Astenia de toamna: ce este si ce putem face?

Cred ca majoritatea dintre noi am resimtit in prag de toamna, cand vremea se raceste si incep ploile, o schimbare in dispozitia zilnica.
Aceasta schimbare este de multe ori perceputa ca fiind destul de dificila, pentru ca ne afecteaza atat starea noastra emotionala cat si functionarea zilnica. Numele comun al acestui fenomen este astenia de toamna.

Marea parte a oamenilor care se confrunta cu aceasta „astenie de toamna” se plang de simptome foarte asemanatoare starilor depresive: le e mai greu sa se trezeasca dimineata, fac cu greutate sarcinile zilnice, resimt o oboseala destul de mare in timpul zilei, le scade pofta de mancare si per total starea lor emotionala este destul de rea.

Care e motivul pentru acest fenomen? Explicatia este destul de simpla: asocierea pe care multe persoane o fac intre vremea urata si starea emotionala.

Constient sau inconstient, asociem vremea urata cu o stare emotionala negativa si cu privarea de soare, caldura si activitatile care vin cu aceastea. Multi dintre clientii mei imi spun ca simt ca si cum nu pot face nimic cand ploua afara: ca le este mai greu sa se bucure, sa se distreze si sa bucure de activitatile care in vara, cand e cald afara, le faceau placere.
Mai mult, aceste stari sunt si insotite de o stare emotionala negativa care face ca iesirea din ele sa devina cu atat mai grea.

De multe ori acest fenomen dureaza destul de putin, de ordinul orelor sau zilelor. Din pacate, nu intotdeauna aceste tipuri de stari sunt atat de simple; daca ele dureaza mai mult de cateva zile si observam ca ne impiedica sa ne facem cu succes sarcinile zilnice sau ca interfereaza mult cu calitatea vietii noastre e bine sa ne adresam unui psihoterapeut pregatit sa ne ajute sa iesim din ele.

Desi majoritatea persoanelor care se confrunta cu aceste stari nu au nevoie de psihoterapie ci de consiliere psihologica, la fel de important este sa ne adresam unui cabinet in care sa stim ca specialistii de acolo folosesc metode bine fundamentate stiintific, astfel incat eficienta interventiei sa fie cat mai buna si pe termen lung.
Echipa noastra de psihologi, pe care o puteti cunoaste pe www.psihosolutii.ro si pe www.gandestesanatos.ro este pregatita sa intervina cu succes in aceste cazuri, cat si in alte dificultati pentru care oamenii ar putea apela la noi: timiditate, atacuri de panica, anxietate, depresie, stres, tulburare obsesiv compulsiva, etc.
Pentru cei care nu au timp sau posibilitate de a ajunge la cabinet, site-ul www.gandestesanatos.ro vine in ajutorul lor cu programe online de interventie, foarte eficiente. Programul nostru este realizat intr-un format de o sedinta pe zi, chiar daca se pot tine si mai multe sedinte intr-o zi, daca este nevoie. Sedintele includ analize, explicatii si indicatii. Aditional, se pot tine si sedinte pe Skype, Messenger audio si video, sau la cabinet, la sediul nostru din Bucuresti.

Inregistrarea si primele 3 sedinte din program sunt gratuite, iar pachetul contine si o sedinta gratuita cu psihoterapeutul dvs la achizitionarea unei luni de program.

Aflati cat mai multe despre cum puteti primi ajutor pe forumurile noatre, unde clientii nostri isi dezvaluie experientele si unde ne puteti pune intrebari (psihosolutii.ro/forum/ si www.gandestesanatos.ro/forum/ )

Nu ezitati sa cautati psihoterapeutul si metoda care sa va ajute cel mai bine in starile dificile cu care va confruntati, inainte ca acestea sa se agraveze, astfel incat sa reusiti sa le depasiti cu succes si sa va bucurati din plin de ce are toamna sa ofere.

Mult succes!
Psihoterapeut Irina Paraschiv
0735 884 103
[email protected]
www.psihosolutii.ro
www.gandestesanatos.ro