Amenoree-Galactoree

Generalitati

Schimbarea stilului de viata, alimentar, reducerea stresului sau a exercitiilor fizice pot duce la reaparitia menstruatiei. Amenoreea este absenta menstruatiei. Insa in aceasta perioada de absenta a ciclului menstrual, ovulatia poate continua. Deci, instalarea unei sarcini este posibila. Galactoreea este secretia de lapte prin mamelon, in afara peiroadei de alaptare a copilului la san. Poate fi permanenta sau intermitenta, aparuta spontan sau dupa stimularea mamelonara. Aceasta nu este o afectiune, ci un semn al unei alte boli.

Galactoreea afecteaza in general femeile insa, poate surveni si la barbati sau la nou-nascuti. Sindromul amenoree-galactoree este caracterizat prin disparitia ciclului menstrual si aparitia secretiei lactate a sanului, in lipsa graviditatii. Cauza este secretia anormala de prolactina, hormonul care determina secretia lactata din timpul sarcinii si alaptarii.

De ce si cand menstruatia se opreste?

Cauzele sunt multiple. Sarcina este cea mai cunoscuta. Dar in afara acesteia, mai sunt si alte motive deloc de neglijat: alaptarea, stresul (reducerea stresului duce de obicei la aparitia menstruatiei), dietele drastice, anorexia, bulimia, exercitiile fizice intense, contraceptivele, antidepresivele, antipsihoticele, lipsa secretiei de estrogeni, chimioterapia, disfunctiile tiroidiene, sindromul ovarului polichistic (acesta poate duce si la cresterea fluxului menstrual), adenomul hipofizar (tumora benigna a glandei hipofize).

Tratamentul depinde de cauza. Cateodata schimbarea stilului de viata, alimentar, reducerea stresului sau a exercitiilor fizice pot duce la reaparitia menstruatiei. Oricare ar fi cauza, prezentarea la medic este obligatorie

De ce si cand apare secretia de lapte in lipsa graviditatii?

La femei, galactoreea poate fi determinata de stimularea excesiva a glandelor mamare, medicamente, tulburari ale hipotalamusului, tulburari ale glandei pituitare. Singurele situatii fiziologice normale de secretii ale sanului sunt: secretia de la sfarsitul primului trimestru de sarcina, secretia dupa avort in luna mare, secretia lactata propriu-zisa care se instaleaza la 2-5 zile de la nastere.

La barbati, se asociaza cu disfunctia erectila, cu lipsa dorintei sexuale datorate deficientei de testosteron (hipogonadismul masculin). La nou-nascuti apare din cauza nivelului ridicat de estrogen care a patruns prin placenta in sange. Secretiile care ar trebui sa ne puna pe ganduri sunt cele anormale, patologice.

Acestea pot fi transparente, sangvinolente, purulente sau secretii asemanatoare laptelui. Secretiile sangvinolente apar la un singur san si sunt produse de formatiuni tumorale benigne, de la nivelul canalului de excretie a laptelui sau de cancere. Atentie! In aceste cazuri riscul de cancer este mare!

Autor: Alice Flavion
Sursa: Revista Glandele Endocrine