Hipertensiunea arteriala – de la teorie la practica

Al doilea Curs National de Management al Bolnavului hipertensiv – Actualitati in diagnostic si Tratament, editia Bucuresti

Bazate pe informatii de ultima ora si sustinute de reputati speakeri in domeniu, cursurile C.O.M.B.A.T abordeaza problematica hipertensiunii arteriale in directa legatura cu diabetul zaharat, boala cerebrovasculara sau sarcina, precum si tehnicile actuale de masurare a tensiunii arteriale si semnificatia variabilitatii acesteia.

Societatea Romana de Hipertensiune da startul celui de-al doilea curs C.O.M.B.A.T - Cursul National de Management al Bolnavului hipertensiv – Actualitati in diagnostic si Tratament, organizat vineri, 18 ianuarie 2013, la Hotel Novotel, Bucuresti. Directori de curs vor fi: prof. univ. dr. Maria Dorobantu si prof. univ. dr. Eduard Apetrei.

”In Romania, 62% din decesele inregistrate sunt cauzate de boala cardiovasculara. Sistemul medical se confrunta cu o problema de sanatate publica care trebuie tratata cu maxima seriozitate si profesionalism. Acest curs vine in sprijinul medicilor, oferindu-le cele mai noi date despre diagnosticarea si tratamentul corect al hipertensiunii arteriale. incurajati de numarul mare de participanti din cadrul primul curs organizat la Pitesti, continuam si in acest an sa prezentam cadrelor medicale politicile sanitare adecvate de depistare precoce si tratament adecvat al acestei patologii”, a declarat prof. univ. dr. Maria Dorobantu, presedintele Societatii Romane de Hipertensiune.

Specialisti in domeniu se reunesc cu aceasta ocazie, pentru a dezbate legatura dintre hipertensiunea arteriala si diabetul zaharat, boala cerebrovasculara sau sarcina, precum si tehnicile actuale de masurare a tensiunii arteriale si semnificatia variabilitatii acesteia.

Programul va debuta cu sesiunea moderata de prof. univ. dr. Maria Dorobantu care subliniaza importanta tehnicilor actuale de masurare a tensiunii arteriale. Utilitatea masurarii automate ambulatorii va fi evidentiata prin prezentarea unui caz clinic sustinut de dr. Ana Fruntelata, urmat apoi de comentariile prof. univ. dr. Eduard Apetrei.

Dr. Elisabeta Badila va prezenta variabilitatea tensiunii arteriale prin ilustrarea unui caz clinic, urmat de sesiunea de comentarii si discutii sustinuta de prof. univ. dr. Maria Dorobantu. Metodele de interpretare a traseelor de monitorizare ambulatorie a tensiunii arteriale vor fi prezentate in cadrul unei sesiuni interactive de dr. Oana Tautu.

Sesiunea moderata de prof. univ. dr. Ion Bruckner, “Consecintele asocierii hipertensiunii arteriale cu diabetul zaharat” va avea la baza un studiu de caz ilustrat de dr. Monica Baluta. Comentariile aferente acestui subiect vor fi punctate de prof. univ. dr. Marius Vintila.

Impactul hipertensiunii arteriale asupra unui pacient dializat va fi subliniat dr. Viorica Bumbea, prin prezentarea unui caz clinic. Comentariile pe tema HTA la pacientul dializat vin din partea prof.univ.dr. Mircea Penescu, in sesiunea moderata de conf.univ.dr.Cristian Serafinceanu.

Cea de-a doua parte a programului va debuta cu prezentarea de cazuri clinice sustinute de dr. Raluca Nistor si dr. Cornelia Predescu, legate de hipertensiunea arteriala si AVC ischemic acut si hemoragic. Prof. univ. dr. Ovidiu Bajenaru si conf. dr. Cristina Tiu vor discuta si comenta pe marginea acestora.

Dr. Daniela Bartos va modera sesiunea despre riscurile si metodele de tratament a hipertensiunii arteriale in timpul sarcinii, urmand apoi o prezentare detaliata prin ilustrarea unui caz clinic de catre dr. Roxana Darabont. Comentariile pe seama acestui subiect vor fi expuse de prof. dr. Mircea Cinteza.

Finalul programului va fi marcat de o sesiune de discutii pe seama tuturor subiectelor dezbatute in cadrul cursului.