Sindromul de colon sau intestin iritabil

Generalitati

Sindromul de colon sau intestin iritabil este o boala care afecteaza colonul. Tulburarea este insotita de dureri de burta, crampe sau balonare, diaree sau constipatie. Sindromul de colon sau intestin iritabil este o afectiune de durata, dar exista o serie de lucruri pe care le puteti face pentru a reduce simptomele.

Manifestarile bolii se pot ameliora cu ajutorul tratamentului adecvat. Afectiunea nu este urmata de consecinte grave, cum ar fi boala inflamatorie intestinala sau cancerul de colon.

In cazul persoanelor care sufera de sindrom de colon sau intestin iritabil, anumite alimente, stresul, schimbarile hormonale si unele antibiotice pot declansa dureri sau alte simptome.

Se estimeaza ca sindromul de colon sau intestin iritabil afecteaza intre 10 si 15% din populatia globala. Cu toate acestea, mai putin de o treime dintre bolnavi apeleaza la medic pentru diagnosticare. Sindromul de colon sau intestin iritabilil este intalnit mai ales in cazul femeilor (procentul femeilor afectate de sindrom este aproape dublu fata de barbati) si se manifesta preponderent la persoanele mai tinere de 40 de ani.

Simptome

Semnele si simptomele sindromului de intestin iritabil pot varia mult de la o persoana la alta si de cele mai multe ori sunt asemanatoare cu cele ale altor boli. Cele mai frecvente simptome ale conditiei includ:

Cauze

Cauzele care determina aparitia sindromului de intestin iritabil nu sunt foarte clare. Cercetatorii cred ca o combinatie intre problemele de sanatate fizica si cea psihica influenteaza declansarea bolii. Posibilele cauze de sindrom de intestin iritabil sunt:

La multe dintre persoanele cu aceasta afectiune sunt prezente doar semne si simptome usoare ale sindromului de intestin iritabil. Cu toate acestea, unele manifestari pot fi extrem de neplacute. In unele cazuri, simptomele pot fi severe si nu se amelioreaza in urma tratamentului medical.

Diagnostic

De cele mai multe ori, medicii pot diagnostica sindromul de intestin iritabil doar prin luarea la cunostinta a simptomelor pacientului. Medicul va solicita bolnavului detalii despre alte boli sau afectiuni din trecut (intestinale sau de alta natura) si ii va face un examen fizic.

In unele cazuri pot fi necesare alte investigatii, cum ar fi analiza scaunului sau analize de sange. Aceste teste pot ajuta medicul sa excluda alte boli care pot sa provoace simptome asemanatoare cu cele ale sindromului de intestin iritabil.

Tratament

Desi nu exista niciun remediu specific pentru sindromul de intestin iritabil, manifestarile bolii pot fi ameliorate si controlate cu ajutorul: