Mierea, intrebuintari medicinale

Generalitati

Ca medicament, mierea are o istorie foarte lunga. Egiptenii antici foloseau mierea ca fluid pentru imbalsamare si ca pansament pentru rani. In prezent, foarte multi oameni apeleaza la miere pentru proprietatile sale antibacteriene si antiinflamatorii. Unii practicieni de medicina alternativa considera mierea una dintre cele mai bune remedii naturale pentru o gama larga de afectiuni.

Cu toate acestea, din punct de vedere stiintific, beneficiile mierii pentru sanatate nu au fost inca dovedite - cu exceptia proprietatilor sale de accelerare a vindecarii ranilor si de calmare a tusei.

Beneficiile mierii

- Consumul de miere poate avea un efect pozitiv in reducerea factorilor de risc pentru bolile de inima. Concret, se pare ca mierea reduce valorile proteinei C reactive si poate avea un efect minor asupra glucozei din sange, a insulinei, precum si asupra nivelurilor de lipide, mai ales in cazul persoanelor hiperglicemice.

- Mierea poate contribui la diminuarea edemelor. Prin urmare, poate fi util sa aplicati miere pe zona leziunilor cutanate meningococice aflate in stadii incipiente. In plus, rapoartele stiintifice sustin ca mierea este eficace in tratamentul gangrenei, reducand numarul amputatiilor in cazul septicemiilor meningococice. Atunci cand este aplicata pe arsuri, mierea poate reduce marimea cicatricelor.

- Unele studii de laborator sugereaza ca mierea are potentialul de a ameliora si a estompa simptomele care se manifesta la persoanele alergice la polen. Parerile sunt impartite: chiar daca exista alergeni in miere, este posibil ca acestia sa nu aiba niciun efect, deoarece alergenii sunt distrusi de acizii din stomac. De aceea nu se va declansa niciun raspuns imunologic. Totusi, sunt necesare studii mai ample in aceasta directie.

- Mierea poate fi utilizata pentru tratarea infectiilor care pot sa apara in cazul a diverse tipuri de leziuni. Acestea includ arsuri, ulcere venoase ale picioarelor, ulcere ale picioarelor de etiologie mixta, abcese, furuncule, sinusuri pilonidale, rani infectate cauzate de operatii la nivelul membrelor inferioare si infectii neonatale postoperatorii.

In multe dintre aceste cazuri, mierea a fost folosita pentru a vindeca ranile pacientilor care nu au raspuns pozitiv la tratamentele conventionale cu antibiotice si antiseptice.

Mierea hidrateaza pielea si permite regenerarea si cresterea celulelor pielii, la suprafata plagii, prevenind deformarea pielii.

- Mierea de albine si diabetul. Chiar daca mierea este naturala, nu este mai buna decat zaharul alb sau brun, pentru persoanele cu diabet zaharat. De fapt, o lingurita de miere are mai multe glucide si calorii decat o lingurita de zahar alb sau brun.

Mierea contine minerale si vitamine care in cazul ei au proprietati antioxidante - cu cat este mai inchisa la culoare, cu atat este mai mare si concentratia de antioxidanti. Cu toate acestea, daca suferiti de diabet zaharat, trebuie sa fiti atenti la consumul de carbohidrati si calorii.

- Siropul pe baza de miere de hrisca este folosit pentru a usura simptomele de raceala. Expertii sustin ca acest sirop reduce inflamatia membranelor si calmeaza tusea - argumente sustinute de mai multe studii. Daca suferiti de raceala, aportul de sirop pe baza de miere va ajuta la lupta impotriva infectiilor.