Dieta asiatica

Generalitati

De mii de ani, oamenii care traiesc in Asia au urmat o dieta bazata pe vegetale, orez, legume si fructe proaspete. Spre deosebire de dietele occidentale, carnea este rareori felul de mancare principal al unei mese. Pestele este in schimb consumat destul de des. In multe dintre culturile asiatice, dieta este strans legata de practicile religioase si de traditie.

Dieta asiatica este extrem de sanatoasa. Persoanele din Asia care mananca traditional sunt unele dintre cele mai sanatoase din lume si traiesc o viata indelungata. Multe dintre bolile cronice care afecteaza culturile occidentale, cum ar fi bolile cardiovasculare, cancerul sau obezitatea, apar destul de rar in aceste culturi.

Secretul este moderatia. Dieta asiatica incurajeaza consumul echilibrat si moderat de alimente. In acest mod, se vor oferi organismului nutrientii necesari. La fel de important este un stil de viata sanatos in ansamblu, care va avea efecte pozitive asupra greutatii corporale si a bunastarii unei persoane.

Principiile dietei asiatice

1. Mancati o varietate de cereale

Orezul este considerat un aliment echilibrat si usor de asimilat de organism. Totusi, nu trebuie consumat la fiecare masa. Cea mai buna abordare este alternanta cu alte cereale, cum ar fi:

2. Legumele fierte sunt mai bune decat cele crude

Atunci cand consumati mancare rece si cruda, organismul trebuie sa o incalzeasca. Acest lucru solicita energia corpului si incetineste metabolismul. Cand mancati preparate gatite, scade presiunea asupra sistemului digestiv si creste biodisponibilitatea nutrientilor. Ar trebi sa consumati cat mai multe legume, de preferat la fiecare masa, cultivate local si organice. Fructele sunt benefice pentru organism, dar nu sunt la fel de valoroase ca legumele si ar trebui consumate cu moderatie.

3. Mancati regulat portii mici de proteine animale

Carnea nu ar trebui sa fie evitata si dieta asiatica recomanda ca aceasta sa se consume de doua ori pe saptamana aproximativ 100 g de:

4. Evitati produsele lactate

Produsele lactate nu fac parte din dieta asiatica, intrucat se considera ca acestea produc "mucus" in organism. Chiar daca lactatele contin calciu, acest beneficiu este depasit de prezenta cazeinei din proteine care extrage, de fapt, calciul din oase. Este mult mai indicat sa se obtina calciul prin consumul regulat de legume verzi.

5. Consumati ceai verde in fiecare zi

Ceaiul verde stimuleaza sistemul nervos, promoveaza arderea grasimilor si imbunatateste densitatea osoasa. Ar trebui sa consumati cel putin o ceasca de ceai verde pe zi.

6. Mentineti-va o atitudine echilibrata

Medicina chineza este un mod holistic de a privi modul in care latura mentala si emotionala interactioneaza cu corpul fizic. Este important sa se incurajeze atitudinea pozitiva si sa se creeze un echilibru al stilului de viata, in scopul de a se obtine o stare optima de sanatate.

7. Alimente recomandate

Printre alimentele recomandate de dieta asiatica se numara:

- orezul alb, fulgii de ovaz, quinoa, broccoli, morcovii, ceapa, ciupercile, dovleceii, conopida, sparanghelul, porumbul, cartofii, carnea de vita, somonul, puiul, ouale, tofu, laptele de soia, nucile si alunele, miso, maioneza, uleiul de susan, sosul de soia si ceaiul verde.