Cum sa va imbunatatiti starea de spirit si metabolismul

Generalitati

Prin efectuarea unor modificari in dieta dumneavoastra, va puteti imbunatati starea de spirit si puteti sa va stimulati metabolismul. Beneficiile sunt uriase: o buna dispozitie va va ajuta sa urmati cu mai mare usurinta o dieta sanatoasa, veti fi mai energici si va va creste autostima.

Printre cele mai simple solutii ar fi: consumul unei cantitati suficiente de apa, un somn odihnitor cu o durata de cel putin 8 ore in fiecare noapte si gasirea de timp liber pentru placerile si hobby-urile dumneavoastra. Totusi, puteti face si alte lucruri care sa va schimbe in bine starea de spirit si sa va accelereze metabolismul, mai ales cand aveti nevoie de un impuls.

Stimularea metabolismului

Metabolismul are rolul de a descompune substantele chimice, de a ajuta organismul sa absoarba nutrientii necesari si de a elimina toxinele. Rezultatul final al tuturor acestor procese este arderea de grasime corporala.

Rata metabolica a unei persoane poate fi afectata de prezenta unei tulburari genetice sau poate incetini odata cu inaintarea in varsta. Functionarea necorespunzatoare a metabolismului poate duce la aparitia obezitatii, a deficitului de vitamine, a oboselii etc.

- O dieta nesanatoasa sau necorespunzatoare este cauza principala pentru un metabolism lent. Este important sa stiti cum sa va planificati mesele si gustarile pentru a beneficia de energie pe parcursul intregii zile, fara a face excese alimentare.

La fel de important este sa nu omiteti vreuna dintre mesele principale ale zilei. Altfel, nivelul de zahar din sange va fi scazut, iar principalele consecinte vor fi starea de oboseala si letargia. Mentineti-va energia in limite normale prin consumul de cantitati mici de alimente, pe parcursul intregii zile. Indicat ar fi, pentru a pastra un echilibru intre starea de spirit si metabolism, sa mancati la fiecare trei ore, produse alimentare bogate in fibre, proteine si carbohidrati complecsi.

- Pentru a accelera metabolismul trebuie sa beti suficiente lichide. Apa va mentine organismul hidratat si va indeparta toxinele daunatoare. Deshidratarea va va face sa va simtiti letargici si obositi. Consumati opt pahare cu apa pe zi.

- Evitati consumul de carbohidrati rafinati (cafeina, alcool), sare si aditivi alimentari. Oricare dintre acestia, mai ales consumati in cantitati mari, pot reduce eficienta metabolismului. Dupa ce consumati astfel de produse alimentare, valorile glucozei din sange vor creste si apoi vor scadea brusc, iar nivelul dumneavoastra de energie va ramane scazut. Incercati sa evitati sa perturbati echilibrul alimentar prin excese.

- Urmati un regim alimentar echilibrat. Incercati sa combinati in mod corespunzator, pe parcursul unei zile, proteinele, carbohidratii si grasimile sanatoase, pentru a va bucura de energie toata ziua. Mancati multe cereale integrale, fructe, legume, dar si alimente care contin proteine.

- Alimentele care contin anumite substante (cum ar fi triptofanul) au rolul de a creste nivelul de serotonina din creier, amplificand starea generala de bine, optimismul si buna dispozitie. Printre acestea se numara bananele, caisele uscate, nucile, avocado, semintele de floarea soarelui, semintele de dovleac etc. Grasimile polinesaturate Omega 3 ajuta la imbunatatirea starii de spirit si reduc anxietatea si depresia. Acestea se gasesc in somon, macrou, nuci si seminte.