinale? Probabil fiindca dimineata intre orele 7 si 9 energia stomacului este la apogeu, iar cand exista un blocaj (daca ni-l imaginam ca pe un baraj) acesta va fi mai manifest cand debitul de apa (energie) este mai mare decat cand este mai mic. Oricum, ce e sigur este ca greata matinala se poate rezolva in cele mai multe cazuri foarte usor cu acupunctura, si asta fara nici un fel de efecte secundare sau pericol pentru copil sau mama.

Constipatia, arsurile din stomac si varicele

Acestea trei sunt probleme de obicei cauzate de cresterea fatului care incepe sa ocupe un spatiu din ce in ce mai important in burta mamei si apasa pe organele interne. Presiunea pe colon face ca tranzitul intestinal sa incetineasca, in special daca mama avea o predispozitie pentru constipatie inca dinainte de sarcina. Arsurile din stomac si pe gat sunt tot consecinta presiunii crescute intraabdominale.

Stomacul este presat de fatul care creste si astfel creste presiunea de pe sfincterul cardia (o supapa care nu lasa mancarea sa vina inapoi pe gat). Daca acea presiune este prea mare, sau daca sfincterul are un tonus mai slab, pot aparea aceste arsuri. Ca si la constipatie, daca persoana are o predispozitie catre arsuri, acestea sunt mai probabil sa fie agravate de sarcina.

Varicele – de obicei vulvare, dar si gambiere – apar ca urmare a cresterii presiunii din venele intraabdominale (vena cava inferioara) si ca urmare a unei intoarceri venoase deficitare (sangele ajunge cu greutate inapoi la inima) si atunci se aduna in vene daca nu poate merge mai departe.

Daca peretele venos este mai slab, se dilata si asa apar varicele. Chiar daca de multe ori varicele din sarcina nu „raman”, adica dupa sarcina se rezolva, pot fi suparatoare, si mama ar putea fi reconfortata daca ele ar disparea chiar si in timpul sarcinii. Din fericire acest lucru este posibil cu acupunctura.

Durerile de spate din sarcina

Desi acupunctura este foarte putin cunoscuta la noi spre deosebire de tarile industrializate, in cea mai mare parte a cazurilor oamenii care au auzit de acupunctura au auzit de ea in legatura cu durerile de spate. Intr-adevar, acupunctura este excelenta in a trata dureri de spate acute sau cronice, indiferent de provenienta lor. Contrastul cu medicina vestica este puternic, aceasta din urma fiind de obicei neputincioasa in fata acestor afectiuni deloc grave dar extrem de neplacute.

La fel cum acupunctura rezolva durerile de spate in general, le rezolva si pe cele din sarcina. Daca de foarte multe ori durerile de spate se datoreaza ridicarii unor greutati mai mari decat poate persoana respectiva sa duca, in sarcina durerile de spate se datoreaza unei greutati care timp de 9 luni tot creste. In plus, din cauza burtii crescande poate aparea si o pozitie usor modificata a coloanei fata de pozitia in care gravida ar sta in mod normal.

Postura modificata predispune la aparitia durerilor de spate. De asemenea, cresterea semnificativa a sanilor poate genera o greutate semnificativa aditionala asupra toracelui, care poate si ea cauza dureri de spate toracale. Acupunctura ca metoda terapeutica pentru durerile de spate din sarcina are marele avantaj ca nu are efecte secundare care sa dauneze mamei sau fatului.

Depresia in sarcina

Sunt bine cunoscute efectele emotionale ale sarcinii asupra femeii. Sarcina este un factor de stres pentru ambii parteneri de cuplu deoarece rolurile lor se schimba cel putin pentru moment si accentul se pune din acel moment pe altceva. Aceste schimbari produc un stres care se adauga la schimbarile hormonale normale ale femeii, schimbari care o fac sa fie mai imprevizibila, mai emotionala, etc.

In afara de aceste fluctuatii mai mult sau mai putin normale, mai poate aparea depresia. Depresia in sarcina e legata in special de nastere, deoarece mama poate ramane atasata de a purta in pantece copilul, iar a ii da nastere inseamna sa nu mai aiba acel privilegiul. Schimbarea pozitiva care a reprezentat-o noul rol de mama trece acum la alt nivel, care insa poate fi perceput in mod negativ de mama si acest lucru pe fondul emotional sensibil si hormonal poate determina aparitia depresiei.

De multe ori insa, depresia propriu-zisa vine dupa nastere, cand apar alte schimbari hormonale si o alta etapa incepe, cand atat din punct de vedere fizic cat si emotional rolul mamei se schimba. Schimbarile din timpul sarcinii care in vest sunt percepute ca fiind normale, de acceptat pur si simplu ca fiind „cursul natural al lucrurilor”, in medicina orientala sunt percepute ca manifestari ale unor patologii preexistente care au fost aduse la suprafata de sarcina, sau niste patologii determinate de o adaptabilitate scazuta a corpului la modificarile ce tin de sarcina.

In ambele cazuri, marea majoritate a discomforturilor din sarcina pot fi tratate cu succes. In cazurile usoare acestea sunt simple discomforturi trecatoare, in alte cazuri insa sunt probleme serioase care odata aparute uita sa plece cand s-a nascut copilul. Din punctul de vedere al medicinii orientale, o buna parte a problemelor aparute dupa nastere se datoreaza lipsei de „Sange”.

Utilizez aici un concept care in mare parte se suprapune cu notiunea vestica de sange, dar care in acupunctura mai are si alte functii. Aceasta lipsa de sange se poate manifesta nu doar prin depresie ci si printr-o multitudine de alte simptome: amorteli in membre, somn modificat (agitat, superficial, inabilitatea de a adormi usor, insomnii), ameteala, zgomote in urechi (tinitus), palpitatii, vedere neclara, etc.

Acupunctura incurajeaza corpul sa se vindece singur, si in cazul acesta sa inlocuiasca „Sangele” pierdut. Ca urmare toate aceste simptome se pot vindeca relativ usor si fara efecte secundare, deoarece exista un algoritm de diagnostic si tratament in care aceste simptome pot fi intelese si tratate cu succes. In medicina vestica nu exista o explicatie clara si satisfacatoare care sa ne dea posibilitatea sa tratam aceste afectiuni mai mult decat simptomatic in unele cazuri, iar in altele nu exista nici un fel de tratament.

Stimularea lactatiei

Multe mame se vad in postura frustranta de a nu isi putea alapta copilul – frustrare accentuata cateodata de privelistea altor mame din maternitati care au destul lapte pentru odorul lor si pentru inca doi pe langa el. Mai mult, mamele din ziua de azi tind sa se informeze mai mult decat cele din trecut si din ce in ce mai multe afla ca alaptarea cu lapte de mama direct de la san este mult mai benefica decat cea cu surogate precum laptele praf.

Si totusi, ce e de facut daca nu ai lapte? Sau ce se intampla daca ai lapte, ai sanii angorjati si umflati si durerosi, dar laptele nu iese? Nu sunt probleme grave de sanatate, dar sunt extrem de neplacute cateodata. Acupunctura ofera aici niste solutii simple si eficiente. Exista anumite puncte cunoscute pentru efectul lor de a stimula secretia si ejectia laptelui, care stimulate au efecte foarte rapide si rezolva problema.

Totul este sa dai de cineva care sa stie aceste puncte si sa te poata invata cum sa le folosesti daca ai aceasta problema. In vest, aceasta abordare ar face parte dintr-o ingrijire mai complexa oferita de moase. Multe moase in vest invata partea de acupunctura specializata pe sarcina si ingrijirea gravidei deoarece cu niste informatii foarte simple poti obtine rezultate impresionante in calmarea sau eliminarea unor discomforturi sau probleme ce tin de sarcina.

La noi din pacate acupunctura este prea putin dezvoltata ca sa avem „specialisti” in sub-ramuri ale acupuncturii, dar daca ai noroc de cineva care stie, sau macar care stie unde sa caute informatia, aceste mici discomforturi se pot regla usor si rapid!

Concluzie

Nu crede ca sarcina este o condamnare la niste neplaceri „prin care toata lumea trebuie sa treaca”. Unele gravide nu au aceste neplaceri fara sa faca nimic. Daca insa tu nu esti una din ele, trebuie sa stii totusi ca exista solutii naturale si fara efecte secundare care sa iti dea comfortul unei vieti obisnuite in conditiile unei sarcini normale si sanatoase. In occident partea cu acupunctura pentru gravide este de multe ori preluata de moase care au facut cursuri specializate pe asa ceva.

Accesul la asemenea proceduri este o optiune deschisa tot timpul acolo. La noi aceste lucruri sunt cunoscute atat de putin (cum e de altfel si acupunctura in general – ce sa mai zicem de subspecializari) incat mamele nici nu stiu ca exista. Asta este rolul acestui articol – ca voi sa aflati ca se poate sa va simtiti bine in timpul sarcinii! Asa ca... bucurati-va de acea minune mica ce creste in voi, fara discomforturi!

Dr. Octavian Sbarna - Acupunctor