Prevenirea candidozei orale

Generalitati

Deoarece candidoza orala reprezinta in general o crestere exagerata a fungilor de candida care se gasesc frecvent in cavitatea bucala, strategiile de prevenire se concentreaza pe limitarea cresterii, supracresterii acestora si evitarea re-expunerii la candida.

Femeile care alapteaza ar trebui sa evite contactul local cu tampoane umede si sa ia in considerare uscarea la aer a sfarcurilor, in cazul in care mama sau sugarul dezvolta infectii repetate de candida. In mod similar, mentinerea igienei cu sapun si apa a mameloanelor sau suzetelor, poate reduce infectiile orale cu candida a sugarului si mamei.

Sunteti supusi riscului de a dezvolta candida orala?

Daca sunteti sanatosi si aveti un sistem imunitar puternic, nu prezentati un risc ridicat de a manifesta o infectie orala si nu trebuie sa faceti prea multe pentru prevenirea bolii. La persoanele cu un sistem imunitar deficitar situatia este, insa alta.

Iata cativa factori de risc care cresc probabilitatea dezvoltarii candidozei orale:

Igiena orala

Probabilitatile de a dezvolta candida orala scad atunci cand va mentineti gura curata si sanatoasa.

Puteti face acest lucru prin:

Igiena protezelor dentare

Daca purtati proteze dentare, este foarte important sa le curatati in mod regulat pentru a ajuta la prevenirea declansarii candidozei orale. Este indicat sa scoateti proteza inainte de a merge la somn si sa o curatati in fiecare seara. Protezele pot fi curatate prin spalarea cu apa calda, sapun si prin frecarea lor cu o periuta speciala pe partea neslefuita.

Protezele pot fi inmuiate in orice tip de dezinfectant lichid pentru biberoane. Cu toate acestea, produsele care contin clor nu ar trebui utilizate, in cazul protezelor care contin metale. Ar trebui sa vizitati medicul dentist pentru a corecta protezele care nu se potrivesc. Acest lucru poate reduce, de asemenea, riscul dezvoltarii fungilor sub proteza dentara.

Fumatul

Fumatul incurajeaza dezvoltarea candidei orale. Discutati cu medicul dumneavoastra pentru a va ajuta sa renuntati la fumat. Mai multe tratamente sunt astazi disponibile pentru a scapa de acest obicei nociv, iar medicul va poate pune in legatura cu grupurile de sprijin locale sau cu un consilier, specialist in astfel de probleme.

Corticosteroizii

Daca urmati un tratament inhalator cu corticosteroizi pentru tratarea astmului, puteti preveni aparitia acestei infectii fungice prin:

Spacer-ul este un mic dispozitiv asemanator cu un tub de plastic. Acesta este atasat la inhalator si poate ajuta la inhalarea corticosteroizilor direct in plamani, minimizand cantitatea de medicament care intra in contact cu cavitatea bucala.