Vitaminele din complexul B mentin sanatatea creierului

Generalitati

Intre primate, oamenii au creierul cel mai vulnerabil, iar odata cu varsta, ca toate organele corpului creierul uman “se micsoreaza”. Aceast fenomen cu consecinte neplacute asupra calitatii vietii persoanei (fiindca afecteaza memoria, atentia, si poate conduce chiar si la afectiuni neurodegenerative precum Alzheimer si Parkinson) are cauze multiple care tin de stilul de viata, de factorii genetici, dar si de dieta adoptata.

Potrivit PsichologyToday.com, exista dovezi ca vitaminele B din dieta joca un rol crucial in mentinerea sanatatii creierului. Explicatia este ca aceste vitamine sunt implicate in circuitul folatilor in organism, mai exact vitaminele B ajuta organismul sa metabolizeze proteinele pe care le ingeram in substante utile organismului, precum neurotransmitatorii (serotonina) si componente care mentin integritatea ADN-ului.

Dusmanul neuronilor, descoperit recent

Un aminoacid care se gaseste in sange, numit homociseina, are potential toxic pentru organism, dar este neutralizat in prezenta vitaminei B12 si a acidului folic. Ca urmare, alimentatia saraca in vitaminele B6, B12 sau in acid folic este cea mai frecventa cauza de hiperhomocisteinemie, exces de homocisteina care determina in organism efecte negative majore: ateroscleroza prin lezarea vaselor de sange si depunerea de colesterol pe artere, iar in timpul sarcinii, creste riscul de aparitie a defectelor de tub neural la fat.

Despre efectele nocive ale homocsteinei nu se stiau prea multe lucruri, dar specialistii estimeaza ca aceasta substanta, daca ajunge sa circule in cantitati mari in sange, este la fel de nociva pentru creier pe cat sunt fumatul si colesterolul marit, la un loc. Explicatia este ca, acumulata in sange, homocisteina contribuie la obturarea si la distrugerea vaselor sanguine, inclusiv a celor care alimenteaza creierul. De aceea se ajunge la deteriorarea functiilor cerebrale perecum memoria si atentia.

Mai mult, substanta poate avea si efect toxic asupra neuronilor. Studii recente au aratat ca exista o corelatie evidenta intre nivelul crescut de homocisteina, atrofia creierului si maladia Alzheimer. Mai mult decat atat, exista studii care sustin ca pe baza nivelurilor de homocisteina se poate prevedea viteza de progresie a acestei boli.

Vitaminele B prelungesc viata celulei nervoase


B-ComplexStudii citate de PsichologyToday.com arata ca vitaminele din grupul B reduc nivelul de homocisteina din sange. Astfel, acidul folic, numit si folat, adica vitamina B9, reduce nivelul homocisteinei cu 25%, iar vitamina B 12 reduce nivelul de homocisteina cu 7%. Si alte vitamine din spectrul B au efect pozitiv de reducere a nivelului homocisteinei, dar au fost mai putin studiate. Cert este ca in cadrul studiului OPTIMA, realizat de cercetatori de la Universitatea Oxford, s-a demonstrat ca homocisteina reduce rata de progresie a atrofiei cerebrale in cazul disfunctiilor cerebrale moderate, cu 53%.

Suplimentul alimentar B- Complex 100mg, 50 de capsule vegetale de la Secom are o formula completa de vitamine din grupul B in concentratii optime care ajuta la reducerea nivelului de homocisteina si la biosinteza fosfolipidelor, componente ale membranei celulei nervoase, cu rol in imbunatirea functiilor cerebrale. Vitaminele B continute de produsul B-complex ajuta la reducerea efectelor stresului, oboselii, amelioreaza simptomele depresiei, tulburarile de somn si echilibreaza iritabilitatea. De asemenea, echilibreaza nivelul de colesterol si de trigliceride prin stimularea sitezei hepatice de lecitina.

Vitaminele B imbunatatesc metabolismul acizilor grasi esentiali, metabolismul protidic si sinteza neurotransmitatorilor. Foarte important este ca aceste vitamine stimuleaza si hematopoieza, adica formarea de celule stem in maduva spinarii. De asemenea, vitaminele din spectrul B imbunatatesc circulatia sanguina prin efectul de reducere a homocisteinei si ajuta la echilibrarea tensiunii arteriale.