Factori de risc pentru aparitia varicelor

Generalitati

Venele varicoase sunt venele care s-au largit si rasucit din cauza unui defect al supapelor din interiorul venelor. Aceste supape impiedica in mod normal, refluxul de sange in vena. Atunci cand valvele nu functioneaza normal, sangele se acumuleaza de-a lungul venei, iar aceasta se va umfla.

Venele sunt vase de sange subtiri ce transporta sangele deoxigenat din corp catre inima. Venele varicoase apar atunci cand valvele sau supapele unor vene profunde si superficiale ale piciorului nu mai functioneaza corespunzator.

Factori de risc

Printre factorii care cresc riscul de dezvoltare a varicelor se numara:

- Varsta. Riscul aparitiei varicelor creste odata cu varsta. Efectele imbatranirii uzeaza supapele care ajuta la reglarea fluxului sanguin. In cele din urma, din cauza uzurii, valvele permit sangelui sa curga inapoi in vene si determina acumularea sangelui in vene, in loc ca acesta sa circule catre inima.

- Sexul. Femeile sunt mai susceptibile de a dezvolta aceasta conditie medicala. Schimbarile hormonale din timpul sarcinii, inaintea ciclului menstrual sau la menopauza, pot fi un factor de aparitie a varicelor. Hormonii feminini tind sa relaxeze peretii venelor. Suplimentele hormonale sau pilulele contraceptive pot creste riscul aparitiei venelor varicoase.

- Ereditatea. Persoanele cu un istoric familial al bolii varicoase sunt expuse unui risc mai crescut de a dezvolta aceasta afectiune.

- Sarcina. Modificarile circulatorii din timpul sarcinii care sunt proiectate sa suporte dezvolarea fatului, cresc de asemenea riscul dezvoltarii varicelor. Varicele vor deveni protuberante pentru prima data sau se pot agrava in ultima perioada a sarcinii, cand uterul exercita o presiune mai mare asupra venelor de la nivelul picioarelor.

- Obezitatea. Supraponderabilitatea pune o presiune in plus asupra venelor indiferent de pozitia corpului.

Profilaxie

Deoarece cauzele sunt inca nedeterminate, prevenirea varicelor este inca discutabila. Cu toate acestea, gasiti mai jos cateva sfaturi care pot ajuta la preintampinarea aparitiei varicelor, mai ales a celor superficiale: