Consumul de carbohidrati la bolnavii de diabet zaharat

Generalitati

Dieta unei persoane normale contine trei tipuri de nutrienti de baza: glucide, proteine si grasimi. O dieta sanatoasa pentru o persoana care sufera de diabet zaharat trebuie sa includa portii echilibrate de carbohidrati, proteine slabe si grasimi nesaturate, sanatoase.

Spre deosebire de proteine si grasimi, carbohidratii determina cresterea nivelurilor de glucoza din sange. Din acest motiv, in cazul bolnavilor de diabet este important sa se controleze ingestia de carbohidrati.

Carbohidrati recomandati

Consumul total de carbohidrati ar trebui sa fie impartit in 45-60 de grame la fiecare masa. Puteti include in dieta zilnica doua gustari, ce ar trebui sa contina intre 5-20 grame de glucide. Totusi, daca aveti de gand sa faceti activitate fizica dupa ce luati gustarea, aceasta poate fi compusa chiar si pana la 30 grame din glucide.

Daca veti manca aproximativ aceeasi cantitate de carbohidrati la fiecare masa, veti reusi sa mentineti sub control nivelul zaharului din sange. Dieta unei persoane diagnosticate cu diabet trebuie sa fie alcatuita din alimente bogate in nutrienti, care au putine calorii. Concentrati-va asupra fructelor proaspete, legumelor fara amidon, cerealelor integrale si a leguminoaselor. Alegeri excelente includ fructele de padure, citricele, legumele cu frunze verzi, rosiile, fasolea, orezul salbatic, orezul brun, faina de ovaz, pastele si painea facuta din faina integrala de grau.

Secretul il reprezinta controlul portiilor. Oricare din urmatoarele portii si alimente contin aproximativ 15 grame de carbohidrati:

Unele dintre produsele lactate contin carbohidrati: laptele, iaurtul, laptele batut, laptele condensat, laptele cu ciocolata etc. Fiecare portie din acestea furnizeaza organismului aproximativ 12 grame de glucide. Persoanele care sufera de diabet zaharat au un risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare si ar trebui sa consume mai ales lapte cu continut redus de grasimi sau degresat ori, produse pe baza de iaurt pentru a limita aportul de grasimi saturate. Grasimile saturate sunt cele care cresc nivelul de colesterol din sange - un factor important de risc pentru bolile de inima.

Alimentele bogate in amidon includ: mazarea, porumb, fasole de Lima, paste, orez, paine, biscuiti, cereale, fasole uscata, linte, ovaz si orz. Acestea sunt principala sursa de carbohidrati din dieta unei persoane. Specialistii recomanda sa se includa in dieta celor diagnosticati cu diabet zaharat, mai ales cereale integrale, care furnizeaza vitamine organismului si incetineste digestia, fiind evitata astfel cresterea brusca a valorilor zaharului din sange. Exemple de alimente care contin cereale integrale bogate in amidon includ: faina de ovaz, mei, hrisca, quinoa si orez brun.

Dulciurile sunt o alta sursa de carbohidrati care pot fi asimilati din dieta. Deserturile pot fi consumate de unele dintre persoanele bolnave de diabet, doar daca inlocuiesc o masa, pentru a se preveni valorile ridicate ale zaharului din sange.