Cea mai buna dieta pentru persoanele cu boala pulmonara obstructiva cronica

Generalitati

Boala pulmonara obstructiva cronica este o boala progresiva (se poate agrava in timp), care provoaca dificultati de respiratie. Aceasta conditie cauzeaza obstructii de lunga durata ale cailor respiratorii, care apar in urma bronsitelor cronice sau emfizemelor.

In prezent, milioane de oameni sunt diagnosticati cu boala pulmonara obstructiva cronica. Alte persoane pot avea aceasta boala fara sa stie macar ca o au, iar de multe ori simptomele se agraveaza in timp si pot limita capacitatile bolnavului de a finaliza activitatile de rutina. Boala pulmonara obstructiva cronica va poate impiedica sa faceti chiar si lucruri de baza, cum ar fi mersul pe jos, gatitul sau auto-ingrijirea.

De cele mai multe ori boala pulmonara obstructiva cronica este diagnosticata la adultii de varsta medie sau la persoanele in varsta. Afectiunea nu se transmite de la o persoana la alta. Boala pulmonara obstructiva cronica nu poate fi tratata, iar medicii nu stiu cum sa inverseze deteriorarea cailor respiratorii si a plamanilor. Cu toate acestea, tratamentele si modificarile in stilul de viata pot ajuta bolnavii de boala pulmonara obstructiva cronica sa se simta mai bine, sa fie mai activi si pot incetini progresia bolii.

Recomandari dietetice pentru a ameliora boala pulmonara obstructiv cronica

Persoanele cu boala pulmonara obstructiva cronica trebuie sa faca o serie de modificari pentru a-si conserva energia organismului, pentru optimizarea functiei pulmonare. Cei care au aceasta conditie trebuie sa adopte un plan alimentar sanatos si trebuie sa isi mentina o greutate corporala normala. De asemenea, acestia trebuie sa acorde o atentie sportia la semnele si simptomele bolii. Iata cateva sfaturi despre cum sa alcatuiti si sa urmati o dieta sanatoasa in cazul in care suferiti de boala pulmonara obstructiva cronica.

- Mancati legume si fructe. Fie ca sunt congelate sau proaspete, fructele si legumele sunt o necesitate pentru un organism sanatos. Aceste produse alimentare ofera substante nutritive esentiale, cum ar fi o varietate mare de vitamine, inclusiv vitamina A (care a fost asociata cu imbunatatirea simptomelor bolii), minerale si antioxidanti (antioxidantii au proprietati antiinflamatorii).

In plus, fructele necesita rareori vreun fel de pregatire sau prelucrare. Daca aveti un nivel de energie scazut, optati pentru legume congelate deja taiate, pentru a simplifica pregatirea meselor.

- Consumati alimente bogate in fibre. Fasolea, mazarea, leguminoasele si alte alimente bogate in fibre sunt importante pentru oameni in general si, in mod special pentru cei cu boala pulmonara obstructiva cronica.

Majoritatea alimentelor ce contin fibre sunt bogate si in zinc, un mineral esential pentru dieta celor cu boala pulmonara obstructiva cronica. Cercetarile arata ca asimilarea unei cantitati zilnice optime de zinc poate ajuta la ameliorarea simptomelor bolii.

Aportul zilnic recomandat este de 11 mg pentru barbati si 8 mg pentru femei. Printre alimentele care contin fibre si zinc, de departe cele mai acesibile sunt diferitele soiuri de fasole. Daca energia dumneavoastra este limitata puteti opta pentru conservele de fasole (in acest caz este important sa alegeti variantele care contin cat mai putin sodiu).

- Cresteti aportul de vitamina D. Exista numeroase dovezi stiintifice care au confirmat ca deficitul de vitamina D contribuie la inrautatirea manifestarilor intalnite in boala pulmonara obstructiva cronica.

In mod normal, organismul produce singur viamina D cu ajutorul soarelui, dar multi bolnavi cu boala pulmonara obstructiva cronica se expun insuficient la lumina solara (mai ales cei la care boala este intr-un stadiu avansat, care au niveluri de energie foarte scazute si nu pot iesi prea mult in aer liber).

Consumati alimente care sunt fortificate cu vitamina D - in special produse lactate si cereale ambalate), precum si peste gras, cum ar fi somon, macrou si ton. De asemenea, puteti lua suplimente de vitamina D. Discutati cu medicul dumneavoastra, pentru ca acesta este cel mai in masura sa stabileasca daca nivelul de vitamina D din organism este scazut si daca puteti lua, in conditii de siguranta, orice fel de suplimente vitaminice.

- Mentineti un aport echilibrat de proteine. Muschii si tesuturile corpului sunt compuse din proteine. Expertii cred ca nevoia de proteine poate creste pe masura ce oamenii imbatranesc.

Este important ca persoanele cu boala pulmonara obstructiva cronica sa consume zilnic cel putin doua surse de proteine sanatoase pentru a ajuta la mentinerea tonusului muschilor care alcatuiesc sistemul respirator. Cele mai bune surse de proteine includ lapte, oua, branza, carne, peste, carne de pasare, nuci, fasole si mazare.

Inainte de a urma orice fel de dieta este important sa consultati medicul specialist pentru a avea acordul acestuia. In cazul in care stadiul in care se afla boala pulmonar obstructiv cronica nu este unul avansat si, daca medicul nu v-a impus restrictii alimentare, puteti urma si urmatoarele sfaturi dietetice:

Exemplu de plan alimentar zilnic pentru persoanele cu boala pulmonara obstructiva cronica: