Dieta cu continut scazut de potasiu

Generalitati

Potasiul este un mineral care se gaseste in multe alimente. Acesta ajuta inima sa bata regulat, contribuie la mentinerea echilibrului de lichide in organism si permite functionarea corecta a muschilor si a nervilor. Corpul uman are nevoie in mod natural de potasiu, pentru a desfasura mai multe functii, printre care si contractia corespunzatoare a muschilor cardiaci.

Rinichii sunt principalele organe care se ocupa de controlul nivelului de potasiu din sange. Persoanele care utilizeaza anumite medicamente sau cele care sufera de boli renale cronice, trebuie sub indrumarea medicului, sa limiteze cantitatea de potasiu din dieta lor, pentru a pastra valorile normale ale acestui mineral.

De ce trebuie sa reduceti potasiul din dieta?

In mod normal, nivelul de potasiu din organism este echilibrat prin consumul de alimente care contin acest mineral. Excesul de potasiu este eliminat prin urina. Totusi, persoanele care au fost diagnosticate cu boli renale cronice nu pot elimina surplusul de potasiu prin urina, din cauza functionarii deficitare a rinichilor.

La aceste persoane, valorile de potasiu din sange pot deveni prea mari, cauzand o conditie numita hiperkaliemie. O dieta cu alimente care contin cantitati mai mici de potasiu poate reduce riscul dezvoltarii acestei conditii.

Nivelul de potasiu din sange este masurat prin prelevarea unei cantitati mici de sange din vena. Valorile normale ale potasiului se incadreaza intre 3,5- meq/L. O cantitate mai mare de 6 meq/L sau mai mica de 3 meq/L este considerata periculoasa. Potasiul din sange trebuie foarte bine controlat pentru a preveni aparitia de complicatii grave.

Hiperkaliemia nu produce, de obicei, simptome vizibile, pana cand nivelul de potasiu nu este 6 sau peste 6 meq/L. La aceste valori, se pot dezvolta complicatii periculoase, inclusiv aritmie, slabiciune musculara severa, paralizie sau chiar moarte subita.

De cat potasiu este nevoie?

In general, expertii recomanda o dieta care contine cel putin 4700 mg de potasiu pe zi. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor care sufera de boli de rinichi cronice-moderate, pana la severe sau care sufera de insuficienta renala acuta, ar trebui sa nu depaseasca 2700 mg de potasiu pe zi.

Ce ar putea include o dieta scazuta in potasiu

Un dietetician va poate ajuta sa alcatuiti un plan nutritional redus in potasiu. Un astfel de plan ar putea include:

Sfaturi suplimentare

Trebuie sa va asigurati ca cititi cu atentie etichetele produselor alimentare pentru a identifica sursele ascunse de potasiu, cum ar fi produsele alimentare preparate cu indulcitori artificiali.

De asemenea, este important sa nu consumati alimente care contin inlocuitori de sare. Acestia au rolul de a substitui continutul de sodiu cu potasiu, ceea ce ar putea avea efecte negative asupra nivelului de potasiu din sange. Folositi verdeturi si condimente pentru a adauga arome la preparatele pe care le gatiti la domiciliu.