Simptome orale care nu trebuie ignorate

Generalitati

Daca faceti vizite regulate la dentist, probabil ca nu va faceti griji in privinta sanatatii dumneavoastra orale. Acest lucru nu inseamna ca nu trebuie sa fiti constienti de anumite simptome orale - lucru valabil mai ales pentru cei dintre dumneavoastra care lasa sa treaca o perioada mai lunga de timp intre vizitele la medicul dentist.

Aproape 9 din 10 boli (altele decat bolile sistemului digestiv) pot provoca manifestari orale. Acest lucru pune medicul dentist in postura de a fi primul care descopera posibile boli serioase care se manifesta si prin simptome prezente la nivelul cavitatii bucale. De aceea, este atat de important sa mergeti la medicul dentist de cel putin doua ori pe an.

Semne si simptome orale care necesita atentie medicala

O sensibilitate crescuta la rece si cald

Odata ce cariile dentare trec de smalt si ajung in interiorul dintelui (care contine nervi si vase de sange) apar si simptome notabile, cum ar fi sensibilitatea crescuta la alimentele calde sau reci. In cazul in care se intampla acest lucru, trebuie sa va programati o vizita la medicul dentist pentru a trata cat mai repede cariile.

Sensibilitatea orala la cald si rece ar putea fi, de asemenea, un semn al unor probleme mai putin serioase, cum ar fi scrasnitul dintilor sau bruxismul - de care este posibil sa nu fiti constienti daca se intampla in special in timpul somnului - sau al unei carii mai mici ce necesita atentie. Indiferent de caz, sensibilitatea orala la unele alimente calde sau reci trebuie mentionata medicului dentist.

Dureri de gura sau maxilar

Durerile de la nivelul gurii sau maxilarului sunt adesea un semn de stres. Stresul poate contribui la o serie de tulburari fizice si mentale. Medicul dentist va poate ajuta sa identificati sursa durerilor de maxilar, care sunt adesea cauzate de conditii simple si tratabile, cum ar fi durerile de dinti, probleme ale sinusurilor sau boli gingivale.

Este important de stiut ca durerea sau disconfortul la nivelul maxilarului poate fi semnul unui atac de cord iminent. Stiind acest lucru si cunoscand si celelalte manifestari ale atacului de cord (mai ales daca stiti ca sunteti expusi acestui risc), acordati atentie acestei manifestari si cereti ajutor medical de urgenta in cazul in care durerea de maxilar nu se amelioreaza rapid.

Respiratie urat mirositoare

Aproape oricine experimenteaza respiratia urat mirositoare, dar periajul dentar (inclusiv periajul limbii) si folosirea atei dentare ar trebui sa amelioreze situatia. Ce se intampla atunci cand toate acestea au fost facute si totusi, mirosul respiratiei ramane tot unul respingator? Acest lucru ar putea indica prezenta unor boli gingivale avansate, asa ca este importat sa mergeti la medicul dentist.

De cele mai multe ori respiratia urat mirositoare este cauzata de consumul anumitor alimente care fac parte din dieta dumneavoastra. Ceapa, usturoiul si unele condimente picante pot determina aparitia unui miros urat al respiratiei, ce va persista cateva ore dupa consum. In plus, persoanele care au diabet zaharat, au o dieta bogata in proteine sau sunt alcoolice, tind sa aiba o respiratie cu un miros dulceag (ca de fructe), din cauza unei condittii metabolice numite cetoacidoza.

Dureri de dinti

Durerile persistente de dinti indica, in general, o problema serioasa. Alte simptome asociate cu durerile de dinti ar putea include sensibilitatea dintilor la atingere sau prezenta infectiilor la nivelul gingiei.

Trebuie sa tineti cont de faptul ca, indiferent daca durerile se estompeaza sau dispar dupa o zi sau doua, trebuie sa mergeti la dentist pentru un control amanuntit. Organismul poate lupta cu infectiile dentare, dar acest lucru nu inseamna ca le va si vindeca de la sine.

Inflamatii si sangerari la nivelul gingiilor

Gingiile care sangereaza sau sunt dureroase pot fi cauzate de boli gingivale. Bolile gingivale sunt adesea mai severe la persoanele cu afectiuni subiacente, cum ar fi diabetul zaharat, conditie ce reduce rezistenta organismului la infectii. Astfel, creste riscul inflamarii gingiilor din cauza bacteriilor care traiesc in placa dentara. Alte semne orale ale diabetului zaharat includ:

Modificari ale smaltului dintilor

Un smalt dentar translucent si erodat poate fi adesea semnul unei tulburari de alimentatie. Varsaturile excesive (in cazul bulimiei), pot duce la alte probleme de sanatate orala, inclusiv:

Gust acru sau acid in gura

Daca aveti frecvent un gust acru in gura (a nu se confunda cu respiratia urat mirositoare sau cetoacidoza) ar putea insemna ca suferiti de boala de reflux gastroesofagian, mai ales cand acest semn este insotit de simptome precum dureri in gat si piept sau raguseala vocii.

In afara problemelor dentare pe care boala de reflux gastroesofagian le poate cauza, aceasta conditie poate determina aparitia altor afectiuni mai serioase, precum ulcerul esofagian si inflamatia esofagului. Faceti teste suplimentare daca suspectati ca suferiti de boala de reflux gastroesofagian.

Rani sau excrescente anormale in gura si ulceratiile bucale

Este foarte important sa mergeti la medic imediat ce simtiti sau observati rani sau ulceratii anormale in cavitatea orala. Medicul trebuie sa examineze urgent astfel de semne orale.

Cancerul oral este printre cele mai raspandite forme de cancer si debuteaza, de cele mai multe ori, prin pete mici albe sau rosii, ori inflamatii in gura. Aceste simptome apar cel mai des la fumatori sau la persoanele care folosesc orice alta forma de tutun. Semnele care ar putea sugera prezenta cancerului includ:

Cancerul oral este o afectiune ce nu trebuie diagnosticata la domiciliu. Daca aveti oricare dintre aceste semne si mai ales daca sunteti si fumatori, mergeti imediat la un medic specialist in diagnosticare si ingrijire corespunzatoare.